سرنوشت دریاچه ارومیه، دامن آرتمیا را نیز گرفت

یک‌شنبه ۲۲ دی ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۹۱ بازدید

سرنوشت دریاچه ارومیه، دامن آرتمیا را نیز گرفت
ایرنا - سرنوشت غم انگیر دریاچه ارومیه که بر اثر بحران آبی روی داده است ، علاوه بر تاثیر مستقیم بر زیست بوم های مجاور، دامن ˈآرتمیا ˈ تنها موجود زنده این دریاچه را نیز گرفت
کارشناس مسوول امور زیستگاه های خشک محیط زیست آذربایجان غربی گفت: کاهش بیش از حد آب دریاچه ارومیه و شوری فوق اشباع ، موجب شده تا در سال جاری هیچ گونه آرتمیایی قادر به زیست در این دریاچه نباشد.

حجت جباری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این رویداد تهدید بزرگی برای حیات آرتمیای دریاچه ارومیه است در صورتی که اقدام عاجلی برای احیای دریاچه ارومیه انجام نگیرد در آینده نه چندان دور این گونه منحصر بفرد را نیز به طور کامل از دست خواهیم داد.

وی افزود: امسال در نواحی جنوبی دریاچه ارومیه هیچ آرتمیایی مشاهده نشده که ادامه این روند ، می تواند لطمه هایی جبران ناپذیر به صنعت آبزی پروری و حیات آبزیان این منطقه وارد کند.

وی گفت: آرتمیا علاوه بر تامین غذای پرندگان بومی و مهاجر در پرورش بچه ماهیان بخصوص بچه ماهیان خاویاری اهمیت حیاتی دارد که در صورت از دست دادن آن یکی از بزرگترین ظرفیت های اقتصادی استان به طور کلی نابود خواهد شد.

طبق برآوردهایی که در سالهای 1370 الی 1375 توسط متخصصان بلژیکی بر روی ذخایر آرتمیای دریاچه ارومیه انجام شد، نشان داد سالانه حدود 300 هزار تن توده زنده و 30 هزار تن تخم مقاوم (سیست) آرتمیا در دریاچه ارومیه تولید می شد.

ارزش اقتصادی آرتمیایی که در آن سالها تولید می شد سالانه بیش از 10 میلیارد دلار ارزش اقتصادی داشت که با توجه به وضعیت آبی مطلوب دریاچه ارومیه ، سالانه 50 درصد از توده و سیست آرتمیا قابل برداشت بود.

با کاهش حجم آب و شورتر شدن آب از موجودی دخایر آرتمیا بتدریج کاسته شده ، به طوری که در پروژه ارزیابی ذخایر آرتمیا که در سالهای 1381 الی 1385 توسط پزوهشگران استان انجام گرفت ، مشخص شد، ذخایر آرتمیای دریاچه ارومیه، بیش از 100 برابر ذخایر سال 1375 کاهش یافته است.

در دو الی سه سال اخیر فقط در دوره زمانی کوتاهی مقدار بسیار کمی آرتمیا در دریاچه دیده شده که بلافاصله پس از بیرون آمدن از تخم از بین می روند.

آرتمیا یک محصول استراتژیک در صنعت پرورش میگو، ماهیان دریایی، ماهیان خاویاری و ماهیان زینتی است. در چند سال گذشته که تولید آرتمیا در دریاچه ارومیه متوقف شده نیاز صنعت آبزی پروری کشور به این محصول استراتژیک از آمریکا و چین تامین می شود.

چنانچه امروز به هر دلیلی واردات تخم (سیست) آرتمیا از خارج متوقف شود ، پرورش و تولید میگو، ماهیان دریایی، ماهیان خاویاری و ماهیان زینتی در کشور تعطیل خواهد شد.

آرتمیای دریاچه ارومیه با نام ˈ ارتمیانا ارومیانا ˈ در مجامع علمی جهان به ثبت رسیده که سخت پوستی ریز به طول سه الی پنج میلی متر تنها موجود زنده دریاچه ارومیه است که از لاشه و تخم آن در پرورش ماهیان استفاده می شود

دیدگاه خود را بیان کنید