همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
امگا 3 |
آشنایی با امگا 3 اسیدهای چرب از اجزای تشکیل دهنده چربیها است که بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست و باید از طریق ماده غذایی تامین گردد که از آن جملهاند: امگا3 و امگا6. اسیدهای چرب امگا3 به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیتهای فیزیولوژیک بدن نقش حیاتی دارند. این اسیدهای چرب همچنین در تنظیم کلیه عملکردهای زیست شناختی، دستگاه قلبی و عروقی، تولید مثل، ایمنی و عصبی به کار میروند. نام دیگر امگا3 ، اسید لینولنیک و نام دیگر امگا6 اسید لینولئیک میباشد. برای آنکه بدن ما بتواند از امگا3 و امگا6 موجود در مواد غذایی، مشتقات مورد نیاز خود را بسازد بایستی آن دو ماده را به نسبت متعادل با یکدیگر دریافت کند. نسبت ایدهآل امگا6 به امگا3 میبایست 1:1 و حداکثر 4:1 باشد، اما متاسفانه این مقدار در افراد جامعه 11:1 تا 30:1 است یعنی مصرف امگا6 در اغلب موارد سی برابر بیش از امگا3 است. گفتنی است که مصرف مجزای هرکدام از این دو ماده به تنهایی سبب ایجاد مشکلات زیادی در بدن میشود زیرا هرگاه امگا6 بیش از امگا3 مصرف گردد بدن نیز تنها از امگا6 استفاده مینماید. از عوارض کمبود امگا6 میتوان به اگزما، ریزش مو، تحلیل کبد، افزایش ابتلا به عفونت و تاخیر در التیام زخمها اشاره کرد و از عوارض کمبود امگا3 میتوان لاغری، آسیب به بینایی و توانایی یادگیری، افزایش تری گلیسیرید و فشارخون و خشکی پوست را برشمرد. |
امگا۶ در تخم مرغ، مارگارین، گوشت قرمز، ذرت و غلات یافت میشود. امگا۳ خاصیت ضد انعقادی دارد ولی امگا۶ انعقاد خون را افزایش میدهد. امگا۳ در ماهیهای روغنی مثل ماهی آزاد و قزلآلا همچنین در کنجد، دانه کتان و گردو یافت میشود. روغن سویا و روغن آفتابگردان نیز هردو اسید چرب برشمرده هستند.
به خاطر داشته باشیم ۶۰درصد از مغز به چربیها اختصاص دارد پس عملکرد صحیح مغز و سلولهای عصبی و شبکیه چشم به اسیدهای چرب از جمله امگا۳ وابسته است. امگا۳ در بدن به پروستاگلندینها و ایکوزانوییدها تبدیل میشود. پروستاگلندینها در تنظیم فشار خون، انعقاد خون، پاسخهای آلرژیک، عملکرد کلیهها و دستگاه گوارش، تولید انرژی و تنظیم هورمونهای جنسی نقش دارد. مصرف امگا۳ سبب کاهش کلسترول و تری گلیسیریدهای خون، کاهش فشارخون، کاهش وزن، پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، درمان و کاهش دردهای مفاصل، آرتریت روماتوئید و آرتروز میگردد. از آنجا که امگا۳ جذب کلسیم را افزایش میدهد و رسوب کلسیم را در بافتهای استخوانی تسهیل مینماید، سبب درمان پوکی استخوان میشود. همچنین این ماده در درمان افسردگی، خشکی چشم، کاهش دردهای قاعدگی، جلوگیری از تصلب شرائین و کاهش بروز سرطانهای سینه، تخمدان، پروستات و دستگاه گوارش موثر است و همچنین سبب درمان و پیشگیری از آلزایمر، آسم، اختلال کم توجهی بیشفعالی، میگرن، آکنه میشود. مصرف این ماده سبب بهبود توان ذهنی و حافظه، جلوگیری از پیری زودرس، تثبیت انسولین و قندخون، افزایش سطح هورمون رشد و افزایش رشد عضلات میگردد و لذا مصرف این ماده به زنان باردار و شیرده توصیه میگردد زیرا چنانچه گفته شد این ماده در تکامل مغز و سیستم عصبی نیز نقش اساسی دارد. با مصرف امگا۳ مقاومت بدن در مقابل انواع سرطان افزایش مییابد و در نتیجه باعث کاهش رشد غدههای سرطانی میگردد اما لازم به ذکر است افرادی که دچار اختلالات خونی هستند، کسانی که پوستشان به راحتی دچار کوفتگی و کبودشدگی میگردد، کسانی که از داروهای آسپرین و رقیق کننده خون استفاده مینمایند، افرادی که به غذاهای دریایی حساس هستند، افرادی که فشارخون بالا دارند ونیز کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند نباید امگا۳ مصرف کنند زیرا مصرف میزان امگا۳، سیستم ایمنی بدن را سرکوب مینماید و اگر بیش از نیاز بدنمان از این ماده مصرف نماییم موجب اسهال، تهوع، کاهش جذب ویتامینهای A,D,E,K (ویتامینهای محلول در چربی) میگردد. این اسید چرب به نور و حرارت و اکسیژن بسیار حساس است و در نتیجه این مواد باید در ظروف در بسته و در یخچال و دور از نور نگهداری شود. پیشتر گفتیم که امگا۳ در روغنهای ماهی موجود است. علیرغم دانستن این نکته و نقش مصرف ماهی و سایر آبزیان در افزایش ضریب سلامت جامعه اما مصرف سرانه آبزیان در کشورمان اکنون ۵کیلوگرم است که در مقایسه با مصرف سرانه جهانی ناچیز است. |
امگا۳ کلید هوش کودکان است در نتیجه مادران باردار باید در هفته یک تا دو بار مصرف نمایند از طرفی این ماده باعث کاهش خطر تولد نوزاد نارس میگردد و با افزایش رشد سریع مغز جنین، توان هوشی را در کودکان زیاد مینماید.
تحقیقات علمیحاکی از آنند که سطح امگا۳ در خون افراد مبتلا به افسردگی کمتر از افراد عادی است. جالب اینکه اگر در افراد افسرده این میزان پایینتر از حد معمول باشد امکان خودکشی آنها تا ۸ برابر نسبت به افراد افسردهای که این مشکل را ندارند (علیرغم افسرده بودن، میزان امگا۳ طبیعی دارند) بیشتر میشود. و از آنجا که یک زندگی پر از سلامت در کودکی نهفته است، دریافت منظم و صحیح اسید چرب امگا۳ در این دوران و یا حتی در دوران جنینی سبب محافظت از بدن در مقابل بسیاری از امراض میشود. امراضی که منشأ بیماریهای ناتوان کننده مزمن در کودکان است مانند آسم و آلرژی، اختلالات یادگیری، بیش فعالی و پرخاشگری. کودک تا قبل از تولد، اسید چرب امگا۳ مورد نیاز خود را از مادر تأمین میکند و پس از تولد این ماده را از شیر مادر به دست میآورد. آنچه که حائز اهمیت است گنجاندن غذای حاوی اسید چرب امگا۳ در رژیم غذایی کودک بعد از شیرخوارگی است که میتواند در پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریهای کودکان مؤثر باشد. غلظت خونی امگا۳ در بهار و تابستان کمتر از پاییز و زمستان است زیرا در بهار و تابستان کمتر از غذاهای دریایی استفاده مینماییم
از آنجا که یک گرم چربی در بدن معادل 9 کیلوکالری، انرژی تولید میکند که این مقدار بیش از دو برابر کربوهیدراتها (قندها) و پروتئینهاست، در نتیجه میتوان از چربیها برای کودکانی که رشد خوبی ندارند در هر وعده غذایی به غذای آنها اضافه نمود.
اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی ها مثل سالمون،ماهی تون ودیگر غذاهای دریایی مثل جلبک دریایی و در بعضی از گیاهان مثل دانه های روغنی وجود دارد. |
هشدار : لازم به ذکر است افرادی که دچار اختلالات خونی هستند، کسانی که پوستشان به راحتی دچار کوفتگی و کبودشدگی میگردد، کسانی که از داروهای آسپرین و رقیق کننده خون استفاده مینمایند، افرادی که به غذاهای دریایی حساس هستند، افرادی که فشارخون بالا دارند ونیز کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند نباید امگا3 مصرف کنند زیرا مصرف میزان امگا3، سیستم ایمنی بدن را سرکوب مینماید و اگر بیش از نیاز بدنمان از این ماده مصرف نماییم موجب اسهال، تهوع، کاهش جذب ویتامینهای A,D,E,K (ویتامینهای محلول در چربی) میگردد. این اسید چرب به نور و حرارت و اکسیژن بسیار حساس است و در نتیجه این مواد باید در ظروف در بسته و در یخچال و دور از نور نگهداری شود. پیشتر گفتیم که امگا3 در روغنهای ماهی موجود است.
كدام خوراکی ها بیشترین امگا 3 دارند؟ |
جگر ماهی مورو (ماهی روغن یا ماهی قود) سرشار از امگا 3
روغن ماهی مورو که عصارۀ واقعی امگا 3 است، به علت نیروی فوق العاده اش باید هر روز به میزان یک قاشق مصرف شود. همچنین میتوانیم گاهی جگر ماهی مورو را روی یک تکه نان تست به خودمان تعارف کنیم. این خوراک واقعاً خوشمزه است. روغن کلزا، سرشار از امگا 3
روغن کتان، سرشار از امگا 3 روغن کتان، روغن دیگری سرشار از امگا 3 است، اما کمتر از آن استفاده می شود زیرا نگهداری آن خیلی سخت است (این روغن خیلی سریع اکسید میشود). بنابراین دانۀ کتان به روغنش ترجیح داده میشود.
دانه های کتان دانه های کتان را که مصرف آن راحت تر از روغن کتان است، میتوانید به تمام انواع خوراک ها همچون نان ها و سالادهای تان بیافزایید.
ماهی سرشار از امگا 3 ماهی های چرب غنی ترین منابع امگا 3 هستند، ماهی هایی مانند ماهی آزاد، ماهی مارکو، شاه ماهی، ساردین، ماهی تن، ماهی قزل آلا، مار ماهی، ماهی کولی، ماهی فلتان، ماهی ریش دار، و ماهی نیزه. ماهی های بدون چربی که «ماهی های سفید» هم نامیده میشوند همچون سفره ماهی، ماهی مرلان، اره ماهی، ماهی مورو، ماهی نیزه، ماهی قزل آلای دریا، ماهی خاردار، ماهی هادوک (نوعی ماهی دودی)، ماهی گرگ دریا، ماهیِ روغن، ماهی لُت (نوعی ماهی آب های شیرین)، ماهی لیماند (نوعی ماهی پهن)، ماهی لیو، ماهی روغنی کوچک، ماهی آلاسکا، ماهی ره (نوعی دیگر از سفره ماهی)، سپر ماهی و شاه ماهی. دیگر فرآورده های دریایی نیز حاوی امگا 3 هستند، اما کمتر از ماهی های چرب.
آجیل به ویژه گردو، سرشار از امگا 3 گردو، فندق، بادام، بادام هندی، و پسته، پرکالری و دارای چربی هستند که حاوی امگا 3 اند. چند بار مصرف این آجیل ها در هفته به جای شیرینی های صنعتی یا نان های روغنی، بسیار مفید و مؤثر است.
روغن گردو، سویا و دانۀ گندم روغن گردو یا سویا و دانۀ گندم سرشار از امگا 3 و اندكی امگا 6 هستند.
تخم مرغ های غنی شده با امگا 3 گوشت حیواناتی که در هوای آزاد پرورش مییابند هم سرشار از امگا 3 است. با مصرف این نوع گوشت ها شما میزان امگا 3 دریافتی تان را افزایش میدهید زیرا حیواناتی که علف و یونجه میخورند، گوشت شان، و مرغ هایی که دانۀ کتان میخورند تخم شان، به طور طبیعی سرشار از امگا 3 خواهد شد.
میوه و سبزی ها سبزی ها موادی هستند در تأمین امگا 3 بدن ما نقش بسیاری دارند. گیاه خرفه، اسفناج، کاهو فرنگی، شاهی، کاهو، مغز درخت نخل، آووکادو سبزی هایی هستند كه بیشترین امگا 3 را دارند. امگا 3 و امگا 6 دو اسید چرب خوب و ضروری، و این دو در بدن ما در حال رقابت با یکدیگر هستند. به بیان دیگر، اگر ما این امگا 3 و امگا 6 را به میزان یکسان مصرف کنیم، هیچ مشکلی ندارد. اما اگر مصرف امگا 6 نسبت به امگا 3، 10 یا حتی 40 برابر شود، مانند همان وضعی که اکنون شاهدش هستیم، امگا 6 در این رقابت پیروز خواهد شد. اگر هر قدر مصرف امگا 3 را افزایش دهید، بدون اینکه مصرف امگا 6 را کم نکنید، عملاً هیچ فایده ای نخواهد داشت. به طور نمونه اگر میخواهید، از روغن کلزا استفاده کنید، باید آن را جانشین روغن های سرشار از امگا 6 مانند، روغن آفتابگردان یا روغن بادام زمینی كنید |
غذاهایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند
|
امگا 3 در موارد زیر استفاده می شود:
|
امگا – 3 برای قلب
امگا – 3 خطر مرگ قلبی را کاهش میدهد و پزشکان برای بیماریهای قلبی، امگا – 3 توصیه میکنند؛ این مطالعات نشان دادهاند برای بیماریهای قلبی و عروقی بسیار مؤثر است و از سکته قلبی جلوگیری میکند. امگا – 3 برای بیماریهای کرنری نیز توصیه میشود؛ سرخرگهای کرنری یا سرخرگهای قلب از آئورت بیرون میآیند؛ آئورت، شریان یا سرخرگ اصلی بدن است که از بطن چپ، خون را خارج میکند و اولین شریانی است که خون حاوی اکسیژن زیاد را دریافت میکند. این مطالعات هنوز در دست انجام برای تأیید اثر میزان امگا – 3 در بیماران مبتلا به حمله قلبی یا عروقی مغز است اما در کل در پیشگیری از این بیماریها اثر خوبی دارد؛ همچنین چندین مطالعه نشان دادهاند فواید مکمل امگا – 3 در نارسایی قلبی مفید است.
امگا – 3 و سلامت مغز امگا – 3 در توسعه و رشد درست مغز ضروری است؛ همچنین در سلامت روان نقش مهمی دارند؛ گاهی کمبود امگا – 3 موجب بیماریهای روحی و افسردگی میشود. مطالعات نشان میدهند امگا – 3 میتواند به عنوان یک درمان کمکی برای افسردگی یا اختلال دو قطبی استفاده شود. اختلال دو قطبی نوعی اختلال اخلاقی و نوعی بیماری روانی است که افراد مبتلا به این بیماری دچار تغییرات شدید اخلاقی میشوند؛ این اختلالات معمولاً در آخر دوره نوجوانی یا اوایل دوره بزرگسالی ظاهر میشوند. نتایج به دست آمده در مورد مغز نشان داده است امگا - 3 برای آلزایمر مفید است؛ این نتایج طی تحقیق در مورد بیماری آلزایمر و زوال عقل به دست آمده است. امگا – 3 از سلولهای عصبی محافظت میکند و در شکل پذیری مغز نقش مهمی دارد و از پیری مغز جلوگیری میکند.
امگا – 3 در چه مواد غذایی موجود است؟ امروزه در بسیاری از مکملهای غذایی امگا – 3 وجود دارد و توسط پزشکان تجویز میشود. ما در مواد غذایی مصرفی خود میتوانیم این مکمل را داشته باشیم؛ غذاهای حیوانی، روغن ماهی، میوههای دریایی و ماهیها مخصوصاً ماهیهای چرب دارای امگا – 3 هستند؛ در روغن کلزا مخصوصاً در آجیل مانند گردو و بادام نیز امگا – 3 وجود دارد. |
امگا 3 فوايد بسياري براي سلامتي دارد.تحقيقات نشان مي دهد كه امگا 3 (EPA)و(DHA)باعث افزايش سلامت قلب و كاهش تري گليسريد در بدن مي شود.همچنين تحقيقات نشان مي دهد كه اسيدهاي چرب امگا 3 در حالاتي مثل آرتريت روماتوئيد،افسردگي و بسياري ديگر مي تواند موثر باشد. به گزارش سلامت نیوز اسيدهاي چرب امگا 3، اسيدهاي چرب ضروري مي باشند .ما به آنها براي انجام معمولي كارهاي بدن نياز داريم. از آنجائيكه اسيدهاي چرب ضروري( EPAو DHA و ALA) در بدن ساخته نمي شود ويا در اثر ناكارآمدي تبديل ALA به EPAو DHA،ما بايد آنها را از طريق رژيم غذايي دريافت كنيم.
مزایای امگا 3 : سلامتي قلب و عروق :مشخص گرديد است كه اسيدهاي چرب امگا 3 موجب كاهش خطر مرگ ومير بيماران قلبي ميشود. روغن ماهي بي نظمي هاي تپش قلب را كاهش مي دهد و افرادي كه يكبار دچار حمله قلبي شده اند مصرف روغن ماهي خطر بروز حمله قلبي ديگر را كاهش مي دهد. خوردن يك يا دو بار ماهي در هفته خطر ابتلا به سكته مغزي را كاهش مي دهد. روماتسيم و ورم مفاصل:نتايج حاصل از برخي مطالعات نشان داده كه مكملهاي روغن ماهي( EPA+ DHA) به ميزان قابل توجهي موجب كاهش سفتي عضله و درد مفاصل مي شود.همچنين بنظر مي رسد مكمل امگا 3 موجب افزايش اثر بخشي داروهاي ضدالتهابي مي شود. افسردگي: محققان دريافته اند كه در جوامعيكه خوردن غذاهايي كه داراي امگا3 بيشتري هستند رايج مي باشد ميزان افسردگي كمتر است. همچنين بنظر مي رسد روغن ماهي ميزان تاثير گذاري داروهاي ضد افسردگي را افزايش مي دهد.روغن ماهي ممكن است به كاهش علائم افسردگي اختلال دوقطبي كمك كند. سلامتي دوران بارداري: مطالعات نشان مي دهد كهEPA ومكمل DHAدر دوران بارداري موجب افزايش سلامتي زنان و رشد كودكانشان مي شود.همچنين بنظر مي رسد DHA در رشد بصري عصبي نوزادان اهميت دارد. آسم: شواهد حاكي از آن است كه رژيم غذيي حاوي امگاs3 بالا يكي از علل كليدي آسمكه التهاب مي باشد را كاهش مي دهد. با اين حال،مطالعات بيشتري لازم است تا نشان دهد كه اگر مكمل هاي روغن ماهي مصرف شود در عملكرد ريه و يا كاهش مقدار دارو و نيازهاي فرد مبتلا جهت كنترل بيماري تامين خواهد شد؟ آلزايمر و زوال عقلي: شو هد اوليه در اين خصوص وجود دارد اما برخي تحقيقات نشان مي دهد كه امگاs3 به حفاظت شخص در برابر بيماري آلزايمر و زوال عقل كمك مي كند. مطالعات اخير نيز در مورد اينكه آيا مكمل امگا3، DHA در كاهش علائم افراد مبتلا به آلزاير يا اختلال حافظه مرتبط باسن كمك مي كند.يك مطالعه تحقيقاتي نشان مي دهد كه DHA مي تواند يك مكمل مفيدي جهت جلوگير ي از دست دادن تدريجي حافظه با افزايش سنباشد. با اين حال تحقيقات بيشتري در اين زمينه مورد نياز است.
مكمل های اسيدهاي چرب امگا 3
نکات مهم در مصرف امگا 3
• قبل از مصرف مكمل با دكتر خود مشورت نمائيد.قبل از شروع به مصرف هرگونه مكمل،شما هميشه با دكتر خود مشورت نمائيد چون ممكن است او در ارتباط با سلامتي شما توصيه ها و يا هشدارهاي ويژه اي داشته باشد و به شما درمانهاي ديگري را تجويز نمايد.
|
اولین مرجع ارتباطی علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران شیلات آبزیان خوراک ماهی میگو تن کنسرو صید صیادی صیدگاه ماهیگیری دامپزشکی کلینیک متخصص رستوران خدمات کارشناس همکاران ماشین آلات گرمابی سردآبی زینتی صدف مروارید لاروکشتی لنج قایق دکترمهندس اسکله موج شکن تالاب دریا دریاچه خزراستخدام کاریابی رودخانه بندر سد اسکله خاویار ماهیان خلیج فارس دریای عمان آبشارFisheries Aquaculture Fishing Feed Shrimp fish Veterinarian Professional services specialisy Hydrothermal Hot water Scroll Cold water Ornamental Oysters Pearls Larva Ship Boat Boats Tuna Port Caviar Dam Pond Dock careers Employment Engineer Caspian Oman sea Persian golf