همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
حتما شنيدهايد که اين روزها خيليها ميگويند گوشت ماهيهاي اقيانوسي يا ماهي آبهاي آزاد، آلودگي بالايي دارد و بايد از خوردن آنها صرفنظر کرد. برخي ديگر، اين ممنوعيت را براي مصرف ماهيهاي پرورشي مطرح ميکنند. گروهي ديگر بر اين باورند که گوشت ماهيهاي درياي جنوب، حاوي جيوه است و نبايد آنها در سبد غذايي خانوار گنجاند و برخيها اين باور را درباره ماهيهاي درياي شمال يا ماهيهاي وارداتي دارند. | |
کداميک از اين شايعات صحت دارند؟ کداميک از اين ادعاها قابل اعتمادند؟ در این مطلب، اين پرسشها را از دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت موادغذايي و نايب رئيس کميته بهداشت موادغذايي سازمان نظام دامپزشکي، پرسيدهايم. سلامت نیوز: ماهي شمال سالمتر است يا ماهي جنوب؟ |
|
آيا اين ادعا که گوشت ماهيهايي مانند شير، کوسه ماهي يا ميش ماهي داراي جيوه بالايي است، درست است؟
بحث جيوه، بيشتر در مورد گوشت ماهيهايي مطرح ميشود که در آبهاي حاوي فاضلابهاي صنعتي (مخصوصا فاضلابهاي پتروشيمي و کارخانههاي رنگ) زندگي ميکنند. گوشت ماهيهاي دريايي يا اقيانوسي که بهمدت طولاني در آبهاي آلوده زندگي ميکنند هم حاوي جيوه و ساير آلودگيهاي شيميايي است اما وجود اين آلودگيها در گوشت ماهيهايي که نام برديد يا ماهيهاي مصرفي ما، بهصورتي نيست که بخواهيم نگراني خاصي در مورد مصرف آنها داشته باشيم. ضمن اينکه ماهيهايي مانند ماهي شير يا ميش ماهي، جزو ماهيهاي خليج فارس هستند و مشکلي از نظر سلامت ندارند. در حال حاضر، مصرف کدام يک از ماهيها را توصيه ميکنيد؟ باتوجه به اينکه در حال حاضر برخي از استخرهاي پرورش ماهي در کشور ما داراي ناظر و دکتر دامپزشک نيستند، نميتوانيم به سلامت تغذيهاي ماهيهاي آنها اطمينان چنداني داشته باشيم. بههمين دليل ابتدا مصرف ماهيهاي اقيانوسي و ماهيهاي آبهاي آزاد (مانند ماهي هوکي)، سپس ماهيهاي چه تفاوتي بين ماهيهاي درياي شمال و جنوب وجود دارد؟ از آنجا که بحث آلودگي آب درياي خزر در سالهاي اخير مطرح شده است و آب اين دريا يا درياچه، آب بستهاي است، احتمال آلودگي موجودات دريايي آن از موجودات دريايي آبهاي جنوب که جزو آبهاي آزاد هستند، بيشتر است. البته بايد به اين نکته هم توجه داشته باشيم که هنوز ميزان آلودگي آبهاي درياي شمال و تاثير اين آلودگي بر بافت بدن ماهيها چندان مشخص نيست و بههيچوجه نميخواهيم ممنوعيت مصرفي براي ماهيهاي درياي شمال در نظر بگيريم. بهنظر شما، آيا ميتوان با روشهاي خاص مصرف يا طبخ ماهيها، آلودگيهاي احتمالي موجود در آنها را از بين برد؟ تاحدي بله. هرچند گوشت ماهيها هم ميتواند تحتتاثير آلايندهها قرار بگيرد، اما معمولا بيشتر آلايندههاي محلول در چربي، در قسمتهاي چرب ماهيها مانند پوست و زير پوست آنها تجمع پيدا ميکنند، بنابراين ميتوانيد هنگام مصرف ماهيهايي که اطمينان چنداني از سلامت آنها نداريد، پوستشان را جدا کنيد و دور بيندازيد. ضمن اينکه در بيشتر موارد، سموم در قسمت آبششها يا کبد ماهيها تجمع پيدا ميکند که خوشبختانه اين قسمتها خوراکي و قابلمصرف نيستند. آيا شما مصرف ماهي خاصي را براي گروههاي مختلف سني و جنسي منع ميکنيد؟ نه، معمولا هيچوقت منع مصرفي براي منابع مختلف غذاهاي دريايي مطرح نميکنيم. توصيه به حذف کامل يک يا چند نوع ماهي خاص از برنامه غذايي هيچکدام از گروههاي سني و جنسي، وجود ندارد. بهجاي توصيه به حذف، رعايت تنوع در خريد و مصرف ماهي را پيشنهاد ميدهيم. دليل اين پيشنهاد چيست؟ ماهيهاي مختلف، داراي اسيدهاي چرب و ريزمغذيهاي متفاوتي هستند. وقتي در طول ماه از 3 يا 4 نوع ماهي مختلف مانند شير، قزلآلا، سالمون، هوکي، تيلاپيلا، حسون، ميش ماهي، کيلکا، حلوا و... استفاده ميکنيد، هم اسيدهاي آمينه، اسيدهاي چرب، موادمعدني و ويتامينهاي متفاوتي را به بدنتان ميرسانيد و هم شانس تجمع سموم در اثر آلودگيهاي احتمالي موجود در ماهي را در بدن خود از بين ميبريد. بهعبارت سادهتر، مثلا اگر آلودگي خاصي در يک نوع ماهي پرورشي، اقيانوسي، درياي شمال يا درياي جنوب وجود داشته باشد و مدام اصرار بر مصرف همان نوع ماهي داشته باشيم، هم بدن خود را از دريافت ريزمغذيهاي مختلف محروم کردهايم و هم شانس تجمع انواع آلودگيها را در بدنمان بالا بردهايم. توصيه آخر؟ در يک کلام اينکه از خريد و مصرف ماهيهاي درشت (بالاي 1 کيلوگرم) که سن بيشتري دارند، تجمع سموم و داروها در بدنشان بيشتر است و معمولا جزو ماهيهاي مولد هستند، خودداري کنيد. پرسش از کارشناس دکتر علياصغر خانيپور/رييس پژوهشکده آبزيپروري آبهاي داخلي آلودهترين عضو بدن ماهي چيست؟
دکتر سعيدحسيني/متخصص تغذيه و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران اگر بارداريد، ماهي پرورشي بخوريد! يکي از توصيههاي تغذيهاي که همواره براي گروههاي سني و جنسي مختلف مطرح بوده و هست، مصرف حداقل2 وعده ماهي در هفته است. در سالهاي اخير، مشکلات و شايعاتي مانند وجود جيوه در گوشت برخي از ماهيها، موجي از نگراني در مورد مصرف اين غذاي دريايي مفيد را بين گروههاي آسيبپذير جامعه مانند خانمهاي باردار و شيرده، کودکان يا سالمندان، به راه انداخته است. البته تمام ماهيها حاوي جيوه نيستند. جيوه، تنها در گوشت ماهيهايي که عمر طولاني دارند، در درياهاي آزاد يا اقيانوسها زندگي ميکنند و منابع آبي و غذايي آنها آلوده است، وجود دارد. با اين حساب، گوشت ماهيهايي مانند کوسهماهي يا تونا، حاوي جيوه بالايي هستند که ما ايرانيها هم معمولا از اين ماهيها در برنامه غذايي خود استفاده زيادي نميکنيم. از طرف ديگر، ماهيهاي پرورشي و رودخانهاي که عمر چندان بلندي ندارند و در شرايط آبهاي آزاد هم پرورش پيدا نميکنند، حاوي جيوه نيستند و بههمين دليل هم ما به مادران باردار، شيرده، کودکان، سالمندان و افراد بيمار توصيه ميکنيم براي اطمينان از سلامت گوشت ماهي مصرفي خود، از انواع پرورشي اين غذاي دريايي مانند ماهي سالمون يا قزلآلا استفاده كنند. ماهي، يکي از بهترين منابع دريافت امگا3 است که مصرف منظم آن در دوران بارداري ميتواند کمک فراواني به رشد مغزي جنين بکند و ما نميتوانيم به دليل برخي از نگرانيها، اين منبع غذايي مغذي را از رژيم غذايي مادران باردار حذف کنيم. در نهايت اينکه مصرف ماهي با انواع سبزيها و آبليموي تازه ميتواند ارزش تغذيهاي بشقاب غذايي ما را تا حد ممکن بالاتر ببرد. منبع: سلامت نیوز |