ساماندهی آبزی پروری مازندران برای ورود به بازار جهانی

دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۸۹ بازدید
ساماندهی آبزی پروری مازندران برای ورود به بازار جهانی

مدیرکل شیلات مازندران گفت که پیش نویس سند توسعه صادرات آبزیان استان با هدف ورود به بازارهای جهانی تدوین شده است .

حسینعلی رستمی روز دوشنبه پس از جلسه میز تخصصی صادرات آبزیان مازندران افزود : تنظیم سند راهبردی تجارت خارجی آبزیان از الزامات برنامه ششم توسعه است که با دستور استاندار در شیلات پیگیری و پیش نویس آن تهیه شده است .
وی گفت که ایجاد تنوع محصولات صادراتی شیلاتی ، اصلاح فرآیند صادرات ، اعطای مشوق های صادراتی یارانه ای ، تجهیز صنایع تبدیلی ، فراهم کردن زیرساخت های حمل و نقل و ایجاد تشکل های قوی از جمله مواردی است که در تدوین سند توسعه صادرات مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
او افزود : با این که بیش از 60 درصد تولیدات آبزیان استان مازاد بر مصرف داخلی است و قابلیت صادرات دارد ، اما به دلیل بالا بودن هزینه تولید ، تاجران نمی توانند در بازار جهانی رقابت کنند.

رستمی گفت : در حال حاضر ماهیان سردآبی قزل آلای مازندران تقاضای خوبی در کشورهای حاشیه دریای خزر بویژه روسیه دارد، ولی هزینه تولید این گونه ماهی هم بالاست و قدرت رقابت پذیری را در بازار جهانی کاهش می دهد .
مدیرکل شیلات مازندران تغذیه دستی ، بالا بودن قیمت بچه ماهی ،خوراک و تلفات بچه ماهی را از دلایل افزایش قیمت تمام شده آبزیان در استان برشمرد.
** کاهش صادرات ماهیان گرم آبی مازندران
رستمی از کاهش صادرات ماهیان گرم آبی استان خبر داد و یکی از دلایل آن را کاهش صادرات به کشور عراق عنوان کرد .
وی گفت : عراق مهم ترین بازار ماهی کپور پرورشی مازندران در پنج سال گذشته بود ، اما در حال حاضر به علت مشکلات امنیتی ناشی از درگیری های نظامی و برخی مسایل داخلی ، صادرات آبزیان به عراق سخت شده و به صورت چشمگیری کاهش یافته است.
مدیرکل شیلات مانزدران صادرات ماهیان گرم آبی سال گذشته مازندران را حدود 9 هزار تن به ارزش 400 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت که پارسال یک و نیم میلیون قطعه بچه ماهی با هدف پرورش ماهی گرم آبی به عراق صادر شد که این امر نیز ،صادرات ماهی را به آن کشور با مشکل مواجه کرده است.
وی به ساخت چند کارخانه خوراک ماهی در اقلیم کردستان عراق اشاره کرد و افزود : طی سال گذشته و امسال چندین استخر صخره ای پرورش ماهیان گرم آبی توسط پرورش دهندگان ایرانی در این مناطق ایجاد شده است.
** مازندران ، قطب آبزی پروری ایران
مازندران با داشتن سه هزار و 330 واحد پرورش آبزیان ، قطب آبزی پروری کشور محسوب می شود.
هم اکنون از مجموع واحدهای پرورش آبزیان مازندران ، 276 واحد مربوط به پرورش ماهیان سردآبی و 14 واحد هم ماهیان خاویاری است و بیش از سه هزار واحد دیگر در زمینه تولید ماهیان گرم آبی فعالیت دارند .
سفید، کپور، آزاد ( فیتیباک ) انواع قزل آلا از گونه های ماهیان گرم آبی و سرد آبی استان مازندران است.
سالانه به طور متوسط هفت هزار تن انواع ماهی استخوانی ( کفال، سفید و کپور ) توسط چهار هزار و 200 ماهیگیر از آب های دریای خزر در استان مازندران صید می شود.
حدود 800 قطعه آببندان با مساحت 17 هزار هکتار و ظرفیت حدود 350 میلیون متر مکعب آب در استان مازندران وجود دارد که هرساله علاوه بر تامین آب کشاورزی ، انواع ماهی کپور ، آزاد ، سفید و فیتوفاک در آنها تولید و به بازار داخلی و خارجی عرضه می شود .
پارسال 47 درصد مازاد آبزیان تولیدی مازندران به خارج از استان ارسال شد.
همچنین سال گذشته پنج هزار و 600 تن آبزی به ارزش 23 هزار دلار از مازندران به خارج از کشور صادر شد که در مقایسه با سال های 93 و 94 کاهش داشته است .
تدوین سند توسعه صادرات آبزیان در پیشگیری از روند کاهشی صادرات آبزیان اثر گذار خواهد بود .
بر اساس آمار شیلات ایران ، سرانه مصرف ماهی در کشور 10 کیلو گرم است و مازندران با 13 کیلوگرم از استان هایی است که بیشترین میزان مصرف ماهی را دارد.

منبع : ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید