افزایش ۱۰ درصدی رشد کپورماهیان در هر سال با برنامه‌های اصلاح نژادی

چهار‌شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۹۷ بازدید
افزایش ۱۰ درصدی رشد کپورماهیان در هر سال با برنامه‌های اصلاح نژادی

ایران در زمینه تحقیقات شیلاتی نه تنها اصلاح نژاد ماهیان کپور را در دستور کار قرار داده، بلکه به موازات آن اصلاح نژاد ماهیان بومی را نیز دنبال می کند.

امروز در دیدار رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با رئیس مؤسسه تحقیقات آبزی‌پروری مجارستان، ابعاد مختلف تفاهمنامه امضا شده درباره اصلاح نژاد ماهیان کپور، بررسی و درباره فازهای بعدی این پروژه همکاری، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.

رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی در این دیدار ضمن اشاره به سابقه بیش از ۴۰ ساله مجارستان در پرورش کپورماهیان، گفت: این کشور به‌دلیل تجربیاتی که در پرورش ماهیان گرمابی دارد، می‌تواند در تدوین سند ملی اصلاح نژاد این نوع ماهی با ایران همکاری کند.

محمد پورکاظمی افزود: مجارستان، به غیر از بانک ژنی که برای این ماهی تشکیل داده، دارای دو لاین تولید سریع‌الرشد کپورماهیان است و ایران نیز برای انتقال تجربیات کارشناسان و محققان این کشور، سال گذشته تفاهم‌نامه‌ای در همین زمینه امضا کرد.

به گفته وی، طبق پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته هزینه‌های اجرای طرح اصلاح نژاد کپورماهیان در ایران، دو میلیارد تومان خواهد بود که یک میلیارد تومان آن را استانداری خوزستان، ۶۰۰ میلیون تومان معاونت عملی و ۴۰۰ میلیون تومان را نیز مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی متقبل می شود.

وی تدوین سند ملی اصلاح نژاد کپورماهیان، انتقال تکنولوژی و دانش فنی از مجارستان به ایران و ایجاد لایه‌های اصلاح نژاد شده این ماهی در کشور را از مهم‌ترین اهداف تفاهمنامه برشمرد و عنوان کرد: تاکنون کارهای بسیاری در این راستا انجام شده است. ارسال دو کارشناس به مجارستان طی دو هفته، برگزاری جلسه با بخش خصوصی پرورش‌دهنده این ماهی در ایران، بازدید سه نفر از معاونان پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی از مزارع موفق مجارستان و تنظیم متن اولیه سند ملی اصلاح نژاد کپور ماهیان از مهم‌ترین اقدامات انجام‌شده هستند

رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ادامه داد: البته این سند که توسط مجاری‌ها تدوین شده باید بعد از اظهار نظر استادان و محققان برجسته کشور، دوباره توسط مجاری‌ها جمع‌بندی شده و در یک جلسه مشترک طی سال آینده متن آن نهایی شود. در آن زمان سند نهایی را در اختیار پرورش‌دهندگان قرار خواهیم داد تا آنها بتوانند اصلاح نژاد کپورماهی معمولی را به‌صورت کاملاً علمی دنبال کنند.

پورکاظمی با تأکید بر اینکه می‌توان از برنامه اصلاح نژاد کپورماهی، برای اصلاح نژاد دیگر گونه‌های بومی الگوبرداری کرد، یادآور شد: اگرچه در حال حاضر ۳۰۰ هزار تن تولید این ماهی در ایران است، اما با اجرای برنامه‌های اصلاح نژادی که تکنولوژی آن توسط مجاری‌ها به ایران منتقل می‌شود، می‌توان بدون تغییر در روند غذادهی و حجم آب، سالانه ۱۰ درصد افزایش تولید را برای این قسمت رقم زد.

وی تأکید کرد: البته قرار است در اردیبهشت‌ماه سال آینده یک میلیون تخم لقاح یافته کپور اصلاح نژاد شده از مجارستان به ایران منتقل شود تا در مراکز تعیین شده به رشد و تکثیر برسند. در همین راستا تعدادی نیز جمعیت پایه از این ماهی در ایران وجود دارد که بعد از تلاقی و انتخاب جمعیت برتر، جمعیت نهایی گزینش خواهد شد.

ایمانی با اشاره به اینکه تولید ماهی کپور از لحاظ حجم، در دنیا حرف نخست را می‌زند، خاطرنشان ساخت: چین به‌تنهایی ۲۳ میلیون تن و هند نیز هفت میلیون تن در سال تولید دارد ایران نیز با اجرای طرح اصلاح نژاد، می‌تواند سالانه ۳۰ هزار تن به حجم تولید خود بیافزاید.

رئیس مؤسسه تحقیقات آبزی‌پروری مجارستان نیز در این دیدار گفت: طی سال‌های گذشته محققان مجاری از کشورهای مختلفی بازدید کردند و توانستند دانش دنیا را با دانسته‌های داخلی تلفیق کرده و در نهایت نتایج خود را بومی‌سازی کنند.

بلا کواش، اظهار کرد: کارهای مشترکی که با ایران داریم، با بسیاری از کشورها به‌ویژه سرزمین‌های آفریقایی و برزیل انجام داده‌ایم. آنها نیز موفقیت‌های چشمگیری را کسب کرده‌اند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با اجرای طرح‌های اصلاح نژادی، تولید ماهی کپور در ایران هر ساله رو به افزایش باشد

منبع : ایانا

دیدگاه خود را بیان کنید