پاچال گورزانگ، بازار ماهی روستایی با زمینه سازی اشتغال 1500 نفری

شنبه ۹ دی ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۹۲ بازدید
پاچال گورزانگ، بازار ماهی روستایی با زمینه سازی اشتغال 1500 نفری

بازار روستای گورزانگ (Goor zaang) شهرستان میناب که در زبان محلی معروف به پاچال است یکی از بازارهای قدیمی و سنتی عرضه ماهی و دیگر آبزیان در شرق هرمزگان شناخته می شود که با وجود کوچکی، بخش قابل توجهی از نیاز 6 استان کشور به آبزیان را تامین می کند

این بازار از ظرفیت های مهم میناب به شمار می رود که در صورت توجه بیشتر می تواند تاثیرگذاری بیشتری در حوزه اشتغال و اقتصاد خانوارها داشته باشد.
بازار یاد شده که به گفته اهالی روستای گورزانگ حدود 40 سال قبل راه اندازی شده، به مرکز تجارت انواع ماهی ها و آبزی دریایی در شرق هرمزگان تبدیل شده است.
مجتبی ذاکری باغگلانی جوان ماهی فروش در پاچال ماهی فروشان روستای گورزانگ گفت: شغل ماهی فروشی را دوست دارم و 9 سال است که به خرید و فروش ماهی در این بازار مشغول هستم.
وی افزود: بسیاری از جوانان روستای گورزانگ از طریق اشتغال در صید و صیادی روزگار خود را می گذرانند و تنها منبع درآمدشان از راه خرید و فروش ماهی و انواع آبزیان تامین می شود.

ذاکری جوان فعال ماهی فروش روستای گورزانگ بیان داشت: ماهی های این بازار از بنادر میناب و شهرهای اطراف آورده می شود و ماهی فروشان دوره گرد با موتور سیکلت ماهی ها را برای فروش به روستاها می برند.
حسین ذاکری یک ماهی فروش فعال دیگر در این بازار گفت: ماهی های هوور، تلال، گاریز و غیره را از غرفه داران در پاچال ماهی فروشی گورزانگ خریداری می کنم و برای فروش، با موتور سیکلت به روستاها و حتی شهرستان رودان می برم.
این جوان ادامه داد: با ریختن پودر یخ، ماهی ها را برای فروش به روستاهای اطراف می برم و از سود فروش ماهی راضی هستم.
وی ابراز داشت: در این بازار در کنار خریداران و فروشندگان آبزیان، افرادی هم به پاک کردن ماهی برای مشتریان مشغول هستند که به تناسب خرید مشتریان، به طور معمول برای پاک کردن یک ماهی هوور سه هزار تومان از مشتری دریافت می کنند.
ذاکری هم چون یک متخصص حرفه ای تبلیغات و بازاریابی می گوید: اگر قصد خرید ماهی دارید، حتما به این بازار سر بزنید و برای اثبات حرف خود ادامه می دهد: بازار ماهی فروشان گورزانگ به عنوان مرکزی مطمئن برای عرضه انواع ماهی سبب شده تا این روستا هر ساله و به ویژه در ایام تعطیل و نوروز پذیرای تعداد زیادی از مسافران و گردشگران باشد.
یکی دیگر از ماهی فروشان قدیمی روستای گورزانگ هم اظهار داشت: ماهی و دیگر محصولات این بازار بیشتر از بنادر کوه مبارک، جاسک، بریزگ و بخش دیگری نیز از بندرکلاهی و خورهای میناب تامین می‌شود.
یک صیاد روستای گورزانگ نیز بیان داشت: وجود دو کارخانه یخ سازی و تونل انجماد (ویژه ماهی) در کنار این بازار که توسط بخش خصوصی راه اندازی شده، تعداد زیادی از جوانان منطقه را به کار مشغول کرده است.
وی خاطر نشان کرد: در این بازار سنتی، زنان سهم قابل توجهی در فروش ماهی و میگو دارند و روش سنتی فروش را به خوبی می دانند.
وی ادامه داد: ماهی‌فرشان و فعالان در بازار ماهی فروشی گورزانگ در کنار مشکلاتی نظیر نبود نمازخانه، سرویس بهداشتی عمومی، آبسردکن و مستقر نبودن نماینده دامپزشکی در بازار ماهی، تعلق نگرفتن عوارض ویژه حمل ماهی به بخش بندزرک و روستای گورزانگ را از مشکلات جدی این بازار می‌دانند.
یک عضو شورای روستای گورزانگ میناب تکمیل نشدن پل این روستا را عامل کندی تردد ماهی فروشان برای رساندن ماهی به مشتریان در سایر روستاها و شهر میناب دانست و افزود: هنگام بارندگی، رودخانه مسدود شده و زمان رفت و آمد مردم طولانی می شود.
محمد خوش صوت اضافه کرد: ساخت پل روستای گورزانگ از تیرماه سال گذشته با همکاری شورا و مردم آغاز شد که به دلیل کمبود اعتبار به اتمام نرسیده است.
وی بیان داشت: این پل با همکاری و هزینه مردم و شورا با اعتبار بیش از 25 میلیون تومان آغاز شد و تاکنون 95درصد پیشرفت داشته و با اختصاص 15میلیون تومان، به بهره برداری خواهد رسید.
رئیس اداره شیلات شهرستان میناب در تشریح وضعیت صیادی این شهرستان و بازار ماهی گورزانگ به ایرنا گفت : از ابتدای سال تاکنون دو هزار و 400 تن انواع ماهی در این شهرستان صید شده و پیش بینی می شود تا پایان سال به بیش از شش هزار تن برسد.
خلیل حیدری میانگین صید دریک سال گذشته را پنج هزار و 276 تن اعلام کرد و افزود: در حال حاضر فصل صید گیش ماهیان و تن ماهیان است که تا کنون سارم، مقوا و هوور بیشترین ماهی صید را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: صید آبزیان در آب های شهرستان میناب با 88 فروند لنج و 171 فروند قایق انجام می شود.
به گفته رئیس اداره شیلات میناب صیدگاه شهرستان میناب از سواحل حسن لنگی تا جو محله حدود 40 کیلومتر است.
وی اضافه کرد: بازار ماهی گورزانگ معروف به پاچال با 40 غرفه زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم بیش از یک هزار و 500 نفر را فراهم کرده است.
حیدری ادامه داد: ماهی این بازار بیشتر از بنادر کوه مبارک، جاسک، سیریک، کوهستک، کرگان و کلاهی تامین می شود.
رئیس اداره شیلات شهرستان میناب گفت : روزانه به طور متوسط 20 تن انواع ماهی وارد این بازار می شود و به استان های تهران، اصفهان، فارس، خوزستان، بوشهر و یزد فرستاده می شود.
گورزانگ یکی از روستاهای بخش بندزرک میناب است که از شمال با روستای باغگلان و تم بلوچان همسایه است و در جنوب آن، رودخانه میناب قرار دارد و فاصله آن تا مرکز شهر میناب 10 کیلومتر است.
روستای گورزانگ چهارهزار نفر جمعیت دارد و شغل اکثر آنان کشاورزی و کار در بازار ماهی فروشی است.
شهرستان میناب با 300 هزار نفر در 90 کیلومتری شرق بندر عباس قرار دارد

منبع : ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید