عواقب ورشکستگی، هنوز مجتمع پرورش ماهی پالنگان را رها نکرده است /گ

شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۸۳ بازدید

عواقب ورشکستگی، هنوز مجتمع پرورش ماهی پالنگان را رها نکرده است
عواقب شیوع بیماری VHS مشهور به بیماری ورشکستگی در جهان، که موجب خسارت بالایی به سرمایه‌گذاران پرورش ماهی سرد آبی شده، عواقبش هنوز مجتمع پالنگان را رها نکرده است.
استان کردستان یکی از استان‌های مستعد کشور از نظر میزان بارندگی است و با این ظرفیت و استعداد به یکی از استان‌های پیشرو در پرورش آبزیان تبدیل شده است به گونه‌ای که اکنون در میان استان‌‌های غیرساحلی کشور مقام سوم کشور را از آن خود کرده است
روستای پالنگان در استان کردستان یکی از جاذبه‌‌های گردشگری استان است که در 15 کیلومتری شهر کامیاران و ابتدای منطقه اورامان قرار دارد و یکی از زیباترین روستاهای پلکانی با معماری ویژه و طبیعت متفاوت در فصول مختلف است.
از دیگر دلایل تبدیل‌شدن روستای پالنگان به قطب گردشگری در کردستان و کشور، علاوه بر طبیعت بکر و معماری خاص و پلکانی آن، راه‌اندازی بزرگترین مجتمع پرورش ماهیان سردآبی است که رونق خاصی را در این روستا به وجود آورده است.

با شیوع بیماری ویروسی ویژه ماهیان سردآبی در کشور از پاییز سال گذشته در میان مجتمع‌های و مزارع پرورش ماهی، مجتمع پرورش ماهی پالنگان هم از این بیماری ورشکستگی در امان نماند، شیوع بیماری ورشکستگی در میان منبع درآمد مردمانی که تنها منبع درآمد آنها سود حاصل از فروش این ماهیان است موجب پناه‌بردن بیشتر آنها به کارگری و دستفروشی و سایر اشتغال‌های کاذب شده است.

تعطیلی مجتمع، ضربه‌ای به اشتغال و اقتصاد پالنگان بود

با توجه به اشتغال‌زایی بالایی که این مجتمع به صورت مستقیم و غیر‌مستقیم در منطقه ایجاد کرده است، تعطیلی مزارع پرورش ماهی پالنگان به عنوان یکی از مراکز اصلی پرورش گوشت ماهی در منطقه، می‌تواند ضربات جبران‌ناپذیری به اقتصاد مردم روستای پالنگان بزند که با میلیاردها تومان سرمایه‌گذاری قابل جبران نیست.

گفتنی است، از سخنان مسئولان امر این گونه می‌توان برداشت کرد عامل انسانی که همان گردشگران هستند با حضور در مزارع پرورش ماهی در آلوده‌کردن محیط تاثیرگذار بوده‌ که باید این موضوع با حساسیت از سوی مزرعه‌داران دنبال شود و حداقل افرادی را که تمایل به حضور در مزارع پرورش ماهی دارند را ضدعفونی کنند.
آلودگی محیط روستا نیز می‌تواند از دلایل بروز بیماری باشد که پیشنهاد می‌شود چندین گروه همیار محیط زیست و گردشگری در این روستا فعال شوند و نسبت به تمیز کردن محیط روستا اقدام نمایند تا شاهد روستایی گردشگرپذیر، نمونه، پاک و تمیز و عاری از هرگونه بیماری و آلودگی باشیم.

آلودگی محیط زیست از علل بروز بیماری

البته وجود مزارع بالادست پرورش ماهی را که به صورت غیررسمی در حال پرورش ماهی قزل‌آلا بوده، و تمامی آلودگی‌های حاصل از این مزرعه وارد مجتمع بزرگ شده که عدم برخورد جدی با آن بزرگترین ریسک ساماندهی نشده در راه‌اندازی مجدد مجتمع پالنگان در آینده باشد.

با توجه به بازدید‌های مکرر مسئولان استانی و کشوری از بزرگترین مجتمع پرورش ماهی سردآبی پالنگان، هنوز صاحبان مزارع با دریافت وام‌های مختلف و قرض در حال برخورد و ریشه‌کنی این بیماری در مزارع خود هستند که همین امر هزینه‌های هنگفتی را برای صاحبان سرمایه در این مجتمع به همراه داشته است.

حجم بالایی از ماهیان معدوم شده ثبت نشده‌اند

صادق رحیمی صاحب یکی از مزارع پرورش ماهی پالنگان، گفت: مزارع من از آبان ماه سال گذشته به دستور دامپزشکی به طور کامل تعطیل شده است و از آن تاریخ تاکنون هیچ‌گونه رهاسازی صورت نگرفته است.

وی به معدوم‌سازی ماهیان مبتلا به وی ‌اچ‌ اس از سوی خود مزرعه‌داران قبل از دستور دامپزشکی اشاره کرد و افزود: حجم بالایی از ماهیان معدم‌شده از سوی صاحبان مزارع چون قبل از دستور دامپزشکی صورت گرفته بود ثبت نشده و غرامت به آنها تعلق نمی‌گیرد.

رحیمی ضمن درخواست از دولت برای حمایت در راستای شروع به کار مجدد مزارع، گفت: بسیاری از صاحبان مزارع در طول پاکسازی و بهسازی مزارع متحمل هزینه‌های بالایی شده و امروز برای رهاسازی و شروع به کار مجدد نیازمند حمایت جدی و زودهنگام دولت هستند.

رحیمی بیان کرد: هر طرح برای رهاسازی و پرورش ماهیان تا رسیدن به مرحله عرضه به بازار نیازمند هزینه‌ای بالغ بر 60 میلیون تومان است و این هزینه جدای از مبالغی است که صاحبان مزارع تا کنون هزینه کرده‌اند به همین دلیل در راستای شروع مجدد فعالیت در این مجتمع نیازمند پرداخت زود هنگام غرامت از سوی دولت هستیم.

وی ثبت ماهیان معدوم‌شده از سوی دامپزشکی را تنها مربوط به بچه ماهیان دانست و گفت: حجم قابل توجه‌ای از ماهیان بالغ در اثر ابتلا به این بیماری از بین رفتند اما از سوی دامپزشکی ثبت نشدند که همین سبب شد صاحبان مزارع در این خصوص هم متحمل ضرر و زیان جبران‌ناپذیر شوند.

تعطیلی مجتمع موجب افزایش آمار بیکاری

وی بیان کرد: با توجه به توقف شیلات، افراد زیادی که با راه‌اندازی این مجتمع محلی برای امرار معاش یافته بودند دوباره بیکار شده و به کارگری و دستفروشی برای تأمین مخارج زندگی و هزینه‌های مجتمع روی آورده‌اند.

وی بیان کرد: هر روز تأخیر در راه‌اندازی این مجتمع موجب ایجاد مشکلات اقتصادی، اجتماعی و معیشتی سنگینی برای صاحبان این مجتمع و تمامی افرادی که از این طریق امرار معاش می‌کند به همراه می‌آورد.

آسو رحیمی از دیگر مزرعه‌داران مجتمع پالنگان از تلاش‌های بی‌دریغ صاحبان مزارع طی سال گذشته در راستای پاکسازی و بهسازی حوضچه‌های پرورش ماهی، گفت: مزرعه‌داران امسال دچار ضرر و زیان بالایی شدند.

وی به آغاز رهاسازی ماهیان در حوضچه‌های پرورش ماهی در آینده نزدیک اشاره کرد و بیان کرد: مزارع ما از آبان سال گذشته تاکنون خالی بوده است، این در حالی است که بسیاری از ما در این مجتمع‌ها مستأجر هستیم.

رحیمی به معدوم‌سازی حجم زیادی از ماهیان مبتلا به بیماری وی اچ اس قبل از دستور دامپزشکی اشاره کرد و افزود: ما در طول سال گذشته تاکنون متحمل بیش از 50 میلیون تومان ضرر و زیان شده و این در حالی است که صاحبان مزارع برای بهسازی و بازسازی مزارع بالغ بر 20 تا 30 میلیون تومان نیز صرف کرده‌اند.

معدوم‌سازی 43 تن ماهی

عبدالله نعیمی هم ضمن اشاره به آغاز فعالیت این مجتمع از سال 82، گفت: ساخت و آغاز فعالیت این مجتمع در ارتقای سطح وضعیت اقتصادی، فرهنگی و گردشگری و اجتماعی مردمان این روستا بسیار موثر بوده است.

مدیرعامل مجتمع شیلات پالنگان ساخت این مجتمع را از اقدامات سازنده دولت در این روستا دانست و بیان کرد: روستای پالنگان به واسطه رونق این مجتمع پرورش ماهیات سردآبی از معدود روستاهایی است که شاهد آمار بالای مهاجرت معکوس در آن بوده‌ است.

وی به شیوع بیماری وی اچ اس ویژه ماهیان سردآبی از پاییز سال گذشته در کل کشور اشاره کرد و افزود: با دستور سازمان دامپزشکی و با نظارت خود سازمان، در این مجتمع بالغ بر 43 تن ماهی از آذرماه سال گذشته معدوم‌سازی و مدفون شده‌اند.

نعیمی به عدم بیمه مناسب کشاورزی در حوزه آبزیان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بیمه کشاورزی تنها حدود یک پنجم خسارات وارده به حوزه آبزیان را جبران می‌کند که این میزان جوابگوی تهدیدات پیش‌روی این حوزه نیست.

وی به بهسازی حوضچه‌های پرورش ماهی بعد از معدوم‌سازی ماهیان اشاره کرد و بیان کرد: با توجه به صرف هزینه‌های بالایی از سوی صاحبان و سرمایه‌گذاران مجتمع پرورش ماهی سردآبی پالنگان، در حال حاضر تمامی مزرعه‌داران برای خرید و رهاسازی بچه ماهی چشم به راه پرداخت غرامت هستند.

مدیرعامل مجتمع شیلات پالنگان به ایجاد مشکلات اقتصادی، معیشتی و گردشگری سنگینی برای این روستا با شیوه این بیماری، خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات جدی این مجتمع، عدم ساماندهی استفاده گردشگران از آب بالا‌دست این مجتمع است که با گذشت 11 سال و پیگیری‌های مداوم اما هنوز در این خصوص اقدامی نشده است.

قهرمان حمیدی، مسئول مرکز تکثیر ماهیان سردآبی در شیلات پالنگان، به صادرات هفته‌ای 20 تن ماهی به عراق اشاره کرد و بیان کرد: با وجود سرمایه‌گذاری کلان بیش از 4 میلیارد تومان تنها در مرکز تکثیر ماهی واقع در این مجتمع، متاسفانه این مجتمع بیش از یک سال است کاملا متوقف شده و من و تمامی صاحبان سرمایه در این مجتمع روزانه متحمل ضرر و زیان بالایی می‌شویم.

تعطیلی مجتمع کاهش آمار گردشگران را به دنبال داشت

وی به توانایی و ظرفیت بالای مجتمع شیلات پالنگان و به خصوص مرکز تکثیر ماهی سرد آبی واقع در این مجتمع در راستای تأمین بچه ماهی‌ها اشاره کرد و افزود: تعطیلی این مجتمع بر اقتصاد و صنعت گردشگری کردستان تأثیرات منفی داشت که نیاز است برای جبران این موضوع تدابیری اندیشیده شود.

مسئول مرکز تکثیر ماهیان سردآبی در شیلات پالنگان تصریح کرد: امروز هر کدام از سرمایه‌گذاران حاضر در این مجتمع به صورت روزانه متحمل ضرر و زیان شده که نیازمند رسیدگی جدی از سوی مسئولان کشوری است.

رحمان میرزایی ضمن اشاره به وجود 55 واحد در مجتمع و 3 یا 4 واحد پرورش ماهی سردآبی به صورت متفرقه در پالنگان، گفت: مجتمع پرورش ماهی پالنگان بزرگ‌ترین مجتمع پرورش ماهی سردآبی در کشور است.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان واردات بی‌رویه و غیرقانونی تخم‌ماهی را از عوامل موثر در در بروز بیماری وی اچ اس دانست و بیان کرد: این بیماری مختص ماهی‌های قزل‌آلای سردآبی است و اثرات مضر انسانی و قابلیت انتقال به انسان را ندارد.

وی این بیماری را بومی فرانسه و چک اسلواکی دانست و افزود: این بیماری در جهان به نام بیماری ورشکستگی مشهور بوده و تنها ضرر آن خسارت سنگین وارده به تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران در این حوزه است.

میرزایی از مشکلات موجود در مجتمع پالنگان با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه را بحث گردشگری دانست و افزود: مسافرانی که به این منطقه می‌آیند با شرایط اینجا آشنا نیستند و همین مسئله منشأ ایجاد آلودگی‌هایی برای منطقه و به ‌خصوص آب آن شده‌اند.

جبران یک پنجم خسارات توسط بیمه کشاورزی

وی به برگزاری جلسات در راستای ساماندهی وضعیت عبور و مرور مسافران به این روستا اشاره کرد و بیان کرد: در مرکز تکثیر واقع در مجتمع هم اقدامات بازسازی، اقدامات مقدماتی و مسائل بهداشتی لازم صورت گرفته تا به زودی مرکز تکثیر هم راه‌اندازی و شروع به فعالیت نماید.

تعیین 50 میلیون غرامت از محل ماده 180

میرزایی به تعیین 50 میلیون غرامت از محل ماده 180 قانون اشاره کرد و ضمن اشاره به معدوم‌سازی بیش از 45 تن ماهی در این مجتمع، افزود: از محل کمک‌های فنی و اعتباری سازمان شیلات ایران مبالغی را از طریق اعتبارات بانکی با سود ناچیز در راستای حمایت از مزرعه‌داران متضرر در اختیار ما قرار داده‌اند.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در پایان از پرداخت تسهیلات به مبلغ 25 میلیون تومان به هرکدام از مزرعه‌داران خبر داد و از دریافت این وام از سوی 40 واحد از مزارع این مجتمع اشاره کرد و گفت: این میزان تسهیلات در راستای ترمیم و مرمت مجتمع برای تمامی واحد‌ها تعیین شده است.

گفتنی است؛ در جریان بازدیدهای چندین باره رئیس دامپزشکی کشور از مجتمع‌های پرورش ماهیان سردآبی استان کردستان، وعده داد که غرامت صاحبان مزارع تا انتهای سال جاری پرداخت خواهد شد
منبع: فارس

دیدگاه خود را بیان کنید