چوب روی سر ماهیها
بازار سنتی ماهیفروشها یکی از نقاط جذابی است که در سفر به شمال یا جنوب کشور حتما دیدن آنها را باید تجربه کرد، بوی ماهی تازه از آب گرفته شده همراه با سروصدای ماهیگیران خسته از راه رسیده که با صدای شمارش عجیب مردی در کنار کوهی از ماهیها آمیخته میشود.
بوی ماهیها در بازار سنتی ماهیفروشهای «فریدونکنار» با آنچه معمولا ما در شهرهایمان که از دریا دور است تجربه میکنیم تفاوت دارد، آزاردهنده نیست. اینجا ماهیها هنوز نفس دارند و دریا را فرا میخوانند؛ اما مردی آنها را چوب میزند تا راهی سفری طولانیتر کند. چوب زدن ماهیها رسمی دیرینه در شمال و جنوب است
شفق نزده، مردان لباس دریا به تن میکنند و به آب میزنند زنجیرهای تشکیل میدهند تا تور سنگین و طولانی ماهیگیری را به آب اندازند. پاییز است و فصل ماهیگیری. مردان ماهیگیر را سپیده نزده در دریا میتوان دید که سفرهی خود را پهن میکنند تا روزیشان را کسب کنند.
بعدازظهر که میشود ساعت اندکی از دو گذشته است مردان دوباره چکمههای بلند به پا میکنند و بار دیگر به آب میزنند تا ببینند احوال خوان نعمت، امروز چگونه بوده است.
به گزارش خبرنگار گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جمعآوری تور صیادی معمولا بیشتر از دو ساعت طول میکشد، تور بزرگ است و انگار میخواهند همهی شهر را با ماهیهای، مهمان کنند. برای بیرون کشیدن تور، چند تراکتور را به کمک میگیرند، تور را در ساحل جمع میکنند، بعد هم قایق را از آب به ساحل میآورند، ماهیها را از تورها جمع میکنند و اولین ماهی سر تور را به اولین بازدیدکننده از مراسم صیدماهی، هدیه میدهند. این رسم مردان ماهیگیر است
عصر در بازار ماهیفروشها، ماهیها را که تازه از آب آمدهاند و هنوز نفسنفس میزنند کپهکپه روی هم میریزند و یک نفر «چوبزن» میشود. چوبزن معمولا امین اهالی بازار ماهیفروشیها است حرفش اعتبار دارد و اگر قیمتی را اعلام کند کسی با آن مخالفت نمیکند. چوبزنها یا مورثی این کاره شدهاند یا به اعتباری که در بازار کسب کردهاند. همیشه چوبزن، خودش قیمت فروش ماهی نمیدهد. کارشناس مطلع هم در بازار حضور دارد و قیمت پایه میدهد و حراج ماهیها آغاز میشود.
همه گرد ماهیها جمع شدهاند. چوبزن پایینترین قیمت کارشناس را اعلام میکند قیمتها برای هر کیلو تعیین میشود. انگشت نشانهی چوبزن هر بار که بالا میرود قیمت هم کمی بیشتر میشود تا آنجا که خریدار پیدا شود. قیمتها سقف دارند بازار نرخ معین دارد اگر خریداری پیدا نشود چوبدار تا یک جایی، شمارش را ادامه میدهد و ماهیهای بدون خریدار قسمت خود ماهیگیران و ماهیفروشان شهر میشوند و در همان بازار سنتی به فروش میرسند. ماهیهای چوبخورده و فروختهشده هم دستهبندی میشوند و عصر همان روز، راهی شهرهای اطراف میشوند
بیشترین ماهیای که در پاییز از دریا صید میشود «کفال» و «آزاد» است. مرد فروشنده در بازار ماهیفروشان فریدونکنار میگوید ماهی لذیذ شمال، همان ماهی «سفید» است که این روزها گاهی تا 60هزار تومان هم فروخته میشود. در بازارچهی سنتی «آمور» هم دیده میشود که یک ماهی پرورشی ارزانقیمتتر است. ماهیهایی که ماسه روی آنها نشسته، ماهی دریا هستند و پرورشیها، شسته و رفته روی تخته خوابیدهاند.
مرد فروشنده میگوید گرانترین ماهی «ماهی آزاد» است ماهی آزادی را صید کرده بودند که آنقدر بزرگ بود که چوبدار دومیلیون تومان روی آن قیمت گذاشت.
شمال یا جنوب که رفتید دیدن بازار ماهیفروشها را با همهی رسمها و سنتهای قدیمیاش حتما تجربه کنید. گاهی مردان دریا افسانههایی دارند که عصرها بعد از صید ماهی در کنار ماهیفروشها برای هم نقل میکنند مسافر که باشید میتوانید مهمان حرفها و چای تازهدمشان شوید
ماهیگیران درحال جمعآوری تور/ سمیه حسنلو
چوبزنی در بازار / سمیه حسنلو
بازار ماهیفروشان فریدونکنار / سمیه حسنلو
اهدای اولین ماهی تور/ سمیه حسنلو
جمعآوری تور/ سمیه حسنلو
گردشگران درحال تماشای صیادها / سمیه حسنلو
حراج ماهیها/ سمیه حسنلو
ماهیهای سفید/ سمیه حسنلو
بازار ماهی فروشان/ سمیه حسنلو
بازار ماهی فروشان/ سمیه حسنلو
|