دریاچه ارومیه بزرگ شد

چهار‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۱  ۰ نظر   ۴۸ بازدید

دریاچه ارومیه بزرگ شد

در اثر روان آب‌ها و بارش‌هایی که اتفاق افتاده آب دریاچه ارومیه تا امروز 400 میلیون متر مکعب افزایش یافته است

هاشمی امروز اظهار کرد: در اثر روان آب‌ها و بارش‌هایی که اتفاق افتاده آب دریاچه ارومیه تا امروز 400 میلیون متر مکعب افزایش یافته است.

وی افزود: این میزان افزایش طی اول مهر تا هشت آذر 350 میلیون متر مکعب بوده که پیش‌بینی می‌شود تا امروز به 400 میلیون متر مکعب برسد.

هاشمی این میزان افزایش را امیدوار کننده دانست و گفت: این میزان افزایش جبران تبخیرهای اتفاق افتاده را نمی‌کند ولی تداعی کننده وضعیت نرمال برای این مجموعه دریایی خواهد بود.

وی بازگشاری مسیر «آجی‌چی» را از اقدامات حوزه تحت مدیریتش در رابطه با دریاچه ارومیه عنوان کرد و افزود: بازگشایی 23 کیلومتر و احداث 10 کیلومتر کانال در این رابطه در حوزه «آجی‌چای» صورت گرفته است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان‌شرقی از افزایش 15 درصدی بارش‌ها در استان‌های حوزه دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: میزان افزایش بارش‌ها در حوزه دریاچه ارومیه در آذربایجان‌شرقی پنج درصد بوده است.

هاشمی در رابطه با تامین کنندگان روان آب‌های دریاچه ارومیه گفت: زرینه‌رود، سیمینه‌رود، مهاباد چای، باران دوز چای، نازلی چای و آجی چای از جمله روان آب‌هایی هستند که به دریاچه ارومیه می‌ریزند.

دریاچه ارومیه که در گذشته «چیچست» نامیده می‌شد به دلیل داشتن ارزش‌های اکولوژیک و منحصر به‌ فرد، در سال 1346 بر اساس مصوبه شماره یک شورای عالی حفاظت محیط زیست کشور، به عنوان منطقه حفاظت شده و طبق مصوبه شماره 63 شورای عالی در سال 1354 به عنوان پارک ملی ارتقا یافت.

همچنین در سال 1356 براساس مصوبات «MAB» (انسان و کره مسکون) به عنوان یکی از مناطق بین‌المللی ذخیره‌گاه‌های زیست کره در سطح جهان به ثبت رسیده است.

این دریاچه با تمام جزایر آن در سال 1354 به عنوان یکی از تالاب‌های بین‌المللی در کنوانسیون رامسر ثبت و از سوی مؤسسه بین‌المللی تالاب‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین مناطق مهم پرندگان انتخاب شد.

در حال حاضر، در این دریاچه 27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، هفت‌‌ گونه دوزیست و 26 گونه ماهی زیست می‌کند.

دریاچه ارومیه دارای 102 جزیره است که همه آنها از سوی سازمان یونسکو به عنوان ذخیره‌گاه طبیعی جهان به ثبت رسیده است.

اما این زیست بوم با تمام دار و ندارش رو به نابودی است، زیرا به گفته مسئولان سازمان محیط زیست، کاهش میزان نزولات جوی، پایین بودن بازده آبیاری کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و عدم اختصاص آب کافی برای تأمین نیاز بیولوژیکی رودخانه‌های منتهی به دریاچه از عوامل تشدیدکننده بحران و کویری شدن منطقه به شمار می‌رود.

چند سالی است که عوامل مختلف دست به دست هم داده‌اند تا منحصر به‌ فردترین تالاب جهان به دلیل میزان پس‌رفت آب، به تهدیدی جدی برای ساکنان منطقه تبدیل شود، در نتیجه پس‌روی آب دریاچه، وسعت آن به میزان قابل توجهی کاهش یافته و برخی قسمت‌های جنوبی دریاچه غیرقابل دسترسی و تبدیل به نمک‌زار شده است که این پدیده می‌تواند فجایع زیست محیطی بسیار زیادی را همراه داشته باشد

دیدگاه خود را بیان کنید