سرانه جهانی مصرف ماهی ۱۹.۲ کیلوگرم، ایران ۱۰ کیلو

یک‌شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۹۶ بازدید

سرانه جهانی مصرف ماهی ۱۹.۲ کیلوگرم، ایران ۱۰ کیلو
در پنج دهه گذشته سالانه به طور متوسط 3.2 درصد عرضه جهانی ماهی رشد داشته و عوامل مختلفی از جمله رشد جمعیت، افزایش درآمد، توسعه شهرنشینی، بهبود سیستم حمل و نقل و توسعه بازارهای خرده فروشی به گسترش و توسعه تولید ماهی کمک کرده است.
به نقل از مؤسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، عرضه جهانی ماهی به طور مداوم افزایش داشته و در پنج دهه گذشته سالانه به طور متوسط 3.2 درصد رشد کرده است. در همین دوره رشد جمعیت جهان 1.6 درصد بوده است از این رو به طور متوسط سرانه مصرف ماهیان و محصولات شیلات افزایش یافته است.
سرانه جهانی مصرف ماهی به طور متوسط از 9.9 کیلوگرم در دهه 1960 به 17.0 کیلوگرم در دهه 2000 و 18.9 کیلوگرم در سال 2011 و به 19.2 کیلوگرم در سال 2012 رسیده است.
عوامل مختلفی از جمله رشد جمعیت، افزایش درآمد، توسعه شهرنشینی، بهبود کانال‌های توزیع، سیستم حمل و نقل و فرآوری و توسعه بازارهای خرده فروشی، به گسترش و توسعه تولید ماهی کمک کرده است.

در سال 2011 از کل مصرف سرانه ماهی جهان بالغ بر 52 درصد (9.9 کیلوگرم) از محل صید و صیادی و 48 درصد (9 کیلوگرم) از آبزی‌پرورشی تأمین شده است.

براین اساس تقریبا کل تولید محصولات بخش آبزی‌پروری به مصارف انسانی رسیده است در حالی که از تولید بخش صید و صیادی حدود 69.5 میلیون تن (معادل 76 درصد) به مصرف خوراک انسانی رسیده است.

به گزارش فارس: از کل تولید انواع ماهیان در سال 2012، بالغ بر 136.2 میلیون تن (معادل 86.2 درصد) به عنوان غذای انسانی، 16.3 میلیون تن (10.3 درصد) خوراک دامی و 5.4 میلیون تن (3.5 درصد) برای سایر موارد به مصرف رسیده است.

از کل آبزیان صید انجام شده در جمهوری اسلامی ایران حدود 85 درصد مصارف انسانی (خوراکی) و 15 درصد مصارف غیر خوراکی دارد.

به طور متوسط در جهان حدود 46 درصد از مصارف انسانی به صورت تازه و زنده به مصرف رسیده حدود 31.7 درصد از کل مصارف انسانی ماهی باید قبل از رسیدن به بازار منجمد شود و باقی هم از طریق استفاده از روش‌هایی مانند دودی نمودن و یا خشک کردن ماهی، تخمیر نمودن عمدتا به منظور افزایش قابلیت نگهدرای و امکان بازاررسانی ماهی صورت می‌گیرد. با این حال تفاوت‌های منطقه‌ای در میزان مصرف سرانه ماهی و چگونگی مصرف آن وجود دارد.

این گزارش می‌‌افزاید: در کشورهای در حال در حال توسعه با توجه به کمبود زیر ساخت‌ها و امکانات فرآوری و همچنین به دلیل عادات و ذائقه مصرف‌کنندگان، ماهی به صورت زنده و تازه به بازار عرضه و به مصرف می‌رسد‌. (حدود 56 درصد از کل مصارف انسانی ماهی در سال 2010) و برای نگهداری محصول از روش‌های سنتی مذکور استفاده می‌شود.

براساس آمارهای فائو مصرف سرانه ماهی و آبزیان در کشور برای سا 2012 حدود 9.1 کیلوگرم اعلام شده است که کمتر از نصف مصرف سرانه جهان است.

چین در ارتقاء رشد مصرف سرانه ماهی جهان و کشور تاثیرگذار بوده است این کشور با گسترش چشمگیر در تولید ماهی خصوصا آبزیان پرورشی، مصرف سرانه ماهی در چین را به طور پیوسته افزایش داده است.

به گزارش فارس: چین با متوسط نرخ رشد سالانه 4.5 درصد در طی دوره (2010 - 1961) رسانده است، (رشد تولید ماهی در چین طی دوره 1990 - 2010 به طور متوسط 6 درصد بوده است) اگر چین از لیست کشورهای جهان حذف شود، عرضه ماهی سرانه سالانه در بقیه جهان 15.4 کیلوگرم در سال 2010 خواهد بود.
منبع: فارس

دیدگاه خود را بیان کنید