جشنی برای مرگ یک تالاب /گ

یک‌شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۹۳ بازدید
جشنی برای مرگ یک تالاب
تیغی که زیرگلوی تالاب میانکاله هر لحظه درحال دریدن و ارمغان مرگ اوست،امروز میزبان جشنی است که شاید ارمغانی جز مرگ تالاب نخواهد داشت.
میانکاله‌ای که این روزها زیر تیغ چاقوی بهره‌برداری‌ها و تصاحب کشاورزان،ورود فاضلاب‌های تصفیه نشده،هجوم توریست‌های غیر برنامه ریزی شده،پایین آمدن آب خزر، جاده کشی‌های بی‌منطق و مخرب،پایانه نفتی امیرآباد و حالا طرح گردشگری آشوراده هرآن جراحتی خواهد برداشت که دفتر عمرش به انتها رسیده و تا ابد بسته خواهد شد،خبر از برگزاری جشنی به عنوان روز میانکاله در دامنش می‌رسد وقتی از مسئولان استانی جویای احوالات این روزهای میانکاله و دلیل برگزاری این جشن شدیم متاسفانه به درهایی بسته رسیدیم طوریکه مسئولی برگه فکسی از سولات ما می‌خواست و دیگری مشغول جلسه بود، به همین دلیل سراغ مسئولان سازمانی اداره محیط زیست رفته و جویای احوالات تالاب میانکاله شدیم که به شرح ذیل است
**جاده‌ای که از دل میانکاله می‌گذرد

یکی از تهدیداتی که میانکاله زخم خورده را به شدت به مرز نابودی رسانده جاده سازی افراد سودجو می‌باشد که تا دل میانکاله پیش رفته است.

باقرزاده کبیری معاون دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق دراین باره می‌گوید: جاده‌ای که از بهشهر تا دل میانکاله پیش رفته با توجیه زودتر رسیدن مردم به ساحل خزر،میانکاله را نصف می‌کند و از مناطق امن میانکاله که ما حتی اجازه حضور و تردد در هر زمان و فصلی را بستر آن نداریم فراهم می‌کند.

باقرزاده کریمی در ادامه می‌گوید: آسفالت جاده مذکور به آب‌های تالاب میانکاله رسیده ولی ما اکنون جلوی پیشروی آن را گرفته‌ایم.

**ساحل میانکاله غرق درنفت می‌شود

اگر از طمع و چپاول‌گری انسان‌ها که راحتی خود،کمر به تخریب میانکاله با جاده کشی بسته‌اند بگذاریم به تهدید بالقوه دیگری از سوی پایانه نفتی امیرآباد می‌رسیم که باز به دست انسان بنا شده و هر لحظه با هر اشتباه کوچکی امکان دارد ساحل میانکاله غرق در نفت شود.

باقرزاده کبیری معاون دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق در سازمان حفاظت محیط زیست در این خصوص می‌گوید: باتوجه به اینکه جریانات دریایی،چرخش آب خزر را عکس عقربه ساعت و از غرب به شرق وا می‌دارد اگر اشتباهی چون ترکیدن لوله‌های پایانه نفتی در امیرآباد اتفاق بیافتد،تمامی ساحل میانکاله غرق در نفت می‌شود.

**گردشگری عمومی نه،فقط طبیعت‌گردی

جزیره آشوراده با وسعت 680 هکتار در شبه جزیره میانکاله این روزها در محاصره طرح‌های گردشگری و هتل سازی‌هایی قرارگرفته که در اصل نه تنها در بهره‌مندی مردم از جاذبه‌های طبیعی موفق نمی‌شود بلکه به تدریج تیشه به ریشه طبیعت بکر این منطقه و در نهایت میانکاله می‌شود و این روزها خبر از فشار و تلاش مسئولان محلی برای اجرای طرح‌های گردشگری می‌رسد که به شدت نابودکننده این مناطق است چرا که هرجا نشانی از آدم در طبیعت می‌بینی نمادی جز تخریب و زخم برپیکره مواهب الهی نبوده است.

باقرزاده کبیری معاون دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست در اینباره معتقد است: متاسفانه،مسئولان محلی در تلاشند تا به هر قیمتی طرح‌های ارائه شده خود در زمینه گردشگری در آشوراده را به اجرا در بیاورند،طرح‌هایی که واقعا مخرب این مناطق هستند.

باقرزاده کبیری در ادامه معتقد است: گردشگری تحت عنوان طبیعت گردی ،ضوابط طبیعت و مطالعات جامع انجام شده از سوی سازمان محیط زیست باید انجام گیرد که در این صورت بارگذاری انبوه نداشته و لذت بردن از جاذبه‌های طبیعی از سوی مردم مدیریت می‌شود.

**پایین آمدن آب خزر و کمرنگ شدن میانکاله

دریای خزر که در احاطه پنج کشور قرار گرفته تحت تاثیر اقدامات آ‌ن‌ها و از سویی خشکسالی و گرمایش زمین به قدری دچار کاهش سطح آب شده که تالاب میانکاله را از احوالات خود بی‌نصیب نگذاشته و سطح آب آن را نیز با کاهش چشمگیری مواجه کرده برخی درکمین نشسته و منتظر تصاحب اراضی خشک شده این تالاب هستند.

معاون دفتر امور زیستگاه‌ها و مناطق سازمان محیط زیست در این خصوص معتقد است ،پایین آمدن سطح آب خزر،میانکاله را به خشکی رسانده و با این اوصاف برخی راغب به تصاحب اراضی اطراف این تالاب شده‌اند.

**هجوم توریست غیر برنامه‌ریزی شده به میانکاله

فشاری که از جهات مختلف روی میانکاله وارد می‌شود واقعا میانکاله را زمین گیر کرده،آب رودخانه‌هایی که از بالا دست و از تجمع آب شور شمال دریای خزر و آب شیرین جنوب رودخانه‌ها وارد خلیج گرگان در میانکاله می‌شود با اقدامات عوامل انسانی به شوری و آلودگی رفته است.

باقرزاده کبیری مسئول فنی تالاب‌های کشور در اینباره می‌گوید: سدهای ساخته شده روی رودخانه‌ها بهره‌برداری‌های بی‌رویه کشاورزی،ورود ذهاب و فاضلاب‌های کشاورزی و شور و آلوده شدن آب خلیج گرگان به سموم،ورود غیربرنامه ریزی توریست‌ها از تهدیداتی است که بر میانکاله هر روز بیشتر از دیروز فشاری مخرب وارد می‌کند.

**از توسعه آبزی پروری تا مرگ خاویار در حال انقراض

پناهگاه حیات وحش میانکاله مهمترین محل تخم‌ریزی ماهیان خاویار خزر است که در دنیا منحصر بفرد بوده و در حال انقراض اند ولی اکنون با رفتن میانکاله در معرض نابودی،پایان عمر ماهیان خاویار نیز حتمی خواهد بود.

باقر زاده کبیری مسئول فنی تالاب‌های کشور در اینباره می‌گوید: اخیرا شیلات تصمیم بر توسعه آبزی پروری بسته که تهدیدی بالفعل برای جلیج گرگان میانکاله خواهد بود.

**از تالابی بین المللی تا ذخیره گاه زیستگره و پناهگاه حیات وحش

تالاب میانکاله قبل از اتفاقاتی که این روها درگیر و دار آنها به وخیم ترین وضع ممکن بیافتد احوالات بی بدیلی را به ثبت رسانده که 3 عنوان جهانی و بین المللی را از آن خود کرده است. از نامگذاری در کنوانسیون جهابی تالاب ها گرفته تا معرفی به عنوان ذخیره گاه زیستگره.

باقرزاده کبیری معاون دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست می گوید: در اهمیت و ارزش جهانی این تالاب همین بس که 3 عنوان بین المللی را به نام خود به ثبت رسانده که حضور در کنوانسیون جهانی تالاب ها، معرفی شدن به عنوان ذخیره گاه زیستگره به عنوان دارنده ارزشمندترین تنوع زیستی و ارائه خدمات به جوامع بومی و در نهایت اختصاص دادن پناهگاه حیات وحش به عنوان یکی از طبقات حفاظتی بسیار مهم در اتحادیه جهانی حفاظت از مناطق است.

** میانکاله توان میزبانی ندارد

از مازندران خبر می‌رسد که می خواهند برای ارزشمند‌ترین زیستگاه تالابی یعنی میانکاله، جشن گرفته و تمبر رونمایی کرده و روزی را به نامش به ثبت برسانند اما آیا این اقدام مؤثر است؟

محمد درویش مدیر دفتر مشارکت و آموزش‌های سازمان حفاظت محیط زیست در این‌باره می‌گوید: ظاهرا همه چیز خوب است! اما خوب نیست!! زیرا ظرفیت زیستی یا توان برد اکولوژیکی این تالاب نا‌همتا، اجازه برگزاری چنین جشنی با حضور هزاران نفر را نمی‌دهند.

درویش در ادامه معتقد است: برگزار‌کنندگان این آئین مرا یاد آن بنده خدایی می‌اندازد که روی پوست درخت با چاقو حکاکی کرده و می‌نویسد:‌ دوستت دارم درخت

امیدوارم مسئولان اداره کل محیط زیست مازندران اجازه برگزاری چنین جشنی را در 27 دی ماه ندهند و این اقامت الهی را بیشتر از این آزار نداده و نخراشیم

منبع : باشگاه خبرنگاران

دیدگاه خود را بیان کنید