همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
تشنهترین استان کشور خواب دریا میبیند؛عمان یا خزر تعبیر کدام است؟ |
خشکسالی از سمنان یکی از تشنهترین استانهای کشور را ساخته است، جایی که کویر هرشب رویای دریا میبیند و تعبیرش گاه عمان میشود و گاه خزر؛ طرحی که فعالان محیطزیست نگران اجرای آن هستند
استان سمنان ششمین استان پهناور ایران است و در عین حال با ۶۷۰هزار نفر در هشت شهرستان، در زمره کمجمعیتترین استانهای کشور قرار دارد اما وسعت زیاد و قرارگیری در مناطق شمالی دشت کویر و دامنه جنوبی البرز باعث شده تا بخش اعظمی از این استان لمیزرع و خالی از سکنه باشد و بهتبع آن گسترش بیابان و خشکسالی در جایجای این دیار مشهود است. در این استان نسبتاً پهناور مشکلات هم بیشتر خود را نشان میدهد و خشکسالی سایه خود را بر روی بخش های مختلف انداخته است به طوریکه بسیاری از کارشناسان ریشه معضلات اجتماعی را نیز در خشکسالی میدانند
رفع بحران چگونه؟
امروز مردم سمنان و ساکنان کویر ایران تشنهاند و کارشناسان راه حل های مختلفی برای رفع تشنگی این استان پهناور مطرح می کنند از انتقال آب عمان در جنوب ایران گرفته تا دریای خزر در شمال ایران.
بسیاری از کارشناسان برای برونرفت استان سمنان از بحران کمبود آب سه گونه راهحل در نظر گرفتهاند:
راه حل کوتاهمدت: راهحلهای کوتاهمدت در صنعت آب به مجموعهای عوامل برای آبرسانی میگویند که از شش ماه تا یک سال به طول میانجامند و در این شش، هفت سال اخیر بهکرات در استان سمنان امتحان شدهاند یکی از این راهحلها حفر چاه است که امروز باگذشت بیش از ۱۶سال از خشکسالی مداوم، دیگر جوابگو نیست چراکه حفر متعدد چاهها بدون نظارت درست و بهرهبرداری فراوان از آنها جایجای دیار قومس را به اسفنجی بزرگ بدل کرده که دیگر از خود نم پس نمیدهد.
این شرایط در مناطق کویری وخیمتر است در روزگاری چاههای استان سمنان در ۴۵متری به آب زلال میرسیدند و امروز متههای مغنیان به سنگبستر عمدتاً آهکی اصابت میکند آنهم در عمق ۲۸۰متری از سوی دیگر باید گفت حمل آب با تانکر و طرحهای آبخیزداری ازجمله برنامههای کوتاهمدتی است که امروز هم در بخشهایی مانند بیارجمند شاهرود اجرا میشود.
راه حل میانمدت: این طرحها در صنعت آب به مواردی گفته میشود که بین پنجتا ۱۰سال برای احداث آنها زمان لازم است مانند سدها و بندهایی که امروز نمونه بارز آن در استان سمنان، سد شاهچراغی دامغان و یا سد کال پوش میامی است.
امروز این طرحها نیز نیاز آبی مردم استان را تأمین نمیکنند چراکه به گفته کارشناسان دبی آب تولیدشده در سد شاهچراغی تنها ۸۱مترمکعب بر ثانیه است و این در حالی است که مردم دامغان با کمبود ۱۳۰لیتر آب بر ثانیهای روبرو هستند.
راه حل بلندمدت: طرحهای بلندمدت در سیستم آب و فاضلاب شهری و روستایی معمولاً به طرحهایی گفته میشود که بالای ۱۰ سال زمان میبرند این طرحها شامل انتقال آب از نقطهای به نقطه دیگر هستند که نمونه آن در استان سمنان، طرح انتقال آب چشمهسارهای قطری به شاهرود است که امروز پس از ۱۶سال و صرف ۲۳میلیارد تومان اعتبار از بیتالمال همچنان به سرانجام نرسیده است.
یکی دیگر از طرحهای انتقال آبی که امروز در استان سمنان مطرح میشود، مقوله انتقال آب دریای خزر و یا دریای عمان به این استان است که به نظر میرسد به دلیل هزینه بالای انتقال آب دریای عمان که قرار است ۱۸استان از آن بهرهمند شوند، مسئولان به دنبال انتقال آب از دریای خزر به کویر مرکزی و همچنین دیار قومس هستند
در این گزارش دیدگاههای مسئولان استان سمنان به عنوان مقصد اجرای این طرح مورد بررسی قرار میگیرد.
۱۵۰تا ۱۸۰ میلیون مترمکعب کسری آب در سمنان
مدیرعامل آب منطقهای استان سمنان درباره چرایی انتقال آب دریای خزر به این استان، گفت: برای تأمین آب شرب در استان که مهمترین اولویت در بحث انتقال آب از دریای خزر بوده نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی جدیت و تلاشهای بسیار خوبی داشتند و هریک از آنان بر انتقال هرچه سریعتر آب از استان مازندران به سمنان تأکید کردند که این حرکت نشان از برطرف شدن بحران مهم آب دارد.
اتابک جعفری بیان داشت: طرح تأمین آب شرب در استان سمنان بهصورت بلندمدت تا سال ۱۴۲۵ تدوین و برنامهریزی شد و این طرح در دست بررسی است که با اجرای آن میتوان در رفع کمبود آب شرب در استان سمنان سهیم بود.
وی افزود: با توجه بهقرار گرفتن استان سمنان در یک منطقه کویری باید تمام سعی و تلاش ما در راستای رفع کمبود آب باشد و همه صاحبنظران و متخصصان باید ما را در به هدف رسیدن کار یاری کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان بابیان اینکه اکنون این استان با ۱۵۰تا ۱۸۰ میلیون مترمکعب کسری مخازن آب مواجه است، گفت: به دلیل اضافه برداشت از ذخایر زیرزمینی، از ۲۶ دشت موجود در استان ۱۳ دشت نقطه بحرانی و ممنوعه برای برداشت تشخیص دادهشده و هرگونه برداشت آب در این دشتها ممنوع است.
معاون آب منطقهای سمنان درباره حجم خشکسالی در این استان نیز گفت: میزان متوسط بارندگی سالانه در استان سمنان ۱۲۰ میلیمتر و میزان متوسط تبخیر ۱۰۷ میلیمتر است که این میزان، یکسوم متوسط بارندگی کشور، یکهشتم بارندگی در مازندران و یکچهارم متوسط در دنیاست.
محمدرضا خاموشی بیان داشت: از سوی دیگر میزان بهرهبرداری آب در استان سمنان درمجموع حدود یک میلیارد و ۱۸۴ میلیون مترمکعب در سال است که از این میزان ۲۳۸ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب از آبهای سطحی و بیش از ۹۴۵ میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی تأمین میشود اما میزان کسری مخزن آب در این استان ۱۵۵ میلیون مترمکعب برآورد میشود.
وی بابیان اینکه سالانه بهطور متوسط حدود ۷۰ سانتیمتر سطح آبهای زیرزمینی در استان سمنان افت میکند، افزود: میانگین آورد رودخانههای استان سمنان در زمان حاضر ۱۰۴ مترمکعب در ثانیه است که نسبت به دوره بارشی گذشته ۱۲ و نسبت به متوسط درازمدت ۳۹ درصد کاهشیافته است
استاندار سمنان: انتقال آب خزر قطعی است
اظهارنظرها درباره طرحهای انتقال آب به استان سمنان سابقهای چندین ساله دارد که مهمترین آن به اظهارات رئیس جمهوری بر می گردد تا روحانی به طرح بلندمدت انتقال آب دریای خزر به استان سمنان اشاره كرده و بگوید: این طرح مباحث فراوانی را در رسانهها بهدنبال داشت اما دولت طی ماههای آخر سال گذشته محیطزیست را مكلف كرد كه مطالعات و اشكالات این طرح را بررسی كند و تقریبا ۸۰درصد از این مسائل انجام شده و ۲۰درصد مابقی نیز طی هفتههای آینده بررسی خواهد شد.
وی تاكید كرد: میتوان آب را از دریای خزر به سمنان منتقل كرد و در عین حال همه مسائل محیطزیستی را مد نظر قرار داد تا مشكلی بهوجود نیاید.
اما در تازهترین اظهارات استاندار سمنان در خلال بازدید از موسسه تحقیقات کشاورزی این استان در شاهرود، گفت: طرحهای انتقال آب پیگیری میشود اما باید در نظر داشت که تغییر الگوی کشت و استفاده بهینه از آب موجود نیز باید در دستور کار قرار گیرد.
محمدرضا خباز همچنین در خلال سفر رئیسجمهور به استان سمنان نیز در اظهارنظری دیگر، گفته بود: پیگیر طرحهای انتقال آب به سمنان هستیم اما ملاحظات محیط زیستی نیز برایمان اهمیت دارد.
اما صریح ترین اظهار نظر استاندار سمنان مربوط به سخنرانیاش در آیین کلنگزنی بزرگترین مجتمع تولیدی پلی اتیلن استان سمنان است، جایی که خباز تصریح کرد: بحث انتقال آب خزر به استان سمنان به طور کامل قطعی است
وی حتی وعده کرد که برای تامین لوله های مورد نیاز برای انتقال آب خزر به استان سمنان، به طور حتم از محصولات این واحد تولیدی استفاده می شود.
اما جنجالیترین اظهارنظر در این مدت را مسئول پیگیری طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان داشت که در گفتگو با اصحاب رسانه گفته است: مطالعات تکمیلی این طرح به اتمام رسیده و موافقت اولیه رئیس سازمان محیطزیست نیز در این زمینه اخذشده و این طرح درگرو امضای رئیسجمهور است.
احمد ربیعی با انتقاد از اظهارنظرهای غیر کارشناسی توسط برخی مسئولان مبنی بر مخاطرهآمیز بودن این طرح و تحرکات اخیر عدهای از افراد در فضای مجازی گفت: این افراد هیچ اطلاعی از جزئیات انتقال آب خزر به کویر مرکزی ندارند و تمام مطالعات کارشناسان سالم بودن این طرح را تأیید میکند
ابعاد طرح انتقال آب دریای خزر چیست؟
مسئول پیگیری طرح انتقال آب دریای خزر به استان سمنان درباره نحوه اجرای این طرح گفته است: عزم وزارت نیرو برای اجرای طرح انتقال آب دریای خزر به این استان توسط بخش خصوصی و آمادگی سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای مشارکت در این طرح شش هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی جدی است لذا در این طرح که شامل ۱۸۱ کیلومتر لولهگذاری و هشت ایستگاه پمپاژ آب است، قرار شده تا سالانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب شیرینسازی و منتقل شود.
ربیعی یکی از مخاطرات طرحشده توسط برخی افراد را تخریب جنگل بهواسطه لولهگذاری در مسیر انتقال آب دانست و گفت: لولهگذاری در حریم ۱۵ متری لوله نفت موجود در جنگل انجام میشود که هیچ درختی در این مسیر وجود ندارد و فقط باید نزدیک به ۲۵ هکتار از این مسیر پاکتراشی شود و قرار است پنج برابر درختانی که قطع میشوند، درختکاری شود.
ربیعی بدون اشاره به اینکه این میزان درخت درهرصورت خودشان نیازمند آبیاری هستند، ابراز داشت: ورود پساب تأسیسات شیرینسازی آب به درون دریا را از دیگر اشکالات طرحشده توسط مخالفان اجرای این طرح است که دراینباره باید گفت تصفیه پساب آبشیرینکن و تبدیل عناصر آن به مواد اولیه موردنیاز برخی صنایع نیز در این طرح پیشبینیشده است و قطرهای از این پساب به درون دریای خزر سرریز نمیشود.
وی هزینه تمامشده انتقال هر مترمکعب آب دریای خزر به استان سمنان را نزدیک به چهار هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت تمامشده هر مترمکعب آب از دریای خزر به استان در مقایسه با هزینه چند برابری انتقال آب از خلیجفارس به سیرجان و کرمان بسیار باصرفهتر است.
طرح انتقال آب خزر موانع زیست محیطی دارد
مدیرکل آب و فاضلاب شهری استان سمنان نیز ضمن بیان اینکه میزان آب پمپاژ شده به سمنان یکدهم درصد میزان آب موجود و واردشده به دریای خزر است، گفت: این میزان در برابر تغذیه دریای خزر از رودخانهها و آب موجود در این دریا هیچ بهحساب میآید اما بااینوجود حساسیتهای محیطزیست قابلاحترام است.
مهدی طاهری همچنین گفت: این طرح موانع زیستمحیطی نیز دارد که این موانع در دولت در حال بررسی هستند و در نهایت سازمان محیطزیست و دولت هر تصمیمی را بگیرند باید به آن احترام گذاشت اما درباره مسائل محیط زیستی تا جایی که من میدانم ضربهای به دریای خزر نخواهد رسید چراکه استان سمنان سالانه ۲۰۰میلیون مترمکعب آب نیاز دارد و این در مقابل آبهای موجود و رودهایی که به دریای خزر بسیار ناچیز و معادل یکدهم درصد است.
وی ادامه داد: از ۲۰۰میلیون مترمکعب آب موردنیاز استان سمنان، ۱۵۰میلیون مترمکعب صرف صنعت و کشاورزی و ۵۰میلیون لیتر صرف شرب خواهد که این میزان برای استان سمنان حیاتی است چراکه امیدواریم آن روز فاجعه خشکسالی به این زودی رخ ندهد اما باید خودمان را برای همهچیز آماده کنیم
انتقال آب خزر به سمنان در حد گمانهزنی است
مدیرعامل آب و فاضلاب شهری استان سمنان درباره هزینه انتقال آب دریای خزر، گفت: امروزه مردم سمنان به ازای هر مترمکعب ۳۹۶تومان میپردازند حالآنکه هزینه انتقال آب تا درب منازل بیش از دو هزار تومان است و مابقی دراینبین بهعنوان یارانه به مردم ارائه میشود اما طرح انتقال آب از دریای خزر به دلیل اجرا توسط بخش خصوصی و هزینه سنگین شیرین کردن و انتقال آب بیش از این موارد است.
طاهری افزود: هزینه آب تمامشده در استان سمنان، پس از انتقال قطعاً بالای پنج هزار تومان برای هر مترمکعب خواهد بود و من معتقدم این آببهای سنگین دیگر مجالی برای هدر رفت آب در استان نمیگذارد و مردم همانگونه که امروز در مصرف گاز نسبتاً گران (در مقایسه با آببها) وسواس خاصی دارند در برابر آب نیز با مسئولیتتر خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه دولت بهتنهایی قادر به انجام پروژه انتقال آب نیست، ابراز داشت: این طرح درنهایت موردبررسی مسئولان قرار خواهد گرفت و اگر ما امروز درباره اجرایی شدن و یا نشدن آن صحبتی کنیم تنها گمانهزنی کردهایم.
چرایی انتقال آب دریای خزر به سمنان
همانطور که بارها نیز بیانشده طرح انتقال آب دریای خزر به استان سمنان سال ۸۹ تصویب و در اردیبهشتماه سال ۹۱ در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد آغاز شد؛ اما به خاطر برخی شبهات و انتقادات نسبت به آن، شهریورماه سال ۹۲ به دستور روحانی متوقف و مشروط به انجام مطالعات تکمیلی شد و تاکنون اجرایی نشده است اما بهواقع این طرح چقدر برای سمنان حیاتی است؟
مدیرعامل شرکت آبفای استان سمنان دراینباره گفت: خشکسالی از یک دهه پیش تاکنون اثرات سوء خود را بهخصوص در منابع آبی استان نشان داده و همگان میدانند که روزگاری در این استان تنها با حفر۵۰متر میتوانستیم به آب برسیم و در دهه گذشته به طور عمده چاهها در عمق ۱۵۰متری به آب میرسیدند اما امروز چاهها بالغبر ۲۸۰متر حفاری میشوند و بازهم به آب نمیرسند.
طاهری افزود: عمق چاههای استان سمنان نزدیک به ۳۰۰متر رسیده که این در تاریخ بیسابقه به نظر میرسد همچنین این عمق زیاد به دو دلیل عمده شامل خشکسالی طولانیمدت و برداشتهای بیشازحد پدید آمده است.
وی در پاسخ به این سؤال که چه زمانی آب موجود در استان سمنان تمام میشود، توضیح داد: امروز ما نمیدانیم که سنگ کف چاههایمان کجاست و یا چاههای ما تا چه زمانی به منابع آهکی میرسند اما اگر با همین سرعت پیش برویم روزی که هیچکداممان نمیخواهیم فرامیرسد که اینیک دغدغه عمومی برای استان است از سوی دیگر تمام کشور دچار خشکسالی است جنگ آینده جنگ آب است و امروز نمود بارز آن را در طرحهای انتقال منابع آبی از شهری به شهر دیگر و واکنشهای مردمی میتوان دید.
آیا چارهای جز انتقال آب نیست؟
اما حمید عرب عامری کارشناس عمران آب بیان داشت: انتقال آب از نقطهای به نقطه دیگر همیشه مخالفان و موافقانی دارد که هرکدام برای خودشان دلایلی دارند ازجمله دلایل مخالفت با این طرح تجربه تلخ موجود در گاوخونی، دریاچه ارومیه و زایندهرود است که مردم را نگران میکند اما برخی دیگر این اظهار نظرات را کارشناسی نمیدانند و معتقدند برداشت آب آنقدر ناچیز است که به این موارد نخواهد رسید.
وی افزود: درنهایت طرحهای انتقال آب بهعنوان طرحهای بلندمدت همواره با چالشهای فراوانی روبرو بوده و هست و این بار نیز انتقال آب از دریای خزر به استان سمنان موردبحث و تبادلنظر اقشار مختلف قرار دارد درهرحال نکته مسلم دراینبین آن است که استان سمنان با بحران کمآبی مواجه است و این بحران درد مشترک بیش از ۱۸استان ایران ازجمله مازندران، خراسان، اصفهان محسوب میشود اما تا زمان اجرایی شدن و یا نشدن طرحهای انتقال آب باید صبر کرد.
استاندار اسبق سمنان در اظهارنظری پیرامون خشکسالی گفته بود، اگر مردم سمنان چارهای جز انتقال آب نداشته باشند، هرگز این کار را نمیکردند این شاید وصف حال امروز مردم دیار قومس باشد مردمی که دیگر امروز چارهای برای رفع مشکلاتشان ندارند مردمی که بهخصوص در شرق استان، مشکلات عدیدهای دارند و در غرب استان، کیفیت آب به آنها اجازه کشاورزی هم نمیدهد.
درنهایت باید گفت مردم استان سمنان که زاده ابر و توران و پرور و دشت کویرند خود بهخوبی با مصائب محیط زیستی آشنا هستند انگار همین دیروز بود که کمپینها علیه بیتدبیری برخی مسئولان در راستای تخریب جنگل ابر تیتر یک نشریات این دیار بود اما این بار ملاحظات محیط زیستی پا را کمی فراتر نهاده و به دریایی رسیده که باید بسیار مراقب آن بود
ردیف |
نام و سمت مسئول |
موارد مطرح شده |
1 |
محمدرضا خباز استاندار سمنان |
بحث انتقال آب خزر به استان سمنان به طور کامل قطعی است ملاحظات محیط زیستی در انتقال آب خزر نظر گرفته می شود اما باید دانست که استان سمنان آب می خواهد |
2 |
اتابک جعفری مدیرعامل آب منطقه ای سمنان |
در استان سمنان۲۳دشت وجود دارد که ۱۳دشت در بحران کامل و مابقی در خشکسالی هستند |
3 |
محمد رضا خاموشی معاون آب منطقه ای |
سالانه ۷۰سانتی متر منابع آبی استان سمنان افت می کند که این رقم نجومی است |
4 |
ربیعی مسئول پیگیری طرح انتقال آب خزر به سمنان |
برخی اظهار نظر ها غیر کارشناسی هستند/این طرح منتظر ابلاغ ریاست جمهوری است |
5 |
طاهری مدیرعامل آبفای سمنان |
استان سمنان به ۲۰۰میلیون لیتر آب در سال نیاز دارد/آب دریای عمان متر مکعبی ۱۲هزار تومان تمام می شود حال آنکه آب دریای خزر تنها چهارهزار تومان/استحصال آب آنقدر ناچیز است که به دریا خسارتی وارد نمی شود |
6 |
عربعامری کارشناس عمران آب |
چاه های استان سمنان تا سال۸۵در ۴۵متری به آب می رسیدند امروز در ۳۰۰متری هم آب نیست. |
مرور اظهارنظرهای مخالفان در مورد اجرای طرح انتقال آب خزر |
|
نام مسئول |
اظهارات |
پرفسور عطاءالله قبادیان عضو هیئتعلمی دانشگاه وین اتریش |
دریای خزر حدود هشت تا ۱۰ میلیارد مترمکعب با کمبود آب مواجه است، یعنی دارای بیلان منفی است |
پرفسور عطاءالله قبادیان عضو هیئتعلمی دانشگاه وین اتریش |
اساس طرح تصفیه آب در مازندران اشتباه است زیرا ما حق نداریم در مازندران آبشیرینکن بگذاریم. این امر یک فاجعه است |
علیمحمد شاعری قائممقام معاون رئیسجمهور و معاون محیطزیست کشور در دولت دهم |
انتقال آب خزر به صلاح نیست و در سمنان نیز با مشکل روبرو خواهیم شد اساساً دریای خزر دریاچه و دارای اکوسیستم بسته است و ازلحاظ زیستمحیطی بسیار شکننده است که کوچکترین دستکاری در اکوسیستم دریای خزر میتواند موجب بههمریختگی و اختلال در کل دریای خزر شود |
علیمحمد شاعری قائممقام معاون رئیسجمهور و معاون محیطزیست کشور در دولت دهم |
تخریب مسیر انتقال آب که از دل جنگلهای انبوه خزر میگذرد ولولههایی که برای انتقال آب در نظر گرفتهشده است نیز خود آسیبپذیری این بخش را افزایش میدهد و تخریب جنگل و منابع طبیعی را در پیش خواهد داشت |
منتخب مردم بهشهر، گلوگاه و نکا در انتخابات مجلس دهم |
فرایند شیرین سازی اثر نامطلوب بر این اکوسیستم دریای خزر دارد و مهمترین آسیب آن، افزایش غلظت شوری آب، به هم زدن بستر زایش و اختلال در شرایط زیستی آبزیان دریایی، کاهش سطح آب و پسروی آب دریای خزر و در مقصد نیز با توجه به اینکه اگر انتقال آب و میزان شیرین سازی در حد لازم نباشد؛ موجب آسیب به اراضی کشاورزی و واحدهای صنعتی در سمنان میشود |
ربیع فلاح جلودار استاندار مازندران |
طرح در حد تحقیقات است و دولت تدبیر و امید که درواقع دولت محیط زیست است و حفظ محیطزیست سرلوحه کارش قرار دارد، کاری بدون ارزیابی زیستمحیطی انجام نمیدهد |
فعالان محیط زیست |
حتی فکر کردن به این پروژه بسیار خطرناک است اثرات اجرای پروژه انتقال آب خزر به سمنان، علیرغم اتلاف سرمایه ملی بهمراتب از سد گتوند وخیمتر و وحشتناک خواهد بود از دیگر اثرات مخرب زیستمحیطی اجرای طرح مذکور، نابودی زیستبومهایی است که نقش مهمی در پایداری سرزمین کهن و باستانی ایران دارند آسیب به جنگلهای هیرکانی نمکی که از فعالیت کارخانههای آبشیرینکن باقی میماند به طبیعت برمیگردد و حیات را تا شعاع چندین کیلومتری تحت شعاع قرار میدهد وزندگی گیاهان و جانوران را با خطر مواجه میکند |
شاید دراینبین سیاستی که نه دریا آسیب ببیند و نه بر تشنگی مردم استان سمنان افزوده شود، سیاستی مطمئن و مناسب به نظر برسد اما تا زمان اتخاذ این سیاست باید صبر کرد
منبع : مهر