جای خالی ماهی در سبد غذایی مردم زنجان

جمعه ۱ اسفند ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۸۳ بازدید

جای خالی ماهی در سبد غذایی مردم زنجان
قیمت انواع ماهی موجب شده تا مردم زنجان، علیرغم دانستن مزایای مصرف ماهی، کمتر از آن استفاده کنند.
گرانی قیمت ماهی در زنجان یکی از مشکلاتی است که موجب شده تا مردم مصرف کمتری در سبد غذایی خود داشته باشند.
در حال حاضر با وجود اینکه زنجانی‎ها صادر کننده ماهی هستند اما از آن بی‌‏بهره هم هستند و برخی از مردم از این ماده در سبد غذایی خانوار خود استفاده نمی‎کنند، با گشتی در سطح شهر با مغازه‎های مختلفی مواجه می‎شویم که با عناوین فروش ماهی زنده، فروش انواع ماهی و گاهی با دستفروشانی که ماهی‎ها را در سبدی ریخته و به فروش می‎رسانند برخورد می‎کنیم، اما این ماده غذایی گران این روزها کمتر در سبد غذایی مردم قرار می‎گیرد.
البته نباید از مزارع ماهی زنجان غافل شد که در بسیاری از مناطق این مزارع رونق خاصی دارد و مردم ترجیح می‎دهند از این مزارع به صورت مستقیم خرید کنند چرا که قیمت ماهی در این مزارع به نسبت مغازه‎های داخل شهر پایین‎تر بوده و تا حدودی می‎توان راضی بود.

همچنین حدود 500 استخر پرورش انواع آبزیان در استان زنجان وجود دارد که در زمان حاضر نخستین تولید کننده انواع آبزیان شهرستان ماهنشان و دومین شهرستان تولید کننده زنجان است.
گفتنی است فعالیت اقتصادی پرورش انواع آبزیان سرد آب و گرم آبی در همه شهرستان‎های این استان وجود دارد.
مدیر امور شیلات و آبزیان استان زنجان نیز معتقد است صید ماهی در استان‎های شمالی از اواسط مهر هر سال شروع و تا اواسط فروردین ادامه می‏‌یابد.
محمود صیاد بورانی با بیان اینکه با توجه به اینکه اکثر مردم عادت به تازه‏‌خوری ماهی دارند، مصرف آبزیان در فصل‎های پاییز و زمستان هر سال رو به افزایش است، افزود: برخی از علاقه‎مندان به آبزی پروری در استان‎ها برای جلوگیری از تلف شدن آبزیان و ضرر اقتصادی، اقدام به پرورش ماهی نمی‎کنند.
وی گفت: استان‎های مذکور، آبزیان مورد نیاز برای مصرف خود را از استان زنجان تامین می‎کنند.
مدیر امور شیلات و آبزیان استان زنجان با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 50 درصد از آبزیان تولیدی استان زنجان به سایر استان‎ها بخصوص تهران صادر شده است، افزود: با توجه به کاهش تولید استان‎های در معرض بیماری آبزیان، تقاضای این استان‎ها و افزایش میزان مصرف ماهی در بین مردم، سنگینی تولید متوجه این استان شده است.

صیاد بورانی خاطرنشان کرد: براساس برنامه‌هدف‌گذاری شده رهاسازی ماهیان آبزی در استان زنجان به 10 هزار تن می‎رسد.

وی با اشاره به اینکه صادرات آبزیان استان زنجان به کشور عراق متوقف شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر مرکز شیلات استان تولیدات خود را به استان‎های گیلان، قزوین، اردبیل، آذربایجان شرقی و مازندران صادر می‎کند.

مدیر امور شیلات و آبزیان استان زنجان افزود:از ابتدای سال جاری تاکنون در استان زنجان 8 هزار تن آبزی تولید شده است.

وی با بیان اینکه تامین ماهی سالم و ارگانیک از سیاست‎های شیلات استان است، تصریح کرد: تامین بچه ماهی سالم و بهداشتی به منظور جلوگیری از خوراندن آنتی بیوتیک در طول دوره پرورش از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است.

*فعالیت 170 واحد ماهی فروشی در زنجان
در حاضر 170 واحد مرغ، تخم مرغ و ماهی فروشی در شهرستان زنجان فعالیت می‎کنند که 80 درصد از این واحدها ماهی نیز عرضه می‎کنند.

یک شهروند زنجانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در زنجان گفت: قیمت ماهی نسبت به دو ماه گذشته کاهش داشته است اما گرانی آن موجب شده تا کمتر ماهی مصرف کنیم.

مصطفی مرادی با بیان اینکه علاوه بر گرانی قیمت ماهی واحدهای مختلف قیمت‎های متفاوتی ارائه می‎کنند، افزود: به ویژه ماهی تیلاپیا که در حال حاضر به دلیل نداشتن استخوان طرفداران بیشتری دارد، اما به قیمت‎های متفاوت عرضه شده است.

وی بر ضرورت نظارت بر واحدهای مرغ و ماهی فروشی تاکید کرد و گفت: مردم زنجان علاقه‎مند به استفاده از ماهی در سبد غذائی خود هستند.

یک شهروند دیگر نیز با اشاره به مزیت‎های ماهی اظهار داشت: ماهی به عنوان غذای سلامتی است که همواره پزشکان خوردن آن را توصیه می‏‌کنند.

محمد میرزایی گفت: بالا بودن قیمت ماهی موجب شده تا مردم توان مالی لازم را برای خرید ماهی نداشته باشند.

این شهروند یادآور شد: باید مسئولان در این زمینه وارد عمل شده و قیمت ماهی را مطابق استان‎های دیگر برآورد کنند.

*مزیت‎های مصرف ماهی

گفتنی است، از دیدگاه متخصصان مصرف ماهی موجب تقویت حافظه و قوای فکری، دفع سموم و مواد زائد بدن، تقویت اعصاب و تحریک سیستم عصبی، افزایش میزان رشد بدن شده و اثرات درمانی در رفع بیماری‎های پوستی، تقویت نور چشم و قوای بینایی، افزایش میزان مقاومت دفاعی عفونت‎ها موثر است.

همچنین ماهی اثرات دارویی موثر در درمان بیماری ریوی به ویژه سل، تقویت پیاز مو و رفع ریزش موی سر، کاهش عوارض بیماری قلبی و عروقی، غذایی مناسب برای افراد با گوارش ضعیف،کاهش عوارض ناشی از کمبود ید در بدن محسوب می‎شود.

ماهی ماده غذایی مفیدی است که در مناطق شمالی و جنوبی کشور جزو مواد اصلی و اساسی برنامه غذایی مردم این مناطق محسوب می‌شود،ماهی دارای ارزش تغذیه ای بسیار بالایی بوده و اکثر مواد مغذی مفید و ضروری برای انسان را به تنهایی دارا است، یکی از ویژگی‎های خاص ماهی نوع چربی موجود در آن است،ماهی و محصولات دریایی با وجود آن که جزو مواد غذایی حیوانی هستند، ولی از نظر ترکیب چربی با سایر مواد حیوانی متفاوت بوده چرا که نوع چربی موجود در آنها مشابه مواد گیاهی است و از اسیدهای چرب اشباع نشده به نام امگا 3 بهره‎مند است که در پیشگیری از بسیاری از بیماری‎ها و کنترل و کمک به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازنده‌ای به عهده دارد.
ماهی از منابع بسیار خوب پروتئین است که پروتئین موجود در ماهی از نظر کمیت و کیفیت قابل توجه بوده و به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب می‌شود و به طور تقریبا کامل در بدن به مصرف می‌رسد.
یکی دیگر از مزایای ماهی به عنوان منبع از آهن مطرح است که در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروب‌ها نقش مهمی‌به عهده دارد، ماهی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین‌های گروه «B» در تنظیم فعالیت سلو‎ل‎های عصبی و در نتیجه در سلامت سیستم عصبی و نیز در سلامت پوست تاثیر دارند.

گفتنی است، در گشتی در بازار زنجان قیمت هر کیلو ماهی قزل‌‏آلا 14 هزار و 500 تومان است.

قیمت انواع ماهی نیز در بازار زنجان به این ترتیب است،ماهی تیلاپیا 28 هزار و 500، حلوا سیاه 29 هزار، حلوا بندر 20 هزار و 500 و بچه‌شیر 19 هزار و 500 است.
منبع: فارس

دیدگاه خود را بیان کنید