تالاب بین المللی شادگان در طرح توسعه پتروشیمی /گ

پنج‌شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۹۹ بازدید

تالاب بین المللی شادگان در طرح توسعه پتروشیمی
عملکرد سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در آلایندگی زیست محیطی، بیکاری و سهم درآمدزایی خوزستان در شورای برنامه ریزی و توسعه استان بررسی شد
شرکت های بزرگ و واحدهای صنعتی استان قرار است در شورای برنامه ریزی و توسعه خوزستان حاضر شوند تا عملکرد خود را در استان و منطقه استقرار خود گزارش کنند. آنگونه که استاندار خوزستان گفته، هدف از این نشست ها بررسی و تعیین سهم هر کدام از این واحدها در توسعه استان و ایجاد راهکارهایی برای تعامل میان مطالبات استان و مدیران واحدهایی است که منافع ملی را تامین می کنند اما سودی برای منطقه ندارند. سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر به عنوان نخستین مدعو در این جلسه شورای برنامه ریزی سازمان حاضر شد.
بر اساس گزارشی که در این جلسه ارائه شد، اولین منطقه ویژه با مساحت یک هزار و 700 متر در سال 76 به تصویب رسید که در سال 89 به دو هزار و 600 هکتار توسعه یافت. هم اکنون پنج سایت در منطقه ویژه ماهشهر راه اندازی شده است که در سایت یک با مساحت 380 هکتار صنایع پایین دست و تکمیلی فعالیت می کنند. سایت2 با 470 هکتار وسعت دارای صنایع بالادستی و پتروشیمی است. سایت 3 با 321 هکتار صنایع بالادستی، میانی و توسعه و پژوهشی را شامل می شود. در سایت 4 با 221 هکتار صنایع بالادست و میانی و سرویس های جانبی قرار دارند و سایت 5 نیز با 790 هکتار شامل بندر امام، پتروشیمی رازی، فارابی، صنایع بالادست و اسکله هاست.
هم اکنون هفت پست اسکله با ظرفیت 15 میلیون تن و 19 مخزن با ظرفیت 157 هزار مترمکعب در این منطقه فعال هستند.
در فرودگاه موجود در این منطقه روزانه شش تا هشت پرواز و سالانه سه هزار پرواز انجام می شود و سالانه حدود 300 هزار مسافر جابه جا می شوند.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر پیش از ظهر امروز در جلسه شورای برنامه ریزی استان خوزستان، سرمایه گذاری صورت گرفته در این منطقه اقتصادی را 152 هزار میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: ارزش تولیدات پتروشیمی های این منطقه 12 میلیارد دلار (معادل 47 درصد کل پتروشیمی ها) است.
علی یزدانی افزود: هم اکنون 27 هزار نفر در این منطقه مشغول به کار هستند.
وی با اشاره به کاهش تولید و صادرات محصولات پتروشیمی در نتیجه تحریم ها اظهار کرد: با این حال سهم منطقه ماهشهر در صادرات غیرنفتی استان 77 درصد است.
یزدانی برگزاری دو همایش سرمایه گذاری برای تکمیل زنجیره ارزش صنایع تکمیلی را یادآور شد و اضافه کرد: در نخستین همایش 4.5 میلیارد دلار (چهارو نیم) از صندوق توسعه ملی اعتبار دریافت شد. اکنون نیز 10 طرح به ارزش 629 میلیون دلار در شورای اشتغال مصوب شده که به بانک ها معرفی شده است. هفت طرح به ارزش 266 میلیون دلار نیز در برنامه توسعه قرار دارد.
وی پیگیری برای تبدیل منطقه اقتصادی ویژه ماهشهر به منطقه آزاد را از برنامه های این سازمان عنوان کرد و افزود: این طرح به شکوفایی بیشتر منطقه می انجامد.
یزدانی افزود: انتظار داریم استان از این طرح که مزیتی برای ماهشهر و استان است حمایت کند.
تالاب شادگان در طرح توسعه پتروشیمی
گزارش مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با واکنش اعضای شورای برنامه ریزی مواجه شد. محیط زیست به عنوان یکی از مدعیان اصلی آلودگی های پتروشیمی ها، رعایت حق محیط زیست و مردم را در توسعه خواستار شد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در این جلسه از قرار گیری بخشی از تالاب بین المللی شادگان در طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر خبر داد.
احمدرضا لاهیجان زاده با انتقاد از طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر تصریح کرد: این طرح بدون استعلام از محیط زیست تصویب شده و تمام خوریات و بخشی از تالاب بین المللی شادگان در این طرح قرار گرفته اند.
وی همچنین با اشاره به آلودگی های منطقه ویژه اقتصادی بر محیط زیست و سلامت شهرستان ماهشهر گفت: تخلیه آلودگی ها از جمله جیوه و پساب های آلوده پتروشیمی ها و دپو کردن گوگرد طی یک سال اخیر حوادث متعددی را در این منطقه باعث شده که آلوده شدن محیط زیست منطقه به ویژه آب های دریا و خوریات و در نتیجه مرگ و میر تعداد زیادی از آبزیان را در پی داشته است.
وی افزود: در نتیجه فعالیت پتروشیمی فجر میزان «بنزن» به شدت بالا رفته و غبارهای سرطان زا به وجود آمده است.
لاهیجان زاده اضافه کرد: سواحل و آب ها در حالی توسط پتروشیمی ها آلوده می شوند که این نقاط محل فعالیت صیادان و تامین ماهی مورد نیاز مردم است.
وی با اشاره به درآمد و سرمایه گذاری میلیاردی در منطقه ویژه پتروشیمی تاکید کرد: برای جبران خسارت های وارده به محیط زیست نیز باید متناسب با این درآمدها هزینه شود.
کارگران خارج از چتر حمایت
مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی خوزستان نیز در این نشست از نحوه به کارگیری نیروی انسانی در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر انتقاد کرد و افزود: این منطقه علاوه بر استفاده از غیربومی ها نیروهای بازنشسته را به کارگیری کرده است این در حالیست که نیروهای جوان و فارغ التحصیل زیادی در استان وجود دارند که می توانند تحول ایجاد کنند.
هوشمند صفایی با بیان اینکه مناطق ویژه اقتصادی قوانین خاص خود را در ارتباط با کارکنان دارند، اظهار کرد: با وجودی که ارتباطی میان اداره کار و کارگران مجموعه وجود ندارد، اما حل تنش های کارگری بر عهده استان است.
به گفته وی، بر اساس شرایط و مقررات فعلی اداره کار اجازه ورود به مشکلات کارگری مناطق ویژه را ندارد و هیات های حل اختلاف کارگری نیز در اینجا تشکیل نمی شود.
صفایی گفت: از وزارت کار درخواست شده که ورود به مسائل کارگری مناطق ویژه به استان تفویض اختیار شود.
95 درصد بازده
مشاور استاندار خوزستان نیز در ادامه تبدیل منطقه ویژه اقتصادی به منطقه آزاد را مغایر با منافع استان دانست و گفت: در حال حاضر بعد از اهواز که 51 درصد سهم مالیات استان را به خود اختصاص داده، منطقه اقتصادی بندرامام بیشترین سهم را دارد که درآمد استان به شمار می آید.
عبدالرسول ممتازان اظهار کرد: بندر امام در صورت تبدیل به منطقه آزاد، از مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف می شود و وصول این عوارض توسط سازمان مناطق آزاد صورت می گیرد بنابراین درآمدهای استان کاهش می یابد.
وی نرخ بازده سرمایه گذاری در پتروشیمی را 95 درصد عنوان کرد.
پروازهایی برای غیربومی ها
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست افزایش صادرات محصولات پتروشیمی را ناشی از بالا رفتن قیمت ها دانست و نه افزایش حجم صادرات.
سید حسین دهدشتی با اشاره به انجام روزانه هشت پرواز در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر، این تعداد پرواز را موید استخدام گسترده نیروهای غیربومی در این منطقه دانست.
وی اظهار کرد: این منطقه عوارض آلایندگی زیست محیطی پرداخت نمی کند.
دهدشتی اضافه کرد: تنش های کارگری نیز در منطقه زیاد است و گزارش های زیادی در رابطه به نارضایتی های کارگران دریافت می شود.
تاکید بر تحقق تعهدات واحدهای صنعتی بزرگ و ملی در منطقه
استاندار خوزستان نیز در این جلسه با بیان اینکه تمام شرکتها و کارخانجات بزرگ استان به مرور به شورای برنامه ریزی برای ارائه گزارش دعوت می شوند، گفت: به عنوان نخستین گام این واحدهای صنعتی باید بپذیرند که آلاینده هستند و در راستای جبران خسارت و ایجاد تعلق خاطر در منطقه پیش بروند.
عبدالحسین مقتدایی مسجدسلیمان، نفت سفید و هفتکل را نمادهای بی توجهی وزارت نفت به شهرهای نفتی استان دانست و افزود: بر اساس تجارب موجود در مناطق نفتخیز، در صورت برخورد سلیقه ای با مسائل، ماهشهر نیز چند سال آینده به یک بیغوله تبدیل می شود.
وی ارزش افزوده سرمایه گذاری در صنایع پتروشیمی را عامل توسعه آنها در استان عنوان کرد و گفت: بخش اعظمی از درآمدها از این طریق به دست می آید اما در مقابل سلامت و محیط زیست منطقه از بین می رود.
رئیس شورای برنامه ریزی و توسعه خوزستان با تاکید بر تحقق تعهدات واحدهای صنعتی بزرگ و ملی در منطقه، تاکید کرد: سازمان های دولتی و خصوصی به میزان درآمدزایی و برداشت منابع باید به مردم منطقه خدمت کنند و در عمران، فرهنگ، آموزش و تولید علم نقش ایفا کنند.
وی اظهار کرد: مقایسه خدمات ارائه شده توسط فولاد خوزستان به شهرستان کارون که در کنار این کارخانه آلاینده قرار دارد و خدمات فولاداصفهان به فولاد شهر این کاستی ها را نشان می دهد.
مقتدایی ادامه داد: پتروشیمی در زمان تاسیس 35 سال پیش، تمام مشکل بیکاری منطقه را به طور کامل حل کرده بود. در آبادان قدیم نیز شرکت نفت ساخت تمام مدارس، درمانگاه ها و بیمارستان های شهر را به عهده گرفته بود اما اکنون این تعهدات اجرایی نمی شود.
وی تشکیل دبیرخانه ای برای بررسی سهم شرکت ها و کارخانه های بزرگ استان را ضروری دانست تا بتوان با همکاری نمایندگان مجلس حقوق مردم استان را مطالبه کرد
منبع : خبرگزاری مهر

دیدگاه خود را بیان کنید