حرکت گام به گام شیلات مازندران برای بهبود تکثیر طبیعی ماهیان خزری

شیلات مازندران با گسترش طرح کمک به تکثیر طبیعی سه گونه سفید، کفال و کپور دریایی با هدف حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر هر ساله شرایط مناسب تری را برای بهبود تکثیر طبیعی ماهیان خزری در رودخانه ها فراهم کرده است.

شیلات مازندران با گسترش طرح کمک به تکثیر طبیعی سه گونه سفید، کفال و کپور دریایی با هدف حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر هر ساله شرایط مناسب تری را برای بهبود تکثیر طبیعی ماهیان خزری در رودخانه ها فراهم کرده است.

سه‌شنبه ۷ فروردین ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۱۴۵ بازدید
حرکت گام به گام شیلات مازندران برای بهبود تکثیر طبیعی ماهیان خزری

شیلات مازندران با گسترش طرح کمک به تکثیر طبیعی سه گونه سفید، کفال و کپور دریایی با هدف حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر هر ساله شرایط مناسب تری را برای بهبود تکثیر طبیعی ماهیان خزری در رودخانه ها فراهم کرده است.

طبق بررسی علمی شیلات مازندران؛ با وجود این که تا ۹۰ درصد ماهیان دریای خزر رودکوچ هستند اما در ۲ دهه اخیر به دلایل مختلف شرایط برای تکثیر طبیعی ماهیان در رودخانه ها از بین رفته بود، اما در سه سال اخیر با بهبود وضعیت طبیعی و همکاری دستگاه های اجرایی مرتبط، تخم ریزی ماهیان در رودخانه ها امن تر و در واقع بهبود یافته است.

همسو با رویکرد بازسازی به روش طبیعی و مصنوعی با هدف حفظ ذخایر دریای خزر تکثیر و رها سازی بچه ماهی به ویژه سفید و کپور هر ساله در دستور کار شیلات مازندران قرار می گیرد که از نیمه دوم اسفند به ۲روش شیل گذاری (رها کردن ماهیان مولد در مناطق مشخصی از رودخانه های شیلاتی) و ایجاد استخر در کنار اتحادیه های صیای پره مستقر در ساحل دریای خزر صورت می گیرد.

از آن جایی که تداوم دبی آب در روردخانه های مازندران همواره بریا تکثیر طبیعی ماهیان رودکوچ از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به نظر می رسد با بارندگی های که انجام شده، وضعیت دبی آب برای تکثیر طبیعی ماهیان خزری امسال مطلوب تر است.

طبق قانون طبیعت، تخم ریزی ماهیان مولد در رودخانه ها و بازگشتشان به دریا حدود یک ماه زمان می برد. این ماهیان در مناطق امن اقدام به تخم ریزی می کنند و بچه ماهیانی که از تخم ها بیرونی می آیند در فاصله حدود ۴۵ روز پس از رسیدن به وزن یک تا ۲ گرمی به سمت دریا می روند.

از آن جایی که رودخانه های مازندران نقش مهمی در آبیاری ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی استان مازندران دارند و در واقع عمده کشاورزی بویژه ۲۳۰ هزار هکتار زمین شالیزاری از طریق سردهنه ها و ایجاد بندهای مختلف در مسیر رودخانه ها انجام می شود، همواره مسیر کوچ ماهیان به سمت بالا دست رودخانه با چالش مواجه می شود که با تدابیر شیلات و با همکاری شرکت آب منطقه ای مسیر کوچ رو در رودخانه های شیلاتی استان ایجاد شده است.

مدیرکل شیلات مازندران در این خصوص گفت:‌ طرح کمک به تکثیر طبیعی ماهیان دریایی یکی از طرح های اقتصاد مقاومتی و دریا محور است که به منظور بازسازی ذخایر آبزیان دریایی و توسعه پایدار صید وصیادی صورت می‌گیرد و یکی از برنامه‌های توسعه ای شیلات استان است.

قاسم کریم زاده افزود: طبق برنامه ریزی انجام شده طرح کمک به تکثیرطبیعی در قالب سه محور با مشارکت تشکل‌های صیادی پره استان شامل ساخت استخر در اراضی ۴۵ جایگاه‌های تعاونی‌های صیادی پره، ساخت استخر در مجاورت ۱۱ رودخانه مهم شیلاتی و اجرای طرح حفاظتی کمک به مهاجرت ماهیان رودکوچ به مناطق بالادست ۹ رودخانه انجام شد.

وی پیش بینی کرد که امسال حدود۳۰ میلیون قطعه بچه ماهی در این راستا تکثیر و در رودخانه‌های مهم شیلاتی و یا بطور مستقیم در دریا رها سازی شوند.

کریم زاده ضمن تشکر ازمشارکت فعال اتحادیه و نیز شرکت‌های تعاونی صیادی پره استان که در کنار شیلات استان در جهت حفظ بازسازی ذخایر آبزیان دریایی تلاش و کوشش می‌ کنند، خاطر نشان کرد : هدف از اجرای طرح کمک به تکثیر طبیعی آبزیان دریائی رودکوچ، ترمیم و افزایش ذخایر آبزیان، تثبیت اشتغال جامعه صیادی، افزایش در آمد و همچنین تامین بخشی از پروتئین‌ مورد نیاز جامعه است.

مدیر کل شیلات مازندران توضیح داد : نتایج زحمات جامعه صیادی در اجرای طرح کمک به تکثیر طبیعی آبزیان در فصل صید جاری ماهیان استخوانی دریای خزر در سبد صیادان با رشد گونه ماهی سفید به ثمر نشست و ما شاهد افزایش سالانه صید این گونه آبزیان دریایی هستیم.

طبق مقررات سازمان شیلات ایران هم اکنون ماهیگیران دریای خزر در سه استان شمالی از جمله مازندران مشغول صید و صیادی هستند و این فعالیت تا پانزدهم فروردین اامه دارد.

بر اساس آخرین آمار شیلات مازندران صید ماهی استخوانی در دریای مازندران که از مهر ماه سال گذشته شروع شد و کماکان هم ادامه دارد، به ۲ هزار و ۶۰۰ تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افزایش حدود ۱۹ درصدی برخوردار بوده است.

صید و ماهیگیری در سواحل دریای خزر به روش ' پره ' است به این صورت که تورهایی با ارتفاع هفت تا ۱۰ متر و به طول یک هزار و ۲۰۰ متر به کمک یک قایق به صورت نیم دایره در فاصله مشخصی از ساحل دریا ( ۱۴ متری عمق دریا) ریخته و پس از انباشته شدن از ماهیان استخوانی شامل گونه های کفال، سفید و کپور، به وسیله تراکتور به ساحل کشیده می ‌شود.

سر صیاد، فوکا پوش (صیادان باچکمه های بلند) تور ریز، چینت چی (مرمت کار تور) قایقران و تراکتور ران از نیروهای اصلی در انجام صیادی پره هستند

معیشت بیش از چهار هزار و ۲۰۰ ماهیگیر در قالب ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در مازندران از طریق صید در دریای خزر تامین می شود.صید ماهیان استخوانی در دریای خزر در مازندران هر ساله از بیستم مهر آغاز می شود و تا اواخر فروردین ادامه می یابد.

گونه های کفال، ماهی سفید و کپور عمده ترین ماهیان استخوانی دریای خزر هستند که توسط ماهیگران صید و در بازار عرضه می شود

منبع: ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید