سخنان رحیمی درهمایش سواحل وسازه های دریایی

چهار‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۱  ۰ نظر   ۱۹۰ بازدید

سخنان رحیمی درهمایش سواحل وسازه های دریایی

مایه بسی خرسندی است که توفیق حضور در دهمین کنفرانس بین المللی مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی را یافته و با شما اندیشمندان، متخصصان، صاحب نظران، سازندگان، مهندسان مشاور، و کارشناسان این زمینه در ایران و دیگر کشورها دیدار می کنم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، متن کامل سخنان معاون اول رئیس جمهور در همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی به شرح ذیل است؛

تاریخچه بیست و دو ساله این همایش علمی و تخصصی بیانگر ایجاد ارتباط پایدار و مستحکم بین المللی و تبادل علم و دانش و تجربه میان اصحاب اندیشه، فناوری و علم و عمل است که باید به دست اندرکاران برگزاری این همایش وزین بخاطر استمرار این حرکت رو به رشد تبریک بگوییم.

دریاها و سواحل حلقه اتصال و پیوند کشورها با یکدیگر بوده و ایران با 5800 کیلومتر خط ساحلی از سهم قابل توجهی از این پیوند برخوردار است و یک "کشور دریایی" محسوب می شود. بهره برداری بهینه از این نعمت بزرگ‌الهی، تکلیفی است که بر دوش ما و نسل های آینده نهاده شده است و باید با تدبیر مناسب و بهره گیری از علم و اندیشه و آخرین دستاوردهای علم و فناوری بشر، نسبت به عمران و آبادانی هر چه بیشتر و افزایش بهره وری این ثروت خدادادی تلاش کنیم و شکر این نعمت را بدرستی بجای آوریم.

اولین تمدن های بشر در سواحل دریاها و حاشیه رودخانه ها پدیدار گشته و آمار بیانگر این است که حدود دو سوم مردم جهان در حاشیه 60 کیلومتری از دریاها زندگی می کنند. زیباترین و بزرگترین شهرهای صنعتی در سواحل دریاها و نیز درصد قابل توجهی از ذخایر انرژی و نفت و گاز در فلات قاره قرار دارند و در این میان، منطقه خلیج فارس مهمترین مرکز تأمین انرژی دنیاست. همچنین حجم قابل توجهی از غذای مردم از دریاها تأمین می شود و آبزیان نقش مهمی در تأمین غذای بشر دارند.

یکی دیگر از قابلیت ها و ظرفیت های مهم، توسعه گردشگری است. در برخی کشورها سالیانه به میزان جمعیتشان جابجایی مسافر در دریا صورت میگیرد. در سال گذشته میزان جابجایی مسافر از بنادر کشور ما بالغ بر ده میلیون نفر- سفر بوده که هنوز جای توسعه دارد و ارگانهای مرتبط باید در این زمینه اقدام کنند.

باید به بهره گیری از این نعمت عظیم الهی توجه ویژه داشته باشیم و از آن غفلت نکنیم. تا کنون نگرشها از خشکی به دریا و سیاست ها بیشتر " برّی" بوده تا" بحری".باید با تغییر این نگرش، از دریا به خشکی بنگریم یعنی " توسعه ما دریا محور" باشد.

خوشبختانه سازمان بنادر و دریانوردی اقدامات خوبی در جهت توسعه بنادر انجام داده و علاوه بر توسعه و تجهیز یازده بندر اصلی، 60 بندر کوچک چند- منظوره نیز ظرف مدت دو سال گذشته احداث کرده که 40 مورد در سال جاری به بهره برداری می رسد.

جمهوری اسلامی ایران بدلیل وجود خلیج فارس و دریای عمان در جنوب و دریای خزر در شمال کشور، از موقعیت ویژه جغرافیایی و قابلیت بالای ترانزیتی برخوردار است. اکنون ظرفیت ترانزیتی کشور سالیانه حدود 20 میلیون تن است که باید به 50 میلیون تن افزایش یابد.

یکی دیگر از اقدامات مهم سوخت رسانی به کشتی هاست. بخش قابل توجهی از ظرفیت سالیانه 60 هزار کشتی اقیانوس پیمای عبوری از خلیج فارس به بنادر ایران تردد دارند. بنادر ما باید با ارائه خدمات و سرویسهای لازم بعنوان هاب منطقه ای (بندر کانونی) عمل کنند. با توجه به سند چشم انداز 1404 و جایگاه و نقش جمهوری اسلامی ایران در منطقه، سازمان بنادر و دریانوردی بعنوان مرجع و متولی حمل و نقل دریایی، می بایست نسبت به توسعه و تجهیز بنادر تجاری کشور اقدام نماید.

مطالعات مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی که توسط سازمان بنادر و دریانوردی و با مشارکت هجده ارگان مؤثر و دخیل در امور دریایی و ساحلی کشور صورت پذیرفته، در شورای عالی معماری و شهرسازی تصویب شده است. این مطالعات همانند مطالعات آمایش نوار ساحلی، تمام قابلیت های مناطق ساحلی کشور را مشخص کرده است. براین اساس مناطق حفاظت شده و مناطق دارای کاربری صنعتی، گردشگری، تجاری و حمل و نقل مشخص شده اند.

موضوع مهم دیگر، فعالیتهای صنعتی مربوط به صنایع دریایی است. در طول 5800 کیلومتر ساحل به عرض متوسط 10 کیلومتر نوار ساحلی می توان میزان قابل توجهی از صنایع ساحلی و فراساحلی در زمینه های مختلف با اشتغال زایی فراوان ایجاد کرد. دولت شورای عالی صنایع دریایی را با مشارکت وزارتخانه ها و دستگاه های مرتبط فعال کرده و اینجانب شخصاً جلسات آن را بطور منظم برگزار می کنم. خوشبختانه در دولت های نهم و دهم کارهای کلانی در زمینه توسعه سواحل و بنادر انجام شده ولی هنوز کارهای انجام نشده زیادی پیش رو داریم. چرخ توسعه در دهه پیشرفت و عدالت باید سریعتر به گردش درآید و بخش مهمی از این امور نیاز به طراحی و مهندسی در زمینه سواحل و بنادر و سازه های دریایی دارد که بار اصلی آن به دوش شما عزیزان است.

هر کشوری که دارای سواحل طولانی در دریا ها است ، لاجرم به صنایع و سازه ‌های دریایی ، آبادانی سواحل ، جزائر و بنادرش نیاز حیاتی دارد. حفظ و حراست از سرزمین ، سواحل ، صنایع ، جزایر و داشته‌هایش نیازمند نیروی دریایی قدرتمند است . ایران یکی از این کشورهاست که در طول تاریخ همواره دول اقتدارگرا و متجاوز با نیروی دریایی خود هویت دریایی ایران را مورد تهدید قرار داده‌اند و حتی آنچنانکه در قضیه هرات در زمان قاجار اتفاق افتاد ، حضور دریایی در جنوب را وسیله فشار به دولت ایران برای عقب نشینی از آن شهر قرار دادند. همچنین در سال‌های بعد نیز از فشار نیروی دریایی برای حل قضیه ملی شدن نفت و تحریم خرید از نفت از ایران و یا کمک به دشمن بعثی استفاده کردند.

با عنایت به این که رابطه تنگاتنگی بین صنایع دریایی و نیروی دریایی وجود دارد ، توجه نظام جمهوری اسلامی ایران و دولت جناب آقای دکتر‌احمدی‌نژاد به تقویت نیروی دریایی و پیشرفت سواحل و سازه های دریایی امری پذیرفته شده است که امید دارم در آینده نیز این سیاست متوقف نشود.

این همایش بین المللی کانون ایجاد و توسعه فکر، علم و تجربه و فناوری در زمینه های مرتبط با موضوع آن برای تحقق توسعه سواحل و بنادر با"رویکرد توسعه دریا محور" است. زکات علم به انتشار آن است که خوشبختانه این همایش بستر آن را فراهم می سازد.

در پایان ضمن تشکر از مسئولان، برنامه ریزان و حامیان ایرانی و بین المللی و دست اندرکاران برگزاری این همایش ارزشمند علمی و تخصصی، برای شما توفیق روزافزون و سلامت و سربلندی و دستیابی به قله های رفیع علم و دانش از درگاه خداوند حکیم و قادر متعال مسئلت می نمایم

دیدگاه خود را بیان کنید