همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
سهشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۳
۰ نظر
۱۲۶ بازدید
مدیر شیلات استان مرکزی گفت: در راستای افزایش و توسعه میزان آبزی پروری در استان مرکزی، ۶ نقطه به منظور پرورش ماهی تیلاپیا در استان اختصاص می یابد | |
حسن اکبری در جمع خبرنگاران بااشاره به اهمیت آبزی پروری اظهار کرد : طبق آمار و گزارشات سازمان خوار و بار جهانی امروزه بیش از یک سوم غذای جهان را تولیدات آبزیان تامین میکنند، کم شدن ذخایر طبیعی آبزیان از سوی دیگر نیز سبب شده تا آبزیپروری مورد توجه بیشتری قرار گیرد. | |
وی افزود: در این میان پرورش گونههای سریعالرشد، داشتن هزینه تولید پایینتر نسبت به سایر گونهها و مقاوم بودن در برابر بیماریها از اولویتهای مدیران شیلاتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است که در این میان ماهی تیلاپیا به سبب میزان رشد بالا، داشتن طعم و مزه خوب، اقتصادی بودن در پرورش، تراکمپذیری در سیستمهای پرورشی، هزینه تولید پایینتر نسبت به سایر گونههای پرورشی آبزیان، نیاز به تعویض آب کم در طول دوره پرورش و دوره رشد کوتاهتر بر خلاف پرورش ماهی قزلآلا و سایر گونههای دیگر از اهمیت خاصی برخوردار است. اکبری تصریح کرد: امروزه بروز مشکل مربوط به بحران آب در کشور به ویژه در بسیاری از استانهای غیر ساحلی سبب شده تا اهمیت دانش تولید و پرورش ماهی تیلاپیا با هدف اشتغالزایی، اقتصادی کردن فعالیتهای پرورش آبزیان با توجه به افزایش هزینههای تولید و از همه مهمتر پرورش این گونهای که بتوان آن را در آبهای غیر شرب مثل آبهای لب شور پرورش داد، مورد توجه مسئولان شیلات و تحقیقات در کشور قرار گرفته است. وی افزود: وابسته نبودن تیلاپیا به جیره غذایی خاص بر خلاف قزلآلا که در جیره غذایی آن از بسیاری از نهادههای وارداتی مثل پودر گوشت و یا ماهی استفاده میشود، امکان توسعه و پرورش آن در بسیاری از استخرهای موجود بخش کشاورزی مثل استخرهای ذخیره آب در بخشهای مختلف کشاورزی اعم از گلخانهها، باغات که از حداقل امکانات سازهها برخوردار میباشند و از همه مهمتر تراکم پذیری سه تا چهار برابر و تولید بالاتر در واحد سطح نسبت به ماهی قزلآلا از دلایلی است که سبب شده تا استقبال آبزی پروران به پرورش آن نسبت به سایر گونههای پرورشی بیشتر شود. مدیر شیلات استان مرکزی با اشاره به اهتمام ویژه شیلات در حوزه آبزی پروری گفت: با توجه به شرایطی که در چند سال اخیر در زمینه خشکسالی و اثرات آن در استان مرکزی حادث شده و تیزبا توجه به افزایش هزینههای تولید آبزیان پرورشی به دنبال مطالعات اولیهای که بر روی تکثیر و پرورش تیلاپیا در یکی از مراکز تحقیقاتی کشور انجام شد، مدیریت امور شیلات و آبزیان استان مرکزی همگام با پیگیریهای سازمان شیلات ایران به منظور اخذ مجوز پرورش آن از طریق سازمان محیط زیست اقدام به انجام طرح تحقیقاتی بررسی اثرات زیست محیطی پرروش این گونه در سطح استان بر اساس شرح خدماتی دریافتی از محیط زیست کرد. وی تصریح کرد: پس از مطالعات انجام شده که سه سال و با صرف هزینه هنگفت به طول انجامید، اطلاعات بسیار مفیدی در زمینه شرایط پرورش اینگونه از آبزی، مکانهای مناسب پرورش در استان و نحوه نظارت بر پرورش آن با توجه به مطالعات انجام شده توسط مشاور اخذ شد. اکبری افزود: در این زمینه رعایت فاکتورهای زیست محیطی بر اساس قوانین و دستورالعملهای زیست محیطی برای به حداقل رساندن مخاطرات احتمالی پرورش این گونه از آبزیان و از همه مهمتر دور بودن سایت پرورشی به منابع آبی طبیعی از عواملی بود که در انتخاب مکانهای مورد پرورش توسط مشاور مورد توجه قرار گرفت. مدیر شیلات استان مرکزی با اشاره به عوامل مختلف در تعیین نقاط پرورش ماهی گفت: از دیگر عواملی که در انتخاب مکانهای مورد پرورش توسط مشاور مد نظر قرار گرفت، محصور بودن این مکانها به سبب اعمال شرایط دمایی مناسب و ایجاد یک محیط کنترل شده برای اعمال مدیریت بهتر در طی پرورش بود که در انتخاب مکانها لحاظ شد. وی افزود: از نظر خروجی پساب نگرانی خاصی با توجه به اینکه پساب خروجی مکانهای مشخص شده صرف آبیاری محصولات کشاورزی میشود، وجود نداشت. اکبری تصریح کرد: با مد نظر قرار دادن این شرایط شش نقطه که پنج نقطه آن استخرهای گلخانهای و یک نقطه دیگر یکی از واحدهای مدار بسته غیر فعال پرورشی ماهی قزلآلا در شهرستان اراک، شازند، زرندیه و محلات بود انتخاب شد تا پس از تایید گزارش توسط سازمان محیط زیست به صورت پایلوت پرورش تیلاپیا با توجه به مزایا و ضرورت پرورش آن که اشاره شد، در استان مرکزی انجام شود. وی افزود: در طی انجام طرح و بررسی ارزیابی اثرات زیست محیطی پرورش این گونه، جلسات مشترکی نیز با مسئولان محیط زیست استان مرکزی تشکیل و هر مرحله از پیشرفت مطالعات به اطلاع آنها رسانیده میشد، سطح نقاطی که برای انجام طرح پایلوت انتخاب شد، بطور کلی یکهزار و 175 متر مربع بود که طبق مصوبه شماره مورخ بیست و نهم خرداد نود کمیسیون امور زیربنایی صنعت و محیط زیست، شورای عالی حفاظت محیط زیست این میزان سطح مشمول انجام مطالعات ارزیابی نمیشود. مدیر شیلات استان مرکزی با اشاره به بررسی های زیست محیطی درحوزه آبزی پروری گفت: با توجه به اینکه این گونه، گونه غیر بومی بوده مدیریت شیلات و امور آبزیان استان مرکزی به منظور رعایت الزامهای قانونی و رفع نگرانیهای محیط زیست و همچنین رسیدن به یک توسعه پایدار اقدام به انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی پرورش این گونه کرد. وی با اشاره به اینکه آلودگیهای ژنتیکی و تاثیرات اکولوژیک آن بر روی گونههای بومی یکی از دغدغههای محیط زیست در زمینه پرورش این گونه بود، تصریح کرد: سازمان شیلات ایران و موسسه تحقیقاتی شیلات کشور با تدوین و انجام پروژهای در زمینه تولید تک جنس ماهی تیلاپیا که به مدت سه سال در یکی از مراکز تحقیقاتی وابسته به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور انجام شده بود، درصدد رفع نگرانیهای محیط زیست قرار گرفتند. اکبری افزود: تبلیغات فراوان که در چند سال اخیر بر روی میزان پرورش اینگونه در کشور صورت گرفت، سبب شد تا استقبال فراوانی در زمینه انجام پرورش این ماهی توسط آبزی پروران صورت گیرد. وی تصریح کرد: لازم است تا پس از این چند سال مطالعه، هر چه سریعتر با اعمال راهکارهایی مناسب دغدغههای سازمان محیط زیست بر طرف و طی یک اقدام برد برد که هم دغدغههای محیط زیست مرتفع شود و هم سازمان شیلات ایران به اهداف توسعه آبزیپروری خود نائل شود، اقدامات لازم برای پرورش این ماهی انجام شده و امکان پرورش آن در مناطق مستعد کشور با تعیین ضوابط مربوطه از طرف محیط زیست و سازمان شیلات ایران تعیین و برنامههای مدیریتی برای پرورش آن فراهم شود. مدیر شیلات استان مرکزی پرورش آبزیان را از راههای تحقق اقتصاد مقاومتی توصیف کرد و گفت: بدون شک پرورش اینگونه به سبب مزایایی که اشاره شد یکی از راهکارهای رسیدن به موضوع اقتصاد مقاومتی در بخش آبزیپروری بوده و میتواند علاوه بر مدیریت بر منابع آبهای کشاورزی تحول عظیمی را در صنعت آبزیپروری کشور نیز ایجاد کند. وی با اشاره به اینکه دمای اپتیمم مورد نیاز برای پرورش ماهی تیلاپیا 25 تا 30 درجه سانتیگراد است، افزود: در صورت کاهش دما به زیر 20 درجه سرعت رشد به سرعت کاهش یافته و دمای 10 درجه سانتیگراد به پایین نیز مرگ و میر این گونه از آبزیان را سبب خواهد شد. اکبری تصریح کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی استان مرکزی که شش ماه از سال دارای شرایط آب و هوایی سرد در بسیاری از نقاط استان است میتوان تا اندازه ای از عدم ایجاد آلودگیهای ژنتیکی و اکولوژیکی این گونه در صورت فرار به منابع آبی طبیعی در صورتی که امکان ایجاد صد درصدی تک جنس آن در کشور فراهم نشود، مطمئن شد. وی افزود: در حال حاضر پرورش تیلاپیا رتبه سوم پرورش آبزیان در جهان را با پرورش در 100 کشور را به خود اختصاص داده است. مدیر شیلات استان مرکزی تصریح کرد: پیشنهاد میشود به سبب اینکه پیش از این فرصت از دست نرود و امکان معرفی آن در منابع آبی کشور فراهم شود، همزمان با انجام مطالعات کاملتر توسط سازمان شیلات ایران و موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در زمینه تولید صد درصدی جنس نر، با واردات بچه ماهی تک جنس از سایر کشورها توسط اشخاصی که توانایی و امکانات انجام این کار را دارند، امکان پرورش آن بر اساس ضوابط که سازمان شیلات ایران تعیین میکند، حداقل در استانهایی که مطالعات ارزیابی زیست محیطی آن را انجام دادهاند، فراهم شود منبع : خبرگزاری تسنیم |