همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
نفسهای مصنوعی احیای تالاب بینالمللی انزلی بهشماره افتادهاست. |
|
تالاب بینالمللی انزلی روزگاری برو بیایی داشت، آبهای زلالش ماهیهای زیادی را در خود جای دادهبود و زیستگاه امنی برای آنها محسوب میشد اما در مدت این سالها چه رخ داده که بوی تعفن این تالاب زیبا را فراگرفته و ماهی سالم و زنده در آن یافت نمیشود. تالاب انزلی محلی برای ریزش فاضلابهای خانگی و صنعتی شده به طوری که نفس کشیدن را از آبزیان گرفته و رسوبهای زیادی تالاب انزلی را به بند کشیدهاست |
|
این روزها صحبت از گیاه مهاجمی به نام سنبلآبی است، که بر خلاف نام و ظاهر زیبایش، به معنای واقعی مهاجم بوده و حتی خطرناکتر از آزولا تالاب انزلی را دربرگرفته و به حال نابودی کشانده، گیاهی که میتواند در مدت 15 روز رشد باورنکردنی داشتهباشد. مسئولان گیلان سالهاست به فکر نجات تالاب انزلی افتادهاند و در این بین با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و جایکای ژاپن طرح احیای تالاب را کلید زدند و قرار بود طی چند سال تالاب احیا شود، اما به نظر میرسد تمام این اقدامها تنها نفس مصنوعی برای تالاب انزلی است و نه تنها درمان نشد بلکه اوضاعش وخیمتر شده و هر لحظه به مرگ حتمی نزدیکتر میشود.
کلید خوردن طرح احیای تالاب از سال 89 مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان درباره وضعیت اجرای طرح احیای تالاب بینالمللی انزلی اظهار کرد: طرح احیای تالاب انزلی از سال 89 مطرح و اقدامهایی از جمله رسوبگیری تاکنون انجام شدهاست. قربانعلی محمدپور افزود: تالاب انزلی با مساحتی 200 کیلومتر مربع و عمق حداکثری 2.5 متر مربع در جنوب بندرانزلی واقع شده و تاکنون 30 هکتار از تالاب رسوبگیری صورتگرفته و ادامه این عملیات در هکتارهای باقیمانده در دست انجام است. وی، برگزاری جلسات کار گروه احیای تالاب، آغاز اجرای لایروبی پناهگاه حیاتوحش سلکه و اجرای عملیات احیای پناهندگان حیاتوحش سلکه تا سطح 10 هکتار را از جمله اقدامهای انجام شده برای احیای تالاب انزلی عنوان کرد. مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: امسال نیز برنامههایی از جمله مطالعه به منظور تعیین بهترین روش مبارزه با گیاه مهاجم «سنبل تالابی» و مبارزه مکانیکی با این گیاه مهاجم در دستور کار قرار دارد.
عزم جدی برای نابودی سنبلآبی وی درباره معضل گیاه سنبلآبی، ادامه داد: امروزه پس از آزولا با معضل گیاه سنبلآبی مواجه هستیم و این مسئله در منطقهای در شرق گیلان نیز مشاهده شدهاست. محمدپور سنبلآبی را یک گیاه آبزی شناور بومی کشورهای آمریکای جنوبی بهویژه برزیل و اکوادور دانست و یادآور شد: محدوده انتشار این گیاه در تالاب انزلی بوده و اخیراً در شرق گیلان نیز مشاهده شده و باید به صورت فیزیکی و مکانیکی با این گیاه مقابله شود. وی با اشاره به اقدامهای انجام شده در زمینه ریشهکنی سنبلآبی گفت: با همراهی دستگاه قضا و اداره کل زندانها از حضور زندانیان «راه باز» برای ریشهکنی این گیاه استفاده میکنیم. مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان خواستار اختصاص اعتبارات ملی و استانی برای احیای تالاب انزلی شد و خاطرنشان کرد: اختصاص بودجه برای مقابله با این گیاه مهاجم و اعتبار لازم برای آموزش و آگاهیرسانی و پاکسازی و حذف این گیاه از استخر عینک رشت و ممانعت از عرضه این گیاه در گلفروشیهای استان بهویژه رشت از جمله اقدامها و نیازها برای احیای دوباره تالاب انزلی است. محمدپور به محورهای اجرای پروژه مذکور اشاره کرد و یادآور شد: عملیات نقشهبرداری توپوگرافی، ریشهکنی نیزارها، لایروبی محدوده طرح، احداث ایستگاه پمپاژ و... از جمله محورهای اجرایی پروژه احیای تالاب انزلی است.
سرازیری فاضلابهای خانگی و صنعتی به 2 رودخانه مهم رشت وی درباره وضعیت دو رودخانه گوهررود و زرجوب رشت، تصریح کرد: از سال 53 که شهر صنعتی در رشت آغاز بهکار کرد شاهد ریزش فاضلاب ناشی از آن به دو رودخانه گوهررود و زرجوب هستیم. این مسئول گفت: فاضلابهای هفت بیمارستان گیلان نیز به داخل دو رودخانه مذکور سرازیر میشود. به گفته وی، با اقدامهای مدیریتی انجام شده از سال 95 هیچ فاضلابی از محل بیمارستانهای مذکور وارد رودخانههای گوهررود و زرجوب نمیشود. محمدپور گفت: با مدیریت لحاظ شده و ایجاد تصفیهخانه، در آینده فاضلاب شهر صنعتی رشت نیز وارد دو رودخانه مذکور نمیشود.
نیاز اعتباری برای احیای تالاب انزلی مدیر کل منابع طبیعی گیلان نیز خواستار اختصاص اعتبارات بیشتر برای احیای تالاب انزلی شد و اظهار کرد: احیای تالاب انزلی نیازمند اعتبار بیشتری برای انجام مطالعات و اقدامهای اجرایی است. داود زارع، با اشاره به اینکه در طرح جامع چهار حوزه در گیلان پیشبینی شدهاست، تصریح کرد: حوزه غرب با 352 هزار هکتار، حوزه مرکزی 352 هزار هکتار به همراه تالاب، حوزه سد سفیدرود 395 هزار هکتار و حوزه شرق با 351 هزار و 491 هکتار است. وی افزود: تاکنون در حدود 800 هزار هکتار مطالعات مربوط به عرصههای منابع طبیعی به اتمام رسیده و در حوزه آبخیزداری در حوزه تالاب انزلی 9 زیر پروژه تعریف شده که برخی از آنها منتهی به تالاب انزلی است. مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با تصریح بر اینکه قصد داریم براساس طرح جامع، مدیریت جامع را در تالاب انزلی برقرار کنیم، ادامه داد: برای این کار نیازمند اختصاص اعتبارات بیشتری هستیم.
عملیات بیولوژیکی منابع طبیعی گیلان در 80 هکتار تالاب انزلی وی ادامه داد: اکنون حدود 80 هکتار در سطح تالاب انزلی را زیرپوشش عملیات بیولوژیکی قرار دادهایم و برای تسریع در این اقدام به سالانه سه میلیارد تومان اعتبار نیازمندیم. به گفته زارع، حوزه تالاب انزلی با مساحت 352 هزار هکتار شامل 9 زیر حوزه آبخیز و 14 رودخانه اصلی است که به همراه انشعابات به داخل تالاب میریزند. وی تصریح کرد: در تلاش هستیم تا با عملیات بیولوژیکی جلوی فرسایش را بگیریم و اگر فرسایشی رخ دادهباشد از سرازیری رسوب به تالاب جلوگیری کنیم. این مسئول با بیان اینکه در برخی از مناطق مربوط به منابع طبیعی که امید به زادپروری نداریم اقدام به نهالکاری کردهایم، یادآور شد: این اقدام نوعی جنگلکاری دستپاش است. وی ادامه داد: عملیات سنگ گابیونی، دیوار حائل چپولکش و ایجاد بندهای سبک چپری از جمله اقدامها برای جلوگیری از سرازیری رسوب به تالاب است. زارع خاطرنشان کرد: امسال برای احیای تالاب انزلی تقاضای یکمیلیارد تومان اعتبار کردیم که با 500 میلیون تومان آن موافقت شد منبع : فارس |