از ریتم تند توسعه تا تهدید شدن غار نمکدان و ژئوپارک قشم /گ

دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۹  ۰ نظر   ۱۳۶ بازدید

از ریتم تند توسعه تا تهدید شدن غار نمکدان و ژئوپارک قشم

با پایان سال ۱۳۹۸ در گزارش پیش رو نگاهی داریم بر مهمترین اخبار و رویدادهای منطقه آزاد قشم در این سال. این اخبار در حوزه‌های گردشگری، شیلات، مسئولیت اجتماعی و حوزه نفت و گاز و انرژی بررسی شده‌اند

منطقه آزاد قشم در سالی که گذشت با خبرهای خوبی فعالیت خود را شروع کرد و این منطقه با دارا بودن پتانسیل بالایی در حوزه های مختلف صنعتی و انرژی همچون نفت و گاز، شیلات، صنایع تولیدی و گردشگری از مستعدترین مناطق آزاد ایران است که با فعالیت خود و اخباری که منتشر شد نشان داد ریتم توسعه در این منطقه تند است و طرح های عمرانی، اجتماعی، گردشگری، اقتصادی و سرمایه گذاری با سرعت و با پشتکار مسئولان این منطقه دنبال می شود.

فراز و نشیب های حوزه گردشگری قشم

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم نگاه ویژه ای به صنعت گردشگری در این منطقه دارد و گردشگری را به عنوان یک صنعت سبز و پاکیزه جزو اقتصادی ترین صنعت های جهان می داند و نگاه و تلاش او در راستای تبدیل مسافر به گردشگر است.

قشم حوزه گردشگری خود را با اعلام خبر خوش افزایش گردش مالی فعالان گردشگری قشم در نوروز ۹۸ که به ۱۲ هزار میلیارد ریال رسیده بود، شروع کرد. یکی از اتفاقات مهم در حوزه گردشگری قشم عضویت در سازمان جهانی گردشگری ملل متحد (UNWTO) بود که حمیدرضا مومنی مدیرعامل منطقه آزاد قشم با اعلام این خبر گفت: با تلاش های معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و اقدامات مدیریت و کارشناسان گردشگری منطقه آزاد قشم، عضویت این منطقه در بیست و سومین نشست مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری ملل متحد (UNWTO) در سن‌پترزبورگ روسیه به تصویب نهایی رسید.

ژئوپارک جهانی قشم از مطرح ترین موضوعات گردشگری قشم بود که البته این حوزه تا پایان سال فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشت. در ابتدای سال ژئوپارک جهانی قشم، متولی توسعه «ژئوپارک کشورهای عضو اکو» شد و خبر امضای تفاهم نامه همکاری میان ژئو پارک‌های قشم و اسپانیا نیز از خبرهای مهم و مسرت بخش این سازمان بود که با هدف توسعه ژئوتوریسم (طبیعت گردی) صورت گرفت و مفاد آن شامل تبادل اطلاعات و تجربیات، توسعه صادرات صنایع دستی هنرمندان محلی و تبادل گردشگر می شد.

اما خبر بد در معرض تهدید قرار گرفتن غارنمکدان و ژئوپارک قشم بود که واگذاری زمین برای پرورش میگو، دردسرهای فراوانی برای این اثر ثبت شده در یونسکو به وجود آورد و آن را در معرض دریافت کارت قرمز قرار داد که باید بهار ۹۹ منتظر اخبار بیشتری از تداوم یا عدم تداوم حضور این اثر ملی در یونسکو باشیم.

علیرضا امری کاظمی بیان کرد : امسال مقدماتی را برای افزایش سرمایه گذاری‌ها در حوزه گردشگری قشم فراهم کردیم و پیش بینی‌هایی که برای سال آینده داریم این است که توسعه سرمایه گذاری‌های داخلی و خارجی در زمینه گردشگری قشم بیش از امسال باشد.

همچنین با سفر مرتضی بانک در بهمن ماه ۹۸ به منطقه آزاد قشم، ۱۶ پروژه تولیدی، عمرانی و گردشگری در این منطقه و بخش خصوصی تحت حمایت این سازمان به ارزش افزون بر دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال افتتاح شد.

حمیدرضا مومنی بر اهمیت رفاه گردشگران تاکید کرد و در همین راستا بر فعالیت‌های سازمان در جهت استانداردسازی کیفیت اشاره و اعلام کرد به دنبال تبدیل مسافر به گردشگر هستیم.

انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان سازمان منطقه آزاد قشم و سازمان فضایی ایران با هدف ایجاد طرح منطقه گردشگری فضایی (پارک موضوعی فضاپایه) از دیگر اتفاقات مهم در گردشگری قشم بود که با این تفاهم نامه دره ستارگان قشم، نخستین پارک گردشگری نجوم و گردشگری فضاپایه ایران می شود.

قشم منطقه‌ای پیشرو در حوزه فعالیت‌های شیلاتی

در سال های اخیر قشم به عنوان یک منطقه پیشرو در حوزه فعالیت‌های شیلاتی بین سرمایه‌گذاران شناخته شده و متقاضیان زیادی آماده ورود به عرصه تولیدات صادرات محور در این منطقه هستند و همانطور که رییس اداره شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم در زمینه شیلات در سه بخش مشغول به فعالیت است؛ بخش پرورش میگو، بخش تولید لارو یا بچه میگو و بخش تولید خوراک آبزیان.


قشم تیر ماه ۹۸ با خبر قشم به قطب نخست تولید بچه ماهی کشور تبدیل می‌شود توجه ها را در حوزه شیلات به خود جلب کرد و مدیر کشاورزی و شیلات سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به اجرای قرارداد تولید مشترک (جوینت ونچر) میان شرکت «آکوا گرو» مالزی و شرکت «آبزی پروری محک قشم» در این حوزه، نوید تبدیل قشم به قطب نخست بچه ماهی دریایی در کشور و منطقه را داد.

در شهریور ماه ۹۸ چندین پروژه‌ عمرانی، گردشگری، تولیدی، صنعتی منطقه آزاد قشم، با حضور مرتضی بانک مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و حمیدرضا مومنی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم به بهره برداری رسید. از جمله ۳ سایت پرورش میگو با ظرفیت تولید سالانه ۳۹۰۰ تن در قشم فعالیت خود را شروع کردند.

در حاشیه دهمین اجلاس کمیسیون مشترک شیلاتی ایران و روسیه که مهر ماه سال ۹۸ برگزار شد؛ هیات عالی رتبه کشور روسیه به سرپرستی معاون رئیس آژانس فدرال ماهیگیری و تعدادی از سرمایه گذاران بخش خصوصی حوزه شیلات روسیه با ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های موجود در جزیره قشم آشنا شدند و مواردی را در راستای سرمایه گذاری در حوزه صیادی، پرورش آبزیان و ایجاد کارخانه فرآوری شیلات مطرح کردند.

میگوی قشم هم که آوازه جهانی دارد امسال بسیار خبرساز بود و صنعت پرورش میگو که یک ظرفیت مهم برای توسعه قشم است، قابلیت تولید و صادرات دارد و خبرها حاکی از آن بود که سرمایه گذاری در بخش پرورش میگوی قشم افزایش ۴۴۵ درصدی را تجربه می کرد.

منطقه آزاد قشم در تلاش است با توسعه بخش‌های گلخانه‌ای و شیلات خود، تولید و صادرات را گسترش داده و توجه سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی را بیش از پیش به این حوزه‌ها جلب کند.

درخشش مسئولیت اجتماعی در قشم

حوزه مسئولیت اجتماعی و به خصوص سلامت هم از موضوعات مهم و مورد توجه منطقه آزاد قشم بود و مرتضی شیخ زاده ارتقاء سلامت ساکنان جزیره و داشتن یک جامعه سالم را از مهمترین سیاست‌های حمیدرضا مومنی، مدیرعامل سازمان اعلام کرد و گفت منطقه با طرح‌های متنوعی مانند طرح‌های رایگان سلامت در مناطق روستایی، معاینات ادواری دندانپزشکی به دانش آموزان، غزبالگری سرطان سینه و به خصوص نظام جامع مراقبت‌های اجتماعی برای دانش آموزان قشمی در قالب معاینات طرح نماد، در این حوزه فعال است. قشم همچنین به تقویت و توسعه مشارکت زنان در فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی اهمیت می دهد و این معاونت برنامه‌ریزی برای بهبود و افزایش مشارکت علمی، اجتماعی و فرهنگی دختران و بانوان جزیره دارد.

فعالیت و خبرهای خوش در حوزه اجتماعی قشم تا جایی ادامه پیدا کرد که مدیرعامل سازمان در آبان ماه و در مراسم اهدای حکم مدیریت امور اجتماعی و سلامت قشم، پیشنهاد پایلوت شدن قشم برای اجرای سیاست های ساختار امور اجتماعی و انتقال آن به کل کشور در دیدار با معاون اول رئیس جمهوری را ارائه کرد.

از اتفاقات دیگر این حوزه انتصاب زهرا فرشته حسین زاده سلجوقی با سابقه خدمات مثبت در حوزه بهزیستی به سمت مدیریت امور اجتماعی و سلامت سازمان منطقه آزاد قشم بود.

منطقه آزاد قشم و حوزه ی نفت و گاز و انرژی

از اخباری که ابتدای سال ۹۸ از منطقه آزاد قشم می‌شنیدیم، مشخص بود این منطقه عزم جدی برای توسعه حوزه نفت، گاز و انرژی خود دارد. فروردین ماه، حمیدرضا مومنی مدیرعامل سازمان در جلسه‌ای با عنوان معرفی فرصت‌های سرمایه گذاری منطقه آزاد قشم به سفرای خارجی کشورهای افغانستان، قزاقستان و آفریقای جنوبی اعلام کرد: روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت از قشم به سرزمین اصلی صادر می‌شود و پالایشگاه نفت فوق سنگین قشم با ظرفیت تولید سالانه ۳۵ هزار تُن تا پایان سال آینده به بهره برداری می‌رسد.


طرح ذخیره سازی نفت قشم از مهمترین طرح‌های مورد نظر معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد قشم بود کیهان عباسیان با اعلام این خبر بیان کرد احداث خط انتقال میعانات گازی از پالایشگاه گاز «گورزین» به طول ۲۲ کیلومتر در حال انجام است که با تکمیل ۸ کیلومتر باقیمانده از این خط، عملا تولیدات گاز گورزین در این سایت‌ها ذخیره سازی می‌شوند.

معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد قشم گفته بود با ایجاد این امکان، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند علاوه بر تامین خوراک پالایشگاه ها، مانند بسیاری از کشورهای جهان از جمله هلند، مالزی و امارات متحده، سوخت را ذخیره سازی و در زمان مناسب از نظر قیمت و نوع نیاز بازار، به فروش برساند.


از اتفاقات مهم در این حوزه برگزاری دومین همایش ملی فرصت‌های سرمایه گذاری حوزه نفت و پتروشیمی در منطقه آزاد قشم بود که اهمیت سرمایه گذاری در این بخش مورد توجه فعالان اقتصادی و مسئولان قرار گرفت و طرح‌ها و پروژه‌های مهم نفت و پتروشیمی معرفی شد. در این همایش مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم از برنامه ریزی برای ۵ طرح مهم پتروشیمی و ۴ طرح پالایشگاهی برای اجرا در سال آینده سخن به میان آورد و همچنین از چهار طرح پالایشگاهی با ۱۳ میلیارد دلار اعتبار خبر داد که در دست اقدام هستند و بخشی از آن توسط سرمایه گذاران خارجی اجرا می‌شود.


منطقه آزاد قشم با دارا بودن پتانسیل‌های بسیار از جمله میادین نفتی و گازی فراوان، فرودگاه بین المللی، عمق مناسب سواحل و... می‌تواند به هاب انرژی و نفت منطقه تبدیل شود.

پایان سال منطقه آزاد قشم و کرونا

منطقه آزاد قشم با پیاده سازی برنامه ها و اقدامات متنوع و به موقع و همچنین کمک افراد و گروه های مختلف یکی از موفق ترین مناطق آزاد ایران در مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا بود.

از همان ابتدا خبرهایی مانند تهیه اقلام و تجهیزات بهداشتی ـ درمانی در منطقه آزاد قشم با بیش از ۲۰ میلیارد ریال اعتبار

از اخبار مهم این منطقه بود که معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم در پی آن از تهیه اقلام و تجهیزات بهداشتی- درمانی با بیش از ۲۰ میلیارد ریال اعتبار توسط این سازمان در راستای تقویت سیستم درمانی و پیشگیری از بیماری کرونا در جزیره خبر داد.

منبع : روابط عمومی سازمان منطقه آزاد قشم

دیدگاه خود را بیان کنید