تهاتر قزل‌آلا با تیلاپیا سلامت را تهدید می‌کند /گ

یک‌شنبه ۲ مهر ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۱۰۷ بازدید
تهاتر قزل‌آلا با تیلاپیا سلامت را تهدید می‌کند

معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: تهاتر ماهی قزل آلا با گونه تیلاپیا بر خلاف قوانین حفاظت از محیط زیست و موجب تهدید سلامت انسان است

محمد عرفانی روز یکشنبه افزود: گونه غیربومی ماهی تیلاپیا تهدید جدی برای طبیعت، ساختار اکولوژیکی و نیز سلامت انسان به شمار می رود.
وی بیان کرد: این در حالی است که خبر تهاتر گونه مزبور از کشور چین با ماهی قزل آلای ایران که با موافقت سازمان شیلات ایران، سازمان دامپزشکی و اتحادیه مرکزی ماهیان سردآبی در شرف انجام است بسیار نگران کننده و به عنوان بدترین تهاتر تاریخ شناخته می شود.
وی با بیان اینکه قزل آلا ماهی شاخص آبهای سالم و پاک است، گفت: این ماهی بسیار حساس و در محیط عاری از هرگونه آلودگی قابلیت زیست دارد در حالی که گونه تیلاپیا در فاضلاب ها و آبهای آلوده و با کیفیت بسیار نامطلوب هم می تواند زندگی کند.

عرفانی افزود: در این تهاتر غذای سالم از مردم گرفته می شود و غذای ناسالم به آنان داده می شود در حالی که طبق اصل 50 قانون اساسی فعالیت های اقتصادی که با تخریب و آلودگی محیط زیست باشند ممنوع است.
وی گفت: در این تهاتر ماهی تیلاپیا به عنوان گونه ای مورد تهاتر است که از سوی اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) جزو 100 گونه آبزی مهاجم و مخرب طبیعت شناخته و معرفی شده است.
وی با تاکید بر اینکه افرادی که اقدام به انجام این تهاتر می کنند در قبال صدمات و خساراتی که به مردم و طبیعت وارد می شود مسئول هستند و باید پاسخگو باشند، افزود: با توجه به اطلاع رسانی و هشدارهای داده شده این افراد نمی توانند بگویند که از عواقب و پیامدهای انجام این تهاتر برای کشور و طبیعت ناآگاه بوده اند.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: تجربه های تلخ کشور در مواردی همچون وارد کردن گیاه آزولا در شمال کشور، گونه ماهی شانه دار ژله ای در دریای خزر و ماهی آمور در تالاب هامون باید درس عبرت و تجربه ای برای عدم تکرار این وقایع باشد حال آنکه بی توجهی ، فراموشی و البته بی مسئولیتی بر وضعیت موجود در زمینه تهاتر ماهی قزل آلا با تیلاپیا سایه افکنده است.
وی بیان کرد: واردات زنده یا مرده ماهی تیلاپیا برای کشور و سلامت مردم خسارت هایی دارد که متولیان آن باید پاسخگوی نسل آینده و امروز باشند.
عرفانی گفت: صرفه جویی 50 میلیارد تومانی ناشی از واردات تیلاپیا، ظاهر امر است و خسارات ناشی از این واردات به مراتب چند برابر این صرفه جویی خواهد بود.
وی در باره زیان های مصرف تیلاپیا برای مردم نیز افزود: طبق پژوهشهای انجام شده گوشت ماهی تیلاپیا با توجه به نسبت نامطلوب امگا 3 به امگا 6 در آن (مقدار اندک امگا 3 و مقدار زیاد چربی مضر امگا 6) گزینه خوبی برای مصرف غذایی نیست.
وی اظهار کرد: گوشت ماهی تیلاپیا با داشتن 80 درصد اسیدهای چرب امگا 6 غذای ناسالم و خطرناک است و در این تهاتر غذای سالم مانند قزل آلا با غذای ناسالم به نام تیلاپیا معاوضه می شود.
معاون پایش و نظارت محیط زیست خراسان رضوی ادامه داد: تیلاپیا گونه ای مهاجم است و به دلیل رشد سریع، دامنه وسیع غذایی و تولیدمثل آسان می تواند به سرعت در منابع آب گسترش یافته و سایر گونه های آبزی و بومی را دچار مخاطره جدی نماید.
ماهی تیلاپیا دوره بلوغ جنسی و تکثیر بسیار کوتاه دارد و از سرعت زیاد افزایش جمعیت برخوردار است بطوری که در هر دوره 2700 تخم می گذارد و تخم ‌ریزی آن هر 2 ماه یکبار تکرار می شود.
تیلاپیا توانایی تحمل سخت‌ ترین شرایط محیطی مانند اکسیژن بسیار اندک، طیف وسیع شوری آب و حرارت را داشته و همه ‌چیزخوار است.
ماهی تیلاپیا که زیستگاه اصلی آن شرق آفریقا است قدرت بسیار در انتقال به منابع آب طبیعی، سدها و سازه ‌های آبی داشته و با سرعت زیاد می ‌تواند تنوع زیستی آب را با خطر جدی مواجه کند.
خبر تهاتر ماهی قزل ‌آلای ایران با تیلاپیای چین اخیرا به نقل از مدیرعامل اتحادیه مرکزی ماهیان سردآبی کشور در رسانه ها منتشر شده است.

منبع : ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید