کشورهای موفق در آبزی‌پروری بر مبنای دانش و فناوری حرکت کرده‌اند

سه‌شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۸۶ بازدید


رئیس سازمان شیلات کشور با بیان اینکه کشورهای موفق در زمینه آبزی‌پروری بر مبنای دانش و فناوری حرکت کرد‌ه‌اند، تاکید کرد: در زمینه آبزی پروری به شرکت های خدمات مهندسی نیازمندیم تا تمام زنجیره تولید تا مصرف را مدیریت کنند

سید حسن صالحی در همایش فرصت‌های شغلی و ارتقای بهره وری در آبزی پروری که ظهر دوشنبه در پردیش کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، گفت: در بحث آبزی پروری طبق مطالعات سازمان جهانی خوار و بار و کشاورزی (فائو) که در بیش از 50 کشور در حال توسعه در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین صورت گرفته است؛ این نتیجه حاصل شده است که کشورهایی در آبزی پروری موفق بوده اند که عملکردی دانش بنیان داشته اند.
وی افزود: بیش از 75 درصد تولید آبزیان آسیا در آسیای جنوب شرقی بوده و عمدتا کشورهایی که دو پایه توسعه آنها آموزش و دانش است در این تولید نقش دارند.
صالحی یادآور شد: در همایشی که در سال جاری در بانکوک برگزار شد؛ نماینده چین در پاسخ به سوال بنده مبنی‌بر چگونگی پیشرفت در آبزی‌پروری دو اقدام آموزش و انتقال دانش به مردم و توزیع بچه ماهی بیان کرد که در کشور ما اقدام در این خصوص به شرکت های خدماتی مربوط می شود.
وی تصریح کرد: امروز تمامی فعالیت‌ها و صدور مجوز در زمینه آبزی‌پروری توسط نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی انجام می‌شود و فارغ التحصیلان بخش کشاورزی خود عهده دار این فعالیت‌ها هستند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: در زمینه آبزی پروری به شرکت‌های خدمات مهندسی نیازمندیم تا تمام زنجیره تولید تا مصرف را مدیریت کنند و امیدواریم که پردیس های کشاورزی، به خصوص بخش مربوط به پارک های علم و فناوری این بخش را مدریت کنند.
رئیس سازمان شیلات کشور گفت: در بحث اصلاح نژاد آبزیان، تغذیه و افزایش تولید در واحد سطح دارای مشکلاتی هستیم و به کمک شرکت های مهندسی نیازمندیم و می‌توانیم در کشور تعداد زیادی از این شرکت ها ایجاد کنیم تا این نقش‌ها را بر عهده بگیرند.
صالحی افزود: بزرگترین سرمایه هر جامعه ای، انسان ها هستند و پارک‌های علم و فناوری باید بتوانند این سرمایه های انسانی را جذب کنند تا کشور براساس تفکر به پیش برود.
وی تصریح کرد: جهاد دانشگاهی و پارک های علم و فناوری در کشور باید بستری را فراهم کنند که فارغ التحصیلان در این مراکز پس از انجام ریسک های تخصصی و عدم نگرانی در خصوص سرمایه، به صورت حرفه ای کار در این زمینه را یاد بگیرند و پس از یادگیری به خدمت رسانی در حوزه خود مشغول شوند.
کاهش سهم اشتغال در کشاورزی، صنعت و خدمات در 50 سال اخیر
صالحی گفت: براساس تئوری‌های مدل اشتغال در کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و توسعه نیافته؛ این مهم در چهار حوزه کشاورزی، صنعت، خدمات و تولید اطلاعات و دانش بین سال‌های 1900 میلادی تا افق سال 2100 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است و نتیجه آن این است که هر چه به سمت سال 2100 میلادی پیش می‌رویم از سهم سه حوزه نخست در اشتغالزایی کاسته شده و بر سهم تولید علم افزوده می شود.
وی یادآور شد: در کشور ما نیز این نتیجه صدق می کند به گونه ای که سهم 53 درصدی کشاورزی در اشتغال در سال 1335 به 20 درصد در سال 1383 تنزل یافته و در گروههای صنعت و خدمات نیز پس از کشاورزی در حال کاهش می باشد به همین دلیل نباید از اشتغال در حوزه دانش و فناوری غفلت کنیم و این حرکتی است که به تازگی در کشور شکل گرفته و می تواند کسری های سایر بخش های اشتغال را جبران کند و سهم اشتغال در گروه تولید علم را افزایش دهد.
صالحی گفت: اگرچه آبزی پروری در مقایسه با سایر بخش ها از نظر اتکای به فناوری جلوتر است اما واقعیت این است که در همه بخش‌ها نقش کلیدی دانش در ارزش افزوده دیده نمی شود و روش های سنتی جریان دارد و در این خصوص به کمک دانشگاه و دانشگاهیان نیازمندیم.
رکورد در صادرات میگو
رئیس سازمان شیلات ایران در بخشی دیگر از سخنانش از صید و استحصال 900 تن آبزی در منابع آبی کشور در سال جاری خبر داد و گفت: از این میزان 500 هزار تن از منابع آبی خلیج فارس، 45 هزار تن دریای خزر و مابقی از استخرهای گرم آبی و سرآبی پرورش ماهی کشور به دست آمده است.

وی ادامه داد: پیش بینی می شود تا پایان سال میزان صید و استحصال ماهی از منابع آبی کشور به 912 هزار تن برسد.

صالحی با بیان اینکه امسال با توجه به رشد 25 درصدی در تولید میگو، کشور در بخش صادرات این گونه آبزی به رکورد خوبی دست یافته است، گفت: در سال جاری میزان تولید استخرهای پرورش ماهی کشور 15 درصد افزایش یافته است.
گونه‌هایی از ماهی "تیلاپیا" وارد سبد غذایی مردم می‌شود
رئیس سازمان شیلات کشور افزود: کارهای تحقیقاتی در موسسه تحقیقات شیلات در زمینه تولید ماهیان کپور، هندی و تیلاپیا انجام شده و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست در آینده نزدیک گونه های تک جنسیتی از ماهی تیلا پیا، پروش و در سبد غذایی مردم قرار می‌گیرد.
صالحی با اشاره به اشتغال و کارآفرینی در صنعت پرورش ماهی تاکید کرد: برای استفاده از ظرفیت های این بخش به مشارکت دانش آموختگان نیاز است ضمن آنکه نباید از فناوری و افزایش بهره وری در این بخش غفلت کنیم.
وی با اشاره به ظرفیت های اشتغال بخش آبزی پروری در استان البرز و کشور برای جذب فارغ التحصیلان گفت: دانش آموختگان این رشته می توانند با پرورش ماهیان قزل آلا، گرم آبی و زینتی گام موثری در توسعه صنعت آبزی پروری بردارند.
این مسئول یادآور شد: اکنون ایجاد 210 هزار فرصت شغلی برای این بخش پیش بینی شده که در صورت استفاده از فناوری می توان آن را افزایش داد

منبع : خبرگزاری مهر

دیدگاه خود را بیان کنید