ایران به فناوری استحصال خاویار از گونه های زودبازده دست یافته است

سه‌شنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۵  ۰ نظر   ۹۰ بازدید
ایران به فناوری استحصال خاویار از گونه های زودبازده دست یافته است

سرپرست مؤسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر گفت: ایران به فناوری استحصال خاویار از گونه های زودبازده تاسماهیان دست یافته است

محمدعلی یزدانی روز سه شنبه در حاشیه بازدید مدیرعامل شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی از این موسسه، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی از دستاوردهای شاخص در پرورش ماهیان خاویاری، دستیابی به فناوری استحصال خاویار است که ایران با رسیدن به این فناوری، امکان سرمایه گذاری در پرورش و توسعه تاسماهیان را فراهم کرده است.
وی اظهار داشت: سن تخم گیری و بلوغ در فیل ماهی به هشت سال و در گونه هایی مانند استرلیاد و تاس ماهی سفید به پنج سال کاهش داده شده که مراحل مختلف از تولید بچه ماهی تا استحصال خاویار در حال انجام است

یزدانی خاطرنشان کرد: در دوره پرورش فیل ماهی، وزن آن از 294گرم به یک هزار و 271گرم افزایش یافته و اندازه طول ماهی نیز از 42 به 61سانتی متر رسیده است.
وی با اشاره به اینکه کاهش سن بلوغ فیل ماهی با روش بکارگیری فرمولاسیون نوین جیره غذایی صورت می گیرد، گفت: مولدسازی از استحصال اسپرم از مولدین تاس ماهی نیز در این موسسه درحال اجراست.
وی تصریح کرد: یکی از طرح های جدید این موسسه، استحصال خاویار از تاسماهیان سیبری است که این اقدام تاکنون تنها در کشور فرانسه انجام شده و این کشور از 20تن خاویاری که تولید می کند، 90درصد آن از همین ماهی است.
سرپرست مؤسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر گفت: دو رگه گیری خیلی خوب در این موسسه دنبال می شود که از 20گونه ماهی خاویاری دنیا، 10گونه آن دو رگه هستند.
وی تولید خوراک ماهیان خاویاری، پرورش ماهیان خاویاری در قفس و در محیط طبیعی، بیوتکنولوژی اختصاصی ماهیان خاویاری و دانش فنی مولدسازی از خاویار تاسماهیان خزر را از جمله دستاوردهای علمی موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر ذکر کرد.
یزدانی تولید و رهاسازی 150هزار قطعه بچه ماهی شیپ در رودخانه سفیدرود با همکاری مرکز بازسازی مجتمع شهید بهشتی، اجرای طرح پایلوت پرورش ماهیان خاویاری ، تکثیر و تولید 12هزارقطعه بچه ماهی خاویاری با استفاده از مولدین پرورش ماهی ، امکان سنجی 9صیدگاه با بطور مشترک با شرکت مادر تخصصی کشاورزی و بررسی و ارائه راهکارهای مدیریت پایدار ماهیان خاویاری را از کارهای انجام شده طی چهار ماه نخست سال جاری در موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان خزر عنوان کرد.
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر در سال 1373 با هدف انجام تحقیقات کاربردی و ارائه راه حل های علمی و مبنتی بر اصول کارشناسی جهت حفظ ذخایر ارزشمند تاسماهیان خزر، حفظ جایگاه های علمی و تولیدی خاویار ایران در مجامع بین المللی و بازارهای جهانی ، دستیابی به تکنیک ها و فنون مبتنی بر اصول علمی توسعه آبزی پروری تاسماهیان، تولید گوشت و خاویار پرورشی در شهر سنگر از توابع شهرستان رشت در حاشیه رودخانه سفیدرود تاسیس شده است.
برآورد و ارزیابی ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر، تولید خاویار پرورشی و استحصال تخمک از مولدین، تشکیل بانک ژن ، بانک DNA و بافت انواع تاسماهیان، معرفی چندین دورگه مناسب برای تولید گوشت خاویار پرورشی و توسعه آبزی پروری، دستیابی به بیوتکنیک مولدسازی، تکثیر و پرورش انواع گونه های ماهیان خاویاری و پلاک گذاری بچه ماهیان و ردیابی آنها از جمله دستاوردهای علمی این مرکز تحقیقاتی است.
دریای خزر به عنوان بزرگ ترین منبع ماهیان خاویاری بیش از 90 درصد ماهیان خاویاری جهان را در خود جای داده است. فیل ماهی یا بلوگا، تاس ماهی روسی یا چالباش، تاس ماهی ایرانی یا قره برون ، ماهی شیب و ماهی ازون برون یا سوروگا گونه های اصلی ماهیان خاویاری دریای خزر هستند.
در سال گذشته (1394) یک تن خاویار صادر و نزدیک به دو تن خاویار پرورشی تولید شده است.
هم اکنون پرورش ماهیان خاویاری در 19 استان کشور در حال انجام است و تعداد مراکز فعال پرورش ماهیان خاویاری در کشور به 50 مرکز می رسد

منبع : ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید