همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
وقتی تالابهای لرستان، زمین کشاورزی میشوند
تالابهای لرستان از جمله جاذبههای طبیعی استان هستند که به ویژه در فصل بارندگی زیبایی خاصی به منطقه میدهند
(ایسنا) - منطقه لرستان، این تالابها علاوه بر زیباییهای بیبدیل، مأمن و زیستگاهی مناسب برای انواع پرندگان و آبزیان هستند.
آگاهی از قابلیتها و توان این منابع ضروریست تا سیاستگذاری و برنامهریزی براساس توان منبع پایدار انجام شود.
متأسفانه در سالهای گذشته به دلایل بسیار متعدد این قابلیت گردشگری استان تحتالشعاع قرار گرفته و با ادامه داشتن این روند شاید لفظ "لرستان، استان تالابها" فقط در حد حرف باقی بماند. موضوعی که نیاز به تلنگری جدی به مسوولان دارد.
در این رابطه یکی از ساکنین شهرستان پلدختر که به شهر تالابها معروف است، میگوید: تالابهای لرستان مکانی برای گردشگران و طبیعتدوستان به شمار میرود بنابراین ساماندهی این جاذبهها امری ضروری است.
"علی دریکوند" ادامه داد: تالابهای طبیعی و زیبای شهرستان پلدختر در استان لرستان فرصتی بینظیر و ظرفیتی مناسب برای توسعه صنعت گردشگری در این استان هستند.
این شهروند افزود: تالاب زردابه جایگاهی امن برای آبزیانی است که میتوانند در لابلای نیزارهای موجود در این تالاب به حیات خود ادامه دهند.
وی ادامه داد: تالاب 14 هکتاری بلمک نیز یکی از تالابهای منحصر به فرد شهرستان پلدختر است که همه ساله مهمان پرندگان وحشی مهاجر است؛ تالاب "گری بلمک" با بیش از 500 هکتار وسعت، بزرگترین تالاب این شهرستان است.
این شهروند خاطرنشان کرد: تالابهای یک و دو تاف، کبود، گلمسوز، پیکه و تالاب جمجمه نیز از دیگر تالابهای زیبای طبیعی شهرستان پلدختر بوده که همواره پوشیده از نیزار هستند.
دریکوند اظهار کرد: تالابهای شهرستان پلدختر که در بخش وسیعی از بلندیهای مشرف به دشت جایدر و پیچ و خمهای جالب توجه «تنگ فنی» قرار دارند از جمله جاذبههایی هستند که اگر از امکانات لازم برخوردار شوند درآمدزا خواهند شد.
یکی دیگر از شهروندان لرستانی ساکن شهرستان دورود نیز میگوید: به واقع باید گفت نه تنها شهر دورود بلکه لرستان باید پایتخت طبیعت کشور باشد.
"محمد دالوند" با بیان اینکه تالابها تنها گوشهای از طبیعت چشمنواز لرستان به حساب میآیند، افزود: متأسفانه هر روز خبرهای ضد و نقیضی از این تالابها به گوش میرسد؛ برخی رسانههای استان خبرهای مثبتی منعکس میکنند و برخی نیز نه.
وی تصریح کرد: آنچه در این بین قابل لمس بوده و نمیتوان آن را انکار کرد وضعیت نابسامان برخی تالابهای مطرح استان است، حقیقتی که اگر در شرایط فعلی اقدامی اورژانسی برایش صورت نگیرد تا سالهای سال مردم و مسوولان باید حسرت چنین زیرساخت طبیعی را بخورند.
این شهروند گفت: سؤالی که اینجا بدون پاسخ مانده عملکرد مسوولان در قبال این تالابهاست، عملکردی مثبت و قابل دفاع که منجر به احیاء و جلوگیری از به خطر افتادن این ظرفیت طبیعی شده است.
به گزارش ایسنا، در میان جاذبههای طبیعی و منحصر به فرد لرستان که چشم هر بینندهای را به خود جلب میکنند، نمیتوان به راحتی از شهر پلدختر و تالابهای طبیعی و زیبای این شهرستان گذشت؛ این تالابها در لرستان فرصتی بینظیر و ظرفیتی مناسب برای توسعه صنعت گردشگری هستند.
جلب مشارکت بخش خصوصی به منظور ایجاد زیرساختهای مناسب برای توسعه و بهرهگیری از جاذبههای گردشگری و اکوتوریسمی تالابها و ارتقای سطح حفاظت از منطقه شکار و صید ممنوع محدوده تالابها از مواردی است که باید در دستور کار قرار گیرد.
یک کارشناس محیط زیست در این زمینه به ایسنا، گفت: همه تالابهای استان ظرفیت و پتانسیل تبدیل به مناطق گردشگری را دارند.
"قائدرحمت" در این رابطه افزود: از مجموع 14 تالاب استان، 11 تالاب در شهرستان پلدختر واقع استبه همین دلیل پلدختر شهر تالابهای کشور است.
وی با اشاره به اینکه در تالابهای استان حیات وحش و پرندگان مهاجر وجود دارند، اضافه کرد: با توجه به اهمیت تالابها در حفظ محیط زیست، آبهای زیرزمینی و پتانسیل بالا در جذب توریست، طرح تبدیل آنها به مناطق گردشگری در دستور کار است.
این کارشناس محیط زیست، ادامه داد: امکانات اولیه برای جذب گردشگر در تالابهای پلدختر بخصوص لفافه یک ودو و تکانه توسط سازمان منابع طبیعی احداث شده است.
وی با بیان اینکه طرح جامع مدیریتی و تفسیری تبدیل تالابهای استان به مناطق گردشگری ارائه شده است، اظهار کرد: بهرهبرداری بیرویه از تالابها، استفاده زیاد از منابع آبی آنها، وجود عشایر و دامداران در حاشیه تالابها، زهکشی و تبدیل آنها به اراضی کشاورزی از عمده مشکلات تالابهای استان بشمار میآیند.
این کارشناس محیط زیست با تأکید بر تغییر کاربری تالابها و پیرامون آنها، اضافه کرد: برخی از تالابهای استان از جمله تالاب بیشهدالان بروجرد تحت مدیریت سازمان محیط زیست نیستند؛ در صورت واگذاری این تالابها به سازمان محیط زیست، طرح تبدیل آنها به مناطق گردشگری، تجاری و...، ارائه خواهد شد.
قائدرحمت در خصوص وضعیت شکار در تالابهای استان، گفت: تالابهای لرستان منطقه شکار و صید ممنوع هستند و جز در فصل مجاز و براساس قوانین و مقررات، شکار پرندگان غیرحمایت مجاز است.
وی با بیان اینکه تالاب پلدختر منطقه شکار ممنوع است، افزود: انواع پوشش گیاهی از جمله سرخس آبی، نی و...، در تالابهای استان وجود دارد.
این کارشناس منابع طبیعی، گفت: همه تالابهای استان ظرفیت و پتانسیل تبدیل به مناطق گردشگری را دارند.
نماینده مردم دورود در این رابطه میگوید: ایجاد سد و آبگیرهای غیرکارشناسی مانع از ورود آب به تالابها میشود.
قائدرحمت با اشاره به خشکسالیهای اخیر، افزود: خشکسالیهای اخیر نه تنها در تالابهای استان بلکه در کل کشور مشکلات و شرایط حادی را پیش آورده است.
وی اضافه کرد: تالابها نقش مهمی در محیط زیست، اکوسیستم و حیات گونههای مختلف جانوری و گیاهی دارند که در صورت به خطر افتادن، تهدیدی برای همه است.
این مقام مسوول متذکر شد: باید با انجام مطالعات دقیق و بالا بردن میزان مطالعات مدیریتی منابع آبی، از احداث سد و آبگیرهایی در مکانهای نامناسب جلوگیری کرد.
قائدرحمت اظهار کرد: تالابهای استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان نیز در خطر خشک شدن هستند و رسیدگی به این وضعیت نیاز به عزم ملی و مطالعه دقیق کارشناسی دارد.
وی اضافه کرد: سازمان محیط زیست موظف است با سرعت تیمهای دقیق را برای بحث کارشناسی تالابها بسیج کند.
نماینده مردم دورود افزود: تالابها با پتانسیل بالایی که در جذب گردشگر دارند میتوانند به اکوسیستم و شکوفایی منطقه کمک کنند.
وی ادامه داد: ساماندهی بخش گردشگری و توریست، ایجاد مراکز رفاهی و تفریحی و ایجاد زیرساختها و راههایی که به طبیعت این نعمتهای خدادادی آسیب نرساند در نواحی اطراف تالابها باید در دستور کار قرار گیرد.
این نماینده در خصوص تبدیل تالابها به مزارع و زمین کشاورزی، متذکر شد: تبدیل تالابها به مناطق زراعی کشاورزی ایده و کاری بسیار نابهجا است چراکه هر کاری جایگاه خود را دارد.
قائدرحمت گفت: زیر کشت رفتن تالابهای استان بسیار ناراحتکننده است.
فرماندار پلدختر نیز به خبرنگار ایسنا گفت: تقریباً شش سال است که آقایان آمدند و با ایجاد یک نهری آب گریبلمک را به رودخانه کشکان هدایت کردند و این مهم منجر به خشک شدن تالاب شده است.
"فریدون رشیدی" ادامه داد: گریبلمک یکی از تالابهای بسیار قدیمی پلدختر بوده که از نظر زیستمحیطی غنی بوده و محل زیست چندگونه جانور و پرنده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر این تالاب به یک زمین بایر جهت کشاورزی تبدیل شده است، اضافه کرد: 40 درصد این تالاب قابل کشت نیست و مقداری دیگر از آن تبدیل به زمین زراعی شده است.
فرماندار پلدختر با تأکید بر اینکه نیاز است مدیر کل حفاظت محیط زیست لرستان ورود پیدا کرده و آن قسمتهایی از زمین که درخور زراعت است را به کشاورزان و قسمتی دیگر از تالاب را احیا کند، اظهار کرد: متأسفانه به رغم پیگیریهای انجام شده از سوی شهرستان اقدام مهمی در این راستا صورت نگرفته است.
رشیدی با بیان اینکه تنها نقطه تفریحی پلدختر تالاب ولیعصر است، اظهار کرد: نیاز است این تالاب نیز با ورود جدی محیط زیست، میراث فرهنگی و گردشگری، آموزش و پرورش، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی تبدیل به احسن شود و امکانات تفریحی و رفاهی و خدماتی در این تالاب قرار داده شود.
وی با تأکید بر اینکه تالاب ولیعصر وضعیت بهتری نسبت به گریبلمک دارد، اضافه کرد: باید به تالاب ولیعصر از نظر امکانات رفاهی، تفریحی، روشنایی و درختکاری توجه ویژهای شود.
فرماندار پلدختر با بیان اینکه تنها نقطه گردشگری پلدختر تالابهای ولیعصر است، متذکر شد: نیاز است به منظور توسعه گردشگری در این تالاب یک اردوگاه تفریحی برای دانشآموزان ایجاد شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست لرستان در این خصوص به ایسنا، گفت: تالابهای استان نیازمند احیا هستند.
مهندس بازگیر افزود: در حال حاضر تالابهای استان تنها به عنوان زیستگاه و اکوتوریسم، گردشگاه و... مطرح هستند.
وی با اشاره به ظرفیت بالای تالابهای استان، گفت : تعدیل هوا، تغذیه و تخلیه آبهای زیرزمینی و جلوگیری از نفوذ آبهای شور از جمله ویژگیهای بارز تالابهای استان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان با اشاره به ظرفیت بالای تالابهای پلدختر در جذب گردشگران، اظهار کرد: تاکنون از تالابهای استان بهرهبرداری خاصی نشده است!
بازگیر اضافه کرد: هفت تالاب شرق رودخانه کشکان، تالاب بیشه دالان در جنوب شهرستان بروجرد و تالاب سیلاخور در شمال شرقی شهرستان دورود از بارزترین تالابهای استان هستند.
وی در خصوص مشکل اصلی تالابهای استان نیز اظهار کرد : اصلیترین مشکل تالابهای استان خشکسالی بوده که جلوگیری از برداشت آب در منابع و اطراف آنها، بهترین روش برای حفظ این نعمتهای خدادادی است.
بازگیر خاطرنشان کرد: تالابهای استان ظرفیتی بینظیر در حوزه طبیعتگردی و صنعت اکوتوریسم دارند و نقش مؤثری در توسعه اکوتوریسم و جذب گردشگر داخلی و خارجی برای حضور در این استان خواهند داشت.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز به ایسنا، گفت: بهرهبرداری از تالابهای استان، اقتصاد و اشتغال را توسعه میدهد.
توکلی با بیان اینکه باید جاذبههای گردشگری استان را به مردم ایران شناساند، افزود: جذب سرمایهگذاران جهت تبدیل تالابها به تفرجگاه یکی از عمده راهکارهای توسعه استان است.
وی با تأکید بر اینکه ایجاد امنیت و رفاه، حق مسلم گردشگران است، اضافه کرد: طرح ایجاد سایتی به مساحت 50 هکتار در ورودی شهرستان الیگودرز(جوار آبشار آب سفید) با همکاری بخش خصوصی برای برقراری آسایش گردشگران در دست اجرا است.
نماینده مردم شهرستان الیگودرز در مجلس با اشاره به اینکه طرح مذکور سه فاز است، متذکر شد: رفع نیازهای گردشگران و رعایت بهداشت و نظافت، ایجاد پارکینگ و ساخت ویلا در ارتفاعات با منظره جذاب از ملزومات این اقدام است.
توکلی اضافه کرد: خشکسالی و کاهش بارندگیهای اخیر موجب کم شدن آب چشمهها و در نهایت وارد شدن آسیب به تالابهای استان به خصوص شهرستان پلدختر شده است.
وی ادامه داد: در صورت ادامه این وضعیت، تالابهای استان خشک شده و ارائه هیچ راهکاری مؤثر نخواهد بود.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اینکه زندگی تالابها با شدت بارندگی ارتباط مستقیم دارد، اضافه کرد: تالابهای استان علاوه بر بحث تفرج و توریسم از نظر ارزشهای جهانی و زیست محیطی، صدور بیومالس، پاکسازی مواد غذایی، بانک ژن و بهرهبرداری تجاری مزایای آشکار و فراوانی برای استان دارند.
توکلی خاطرنشان کرد: احیا و زندگی بخشیدن به تالابهای لرستان برابر با زنده کردن حیات وحش، توسعه و اقتصاد استان و تحقق رؤیای مردم است.
به گزارش ایسنا، این روزها که تالابهای شهرستان پلدختر میزبان پرندگان مهاجر از گونههای مختلف هستند بیش از هر زمان دیگری تلاش برای احیا و ساماندهی این تالابها احساس میشود؛ تالابهایی که در صورت ساماندهی میتوانند به جاذبهای بیبدیل در استان لرستان تبدیل شوند