احیا هامون نیازمند تغییر نگاه و رویکرد است

چهار‌شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۸۷ بازدید


استاندار سیستان و بلوچستان گفت: احیا هامون نیازمند تغییر نگاه و رویکرد در بخشهای مختلف است
علی اوسط هاشمی در نشست پیگیری احیا تالاب بین المللی هامون در سالن اجتماعات دفتر استاندار افزود: خشک شدن تالاب بین المللی هامون پدیده سنگینی برای کشور بود و نه تنها اقتصاد خانوارهای ساکن در سیستان بلکه معادلات منطقه ای را نیز به هم زده است.

وی اظهار داشت: اگر خود را از عامل اصلی بروز این پدیده دور نگه داریم امکان برون رفت از آن را نخواهیم داشت.

وی با استناد به فرمایشات مولای متقیان حضرت علی (ع) مبنی بر اینکه ˈمسلمان نیست کسی که امروزش با فردایش یکسان باشدˈ، اضافه کرد: چگونه است که سالهایمان یکسان می شود و تکان نمی خوریم، متاسفانه 15 سال است که تمام سالهای سیستان مثل هم است.

وی تصریح کرد: باید اهل برآورد و پیش بینی باشیم وقتی متوجه می شویم که شرایط اقلیم رو به افت است، وقتی می بینیم نقطه نقطه کشور با افت آب سفره های زیر زمینی و رو زمینی رو به رو می شود باید بیندیشیم که 10 سال بعد چه اتفاقی می افتد و برای آن چاره اندیشی کنیم، این استان 15 سال با خشکسالی رو به رو بوده و برای آن چاره ای نیندیشیده اند.

وی افزود: متاسفانه به جایی رسیده است که شهر دیگری را از نظر تامین آب وابسته به منطقه ای کرده اند که خود با کمبود آب رو به رو است.

استاندار تاکید کرد: هر گونه انتقال آب از این استان ممنوع است.

وی نبود تشکل های مردم نهاد را از دیگر مشکلات استان بویژه تالاب هامون و منطقه سیستان بر شمرد و گفت: نبود تشکل های مردمی که بتوانند مظلومیت هامون را فریاد زنند نشان می دهد که مدیران به تکثر آرا و خرد جمعی اعتقادی نداشته اند.

وی اضافه کرد: مسوولانه نسبت به این موضوع ایفای نقش نکرده ایم، برآوردها توفیقی نداشته یا اهل برآورد نبوده ایم، اگر هر سال از طمع خود از چاه نیمه ها کم می کردیم و به سمت استفاده از فناورهای مدرن می رفتیم به اینجا نمی رسیدیم که دامداری، کشاورزی و صید و صیادی سیستان پر بکشد و تنها وفای به عهد مردم نسبت به دیارشان باقی مانده است.

وی گفت: مردم این استان با وجود سختی های فراوان زندگی در اوج اخلاق و مهربانی قرار دارند، وقتی مردم سیستان در نان نمک می ریزند و به رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور می دهند که نمک گیرش کنند نشان می دهد که این مردم در عین حالی که با فقرو محرومیت دست و پنجه نرم می کنند، سرشار از لطف و مهربانی هستند.

وی بر تغییر رویکردها نسبت به این منطقه تاکید کرد و گفت: تمامی دستگاههای دست اندرکار باید برای حل این معضل چاره اندیشی کنند، محیط زیست از یافته های پژوهشی خزانه ای تشکیل داده تا از آن بهره برداری شود، جهاد کشاورزی، آب منطقه ای و سایر دستگاهها پیگیر طرحهای کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت باشند.

وی افزود: مدیریت برای کاهش زمان بادها و توفانها و تثبیت شن های روان، جایگزینی طرحهای اشتغال زا و از همه مهمتر شناساندن خسارات این پدیده به مدیران و مسوولان کشوری باید مورد توجه قرار گیرد و مدیریت بحران نیز بایستی خسارات این پدیده را کمتر از زلزله نبیند.

هاشمی بر اجرای طرحهای منطقه ای تاکید کرد و گفت: ایجاد منطقه ویژه اقتصادی مشترک با ولایت نیمروز افغانستان از پیشنهادهای ارائه شده به مسوولان افغانستان است زیرا منافع دو کشور در این منطقه به هم گره خورده و باید برای آن چاره اندیشی لازم از سوی دو طرف انجام شود.

وی افزود: روش های نرم برای بسط و گسترش روابط و مبادلات پایاپای با افغانستان را باید در پیش گیریم و دیپلماسی منطقه ای را تقویت کنیم.

استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه دولت نگاه یکسان به دریاچه ارومیه و تالاب هامون دارد، گفت: اکنون فرصت بسیار مناسبی فراهم شده که باید از آن برای بهبود شرایط منطقه استفاده کنیم.

در این نشست پس از ارائه پیشنهاداتی از سوی شماری از مدیران دستگاههای دست اندرکار، مقرر شد کارگروه فرعی متشکل از تعدادی از دستگاههای دست اندرکار تشکیل و طرحها و برنامه های پیشنهادی را مورد بررسی قرار دهد
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی

دیدگاه خود را بیان کنید