ثبت بیش از 200 ژن در بانک جهانی توسط محققان ایرانی

دوشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۹۰ بازدید

ثبت بیش از 200 ژن در بانک جهانی توسط محققان ایرانی
مدیرگروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات با اشاره به ثبت بیش از 200 ژن در بانک جهانی از سوی محققان واحد علوم و تحقیقات گفت: برخی از این ژن‌ها برای اولین بار و با نام خلیج فارس یا ایران ثبت شده‌اند.
به نقل از اداره کل روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات، قوام مصطفوی به وسعت مناطق آبی ایران اشاره و این مناطق آبی را دارای غنای اکولوژیک بسیار بالایی دانست و افزود: خلیج فارس زیستگاه بسیاری از موجودات مهم دریایی است و جزایر ایرانی واقع در این خلیج، منطقه تخمگذاری لاک پشت‌های دریایی است که در لیست قرمز IUCN (رو به انقراض ) قرار دارد. همچنین مناطق مرجانی خلیج فارس زیستگاه بسیاری از گونه‌های بی مهرگان و ماهیان تجاری مهم بوده که متأسفانه امروزه به علت آسیب‌های انسانی و آلودگی‌های مختلف در معرض انقراض قرار گرفته‌اند.
مدیرگروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه گروه بیولوژی دریایی این واحد دانشگاهی شامل گرایش‌های جانوران دریا، بوم شناسی و آلودگی دریا است، گفت: در گرایش‌های این رشته شناسایی، بررسی اکولوژیک، تأثیر آلاینده‌ها بر موجودات دریایی و عکسل العمل‌های رفتاری، فیزیولوژیک آن موجودات مورد تحقیق و بررسی قرار می‌گیرد.

وی به ساخت اسکله‌ها و صید بی رویه در دریای خزر و خلیج فارس اشاره کرد و ادامه داد: ورود آب‌های آلوده به دریای خزر به مشکلات زیست محیطی این دریا افزوده است که با ادامه این روند با مشکلات عدیده‌ای روبرو خواهیم شد.

مصطفوی با بیان اینکه تاکنون در این گروه 51 مقاله ISI و بیش از 86 مقاله علمی – پژوهشی ارائه شده است، افزود: این مقالات در زمینه‌های تعیین مناطق حساس ساحلی، آبسنگ‌های مرجانی و فعالیت‌های بیوتکنولوژی دریایی مانند تولید داروهایی با خاصیت ضد درد و کاهش درد از زهر یک نوع ماهی سمی و یا یک نوع حلزون دریایی ارائه شده است.

وی به ثبت بیش از 200 ژن در بانک جهانی به عنوان یکی از دستاوردهای گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات اشاره کرد و گفت: برخی از این ژن‌ها برای اولین بار و با نام خلیج فارس یا ایران مانند Clade A1 Persian GulfS ثبت شده‌اند. همچنین در زمینه بیولوژی دریا، استخراج موادی که خاصیت ضد دردی، ضد انعقادی و حتی ضد سرطانی دارند با موادی مانند نانوذرات ژلاتین از موجودات دریایی مانند اسفنج‌ها، خیار دریایی، ماهی اسکات و حلزون دریایی و بررسی موجودات دریایی با روش‌های مولکولی از دیگر دستاوردهای این گروه است.

مصطفوی افزود: از جمله برنامه‌های آتی این گروه می‌توان به ایجاد شرکت‌های دانش بنیان در زمینه فعالیت‌های فیزیولوژی و بیوتکنولوژی و همچنین انجام پروژه‌های برون دانشگاهی اشاره کرد.

به گفته وی، همچنین نتایج تحقیقات دانشجویان و اساتید گروه بیولوژی دریایی بصورت سالانه در همایش‌های تخصصی بین‌المللی ارائه می‌شود که از جمله این همایش‌ها می‌توان به سومین همایش بین المللی آبسنگ های مرجانی در تایوان، همایش‌های همزیست‌ها در لهستان، منابع آبی دنیا در ایتالیا و همایش بین المللی راپمی که در جزیره کیش برگزار شد، اشاره کرد.

مدیر گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات به بهره گیری این گروه از اساتید برجسته با تخصص دریا اشاره کرد و افزود: وجود اساتید برجسته علوم دریایی موجب بالابردن ظرفیت علمی و پژوهشی این گروه شده است.

وی با اشاره به تحقیقات گسترده گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات در زمینه آبسنگ‌های مرجانی و همزیست‌های آنها، افزود: به جرأت می‌توان گفت اولین تیم تحقیقاتی در زمینه آب سنگ‌های مرجانی و همزیست‌های آن در شمال خلیج فارس تیم تحقیقاتی گروه بیولوژی دریای واحد علوم و تحقیقات است و در این زمینه کشورهای دیگر واحد علوم و تحقیقات را به عنوان یک تیم تحقیقاتی قوی می شناسند.

مصطفوی ادامه داد: آبسنگ‌های مرجانی با موجودی تک سلولی همزیست هستند که بقای آنها به واسطه همین موجود تک سلولی است، با توجه به گرم شدن کرۀ زمین و تغییراتی که بدنبال آن برای مرجان‌ها رخ می‌دهد، این اکوسیستم در معرض خطر قرار دارد.

وی به تلاش این گروه برای اخذ مجوزهای ایجاد رشته بیوتکنولوژی دریا در مقطع کارشناسی ارشد اشاره کرد و افزود: از آنجایی که اکثر پایان نامه‌های دانشجویان گروه بیولوژی دریا در ارتباط با بیوتکنولوژی است برآن شدیم تا این رشته را در واحد علوم و تحقیقات ایجاد کنیم.

مدیر گروه بیولوژی دریای واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه آزمایشگاه های واحد علوم و تحقیقات از امکانات خوبی برخوردار است، افزود: درصورت حمایت بیشتر واحد از این آزمایشگاه‌ها نه تنها پاسخگوی بهتر نیاز دانشجویان واحد خواهد بود بلکه می‌تواند مرکزی برای فعالیت دانشجویان و اساتید دیگر دانشگاه‌های کشور باشد که خود می ‌واند منبع درآمدی مناسبی به حساب آید.

وی به تلاش این گروه برای ارتباط مستمر با اساتید خارج از واحد و کشور اشاره کرد و افزود: در راستای ارتقاء سطح علمی اساتید و دانشجویان گروه بیولوژی دریا درصدد هستیم تا علاوه بر سفرهای علمی شرایط مناسبی را برای ارتباط با اساتید خارج از کشور را فراهم آوریم.

مصطفوی تصریح کرد: شناسایی و بررسی ژنتیکی این موجودات تک سلولی برای مطالعات بعدی نظیر کشت مصنوعی مرجان‌ها و احیای آنها در شمال خلیج فارس اهمیت دارد که تمامی این مطالعات توسط گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات صورت می‌گیرد و تاکنون مقالات متعددی در همایش‌های بین المللی ارائه شده است.

وی به همکاریهای گسترده با سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان تحقیقات شیلات تهران و سایر استانها و نفت فلات قاره اشاره کرد و افزود: این همکاری‌ها در قالب پایان نامه‌های دانشجویی نظیر تعیین میزان آلودگی‌های نفتی و تأثیر آن بر فیزیولوژی موجودات دریایی به منظور شناسایی و تعیین موجودی که می‌تواند به عنوان شاخص آلایندگی نفتی باشد یا بررسی و تحقیق در مورد ماهیان خاویاری و ماهی سفید در دریای خزر صورت می‌گیرد.

مصطفوی ادامه داد: همچنین همکاری‌هایی در زمینه پروژه‌های برون دانشگاهی مانند بررسی فیلوژنی لاک پشت‌های عقابی خلیج فارس در سال‌های قبل را می‌توان ذکر کرد.
منبع : باشگاه خبرنگاران

دیدگاه خود را بیان کنید