ماهی های قرمز کوچک را وحشی نکنیم

چهار‌شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۸۰ بازدید

ماهی های قرمز کوچک را وحشی نکنیم
ماهی های قرمز کوچک نخستین مسافران نوروزی اند که در تنگ های بلورین و اکواریوم ها به شهرهای ما سفر می کنند
این نمادهای کوچک حیات سفره های هفت سین گرچه در شرایط مناسب به طور متوسط 10 سال عمر دارند اما ناآشنایی با شیوه نگهداری مناسب، گاه آنها را نرسیده به نوروز جوانمرگ می کنند.

برخی از خانواده ها نیز که توجه و محبت بیشتری دارند، ماهی را پس از پایان نوروز به دل آبها می سپارند.

اما آیا رها کردن این گونه از ماهیان در منابع آبی نظیر رودخانه ها ، تالاب ، دریا ، چشمه ها و به واقع آب های آزاد صحیح است.

امسال مراکز فروش ماهی قرمز در شهر ساحلی انزلی بهشت آبی گردشگران محصور بین دریای پرمهر خزر و تالاب بی نظیر انزلی افزایش یافته است.

این مساله برخی از دوستداران محیط زیست انزلی را نگران کرده که مبادا مردم ، بدون اطلاع از خطرات رهاسازی این ماهیان در محیط های آبی آزاد اقدام به این امر کنند.

تجربه تلخ وارد کردن گیاه آزولا به تالاب انزلی و تاثیر مخرب آن بر حیات این منبع ارزشمند آبی نمونه ای از اقدامات نسنجیده در طبیعت و اثرات سوء آن بر محیط است .

*رهاسازی در آب های آزاد ممنوع

رییس اداره دامپزشکی انزلی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : خاستگاه اولیه این ماهی کشور چین بود ولی چند سال است که در استخرهای کشور ما و گیلان تولید شده اند .

ˈ نوید صفرزاده ˈ اظهار کرد : رها سازی این گونه در رودخانه ها بدلیل اینکه جایگاه طبیعی این ماهی نیست ، منجر به مرگ زود هنگام آن خواهد شد .

وی خاطرنشان کرد : از سوی دیگر با توجه به اینکه ماهی قرمز بومی آب های منطقه نیست در تماس با سایر آبزیان می تواند منجر به اختلال های گونه ای و وحشی شدن این گونه شود.

به گفته وی همچنین از حیث انتقال بیماری های احتمالی بین گونه ای، مدیریت بیماری ها در آب های آزاد دشوارتر خواهد بود .

وی ادامه داد: از سوی دیگر این ماهیان می توانند لاروها و تخم ماهیان اقتصادی را بخورند و در فرایند تولید مثل سایر ماهیان اختلال ایجاد کنند.

صفرزاده تصریح کرد: در نهایت بحث اکوسیستم رودخانه ها و تالاب ها و موجودات آبزی موجود در آن که بر هم کنش مناسبی نخواهد داشت.

رییس اداره دامپزشکی انزلی به مردم توصیه کرد: در صورت تمایل به رهاسازی ماهیان قرمز در پایان نوروز، این ماهی را در حوض و استخرهای موجود در بوستان های تفریحی که توسط شهرداری تعیین شده، آزاد کنند .

*شیوه مناسب نگهداری

وی در ادامه تصریح کرد : با وجود مزایای فراوان نگهداری از ماهیان قرمز به لحاظ روحی و روانی ، این میهمانان کوچک در صورت عدم رعایت بهداشت می توانند ناقل بیماری های مشترکی چون انواع گاستروآنتریت ها ، انواع سل های پوستی ، بیماری های گوارشی و غیره باشند .

وی در ابتدا توصیه کرد ماهی را حتماً از مراکز مجاز عرضه ماهی قرمز تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور و مجهز به حوضچه ها و ظروف بهداشتی نگهداری ماهی و سیستم هوادهی و دفع بهداشتی پسآب تهیه کنید.

وی افزود : برای حمل ماهیان زینتی در بسته بندی های کوچک کیسه های پلاستیکی و باید دو برابر میزان آب ، فضای خالی پر از هوا وجود داشته باشد .

با این حال به گفته وی ماهی نباید بیش از دو ساعت در این وضعیت باقی بماند .

صفرزاده تصریح کرد: در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز در خانه و در کنار سفره های هفت سین ، مقدار آب مورد نیاز هر قطعه ماهی انگشت قد حداقل یک لیتر منظور شود .

وی ادامه داد: افرادی که حساسیت یا سابقه آلرژی دارند، باید از دست زدن به ماهی خودداری کنند .

وی خاطرنشان کرد : افرادی که با ماهی یا آب تنگ تماس دارند، باید از دستکش بهداشتی استفاده کرده و بلافاصله دست های خود را با آب و صابون بدقت بشویند .

صفرزاده یک عامل مهم در بقای بیشتر ماهی ها را محل زندگی آنها عنوان و تصریح کرد: نباید ماهی را در ظرف کوچک نگه داشت .

به گفته وی از آنجا که ماهی ها به اکسیژن موجود در آب نیاز دارند ، هرچه سطح مقطع بالای تنگ کوچک باشد ، اکسیژن کمتری می تواند وارد آب شود و هرچه ظرف نگهداری بزرگتر باشد؛ تحرک و اکسیژن بیشتری را برای ماهی به ارمغان خواهد آورد .

وی اضافه کرد : درصورت استفاده از آب شبکه لوله کشی شهری بهتر است مقدار مورد نیاز آب، 24 تا 48 ساعت در ظرف دیگری نگهداری شود تا کلر آن آزاد شود .

وی تاکید کرد: آلودگی آب تنگ ماهی باعث کوتاهی عمر ماهی قرمز می شود .

دکتر صفرزاده ادامه داد: تعویض آب تنگ هفته ای دوبار و نباید بصورت ناگهانی بلکه تدریجی انجام شود و دمای آب بین 10 تا 25 درجه مطلوب است.

وی ادامه داد: حتی المقدور از ماسه و سنگ ریزه های رنگ شده و مصنوعی استفاده نشود .

به گفته وی دیدن ماهی در سطح آب نشان دهنده کمبود اکسیژن آب است .

وی گفت: ماهی سالم باید دارای تحرک مناسب و باله های قائم بوده و دم به حد کفایت با تحرک و کشیده باشد .

وی با اشاره به خودداری از ریختن نمک یا حبه قند در آب، غذای مخصوص ماهیان آکواریومی را مناسب تغذیه ماهی قرمز خواند و افزود: میزان غذا به اندازه ای باشد که ظرف یک تا دو دقیقه مصرف شود .

به گفته وی غذادهی بیش از اندازه باعث انباشته شدن مواد آلی و دفعی و در نتیجه مسموم شدن ماهی خواهد شد .

رییس اداره دامپزشکی انزلی در خاتمه توصیه کرد: برای شستشو و ضدعفونی کردن تنگ ماهی و یا آکواریوم می توان از محلول نمک طعام 3% با ترکیب آمونیم چهارتایی به مقدار 0.1 تا یک گرم در لیتر به مدت 10 تا 15 دقیقه استفاده کرد.

مهمان نوازی رسم ما ایرانیان است پس میزبان خوبی برای ماهیان قرمز سفره هفت سین باشیم
منبع : خبرگزاری تسنیم

دیدگاه خود را بیان کنید