تخریب گسترده رودخانه کارون با احداث مزارع پرورش ماهی

چهار‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۱  ۰ نظر   ۱۲۰ بازدید

یک کارشناس محیط زیست هشدار داد: احداث بیش از یکصد مزرعه پرورش ماهی قزل آلا به صورت غیرقانونی با استفاده از مصالح خاک بستر و حریم رودخانه کارون، سبب برهم خوردن نظام هیدرولوژیکی و تخریب اکوسیستم رودخانه شده و در دهها منطقه از رودخانه موجب تغییر مسیر شده است.

هومان خاکپور در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: رودخانه کارون از زردکوه بختیاری واقع در منطقه کوهرنگ سرچشمه گرفته و به همراه ارمند، خرسان و دز کارون بزرگ را تشکیل می دهند. رودخانه کارون با عبور از مناطق کوهستانی و جنگلی چهارمحال و بختیاری، به دلیل چشم اندازهای طبیعی جذابی که در طول مسیر ایجاد کرده و ظرفیت قایقرانی (رفتینگ) که آفریده، همواره به عنوان یکی از جاذبه های طبیعی ارزشمند و مقاصد اصلی گردشگری در استان چهارمحال بختیاری به شمار می رفته است.

به گفته وی، افزون بر اینها، رودخانه کارون یکی از سه اثر طبیعی مهم استان چهارمحال و بختیاری است که به همراه رودخانه زاینده رود و چشمه وقت و ساعت در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

خاکپور با ابراز تأسف از اوضاع فعلی این رودخانه ارزشمند و بی تفاوتی آشکار و شگفت آور سازمان های متولی در مقابل رفتارهای سودجویانه و تخریب بستر و حریم این رود خروشان و طراوت بخش گفت: این تخریب ها در محدوده پروژه بین المللی حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مرکزیکه از مهمترین اهداف آن حفاظت از تنوع زیستی، تقویت نظام مناطق حفاظت شده و کاربری پایدار در بخش های آب، توریسم و جنگلداری است بدون کمترین مقاومتی همچنان ادامه دارد و بخشهای دیگری از بستر و حریم این رودخانه به صورت غیراصولی و غیرفنی تبدیل به مزارع پرورش ماهی می شود.

وی افزود: در طی 3 سال گذشته، برخی افراد سودجو و فرصت طلب از بی تفاوتی وزارت نیرو، شرکت آب منطقه ای و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان استفاده کرده و با احداث بیش از یکصد مزرعه پرورش ماهی قزل آلا به صورت غیرقانونی و با استفاده از همان مصالح و خاک بستر و حریم رودخانه، ناباورانه تخریب گسترده این رودخانه با ارزش را سبب شده اند.

این کارشناس محیط زیست اظهار داشت: عملیات های گسترده مکانیکی و سازه ای انجام شده در بستر و حریم رودخانه سبب برهم خوردن نظام هیدرولوژیکی و تخریب اکوسیستم رودخانه شده و در ده ها منطقه از رودخانه تغییر مسیر صورت گرفته است.

وی افزود: رویشگاههای جنگلی و مناظر جذاب دیداری اطراف رودخانه نیزتخریب شده و از ظرفیت های طبیعت گردی و ورزش های رودخانه ای منطقه کاسته شده است. افزایش چشمگیر نرخ فرسایش آبی و انباشت رسوبات در پشت سد کارون 4 نیز از دیگر پیامدهای خسارت زای این تخریب بستر و حریم رودخانه است.

به اعتقاد خاکپور، با وجود شرایط توپوگرافی، اقلیمی و زمین شناسی حاکم بر این بخش از حوضه آبریز سد کارون 4 و ضرورت افزایش ضریب حفاظت خاک منطقه، بدون کمترین مقاومتی از سوی وزارت نیرو و سایر نهاد های متولی این تخریب ها صورت پذیرفته تا در پس هر بارندگی شاهد نابودی این سرمایه گذاری های ناپایدار و انباشت صدها تن خاک در مخزن این سد غول پیکر باشیم.

وی تصریح کرد: عدم اعمال نظارت های فنی بر پرورش ماهی در این مزارع سبب برهم خوردن اکوسیستم و حیات آبزیان بومی این رودخانه شده است. ماهی قزل آلای رنگین کمان یک گونه غیربومی مهاجم بوده که حیات آبزیان بومی رودخانه را به خطر انداخته است. هیچ گونه نظارت و قرنطینه ای بر مزارع تولید بچه ماهی نشده و استفاده غیرمجاز از آنتی بیوتیک ها و قارچ ها و همچنین استفاده بیش از حد از خوراک ماهی، نرخ ورود مواد آلی به رودخانه را به شدت افزایش داده و نهایتا" سبب آلوده شدن آب رودخانه شده است. این مزارع پرورش ماهی فاقد حوضچه های تثبیت و توری های لاشه گیر بوده و سبب ورود ماهی های بیمار و تلف شده و هم چنین ورود مواد آلی غیر مجاز به رودخانه شده اند.

خاکپور یادآورشد: به هر حال این رودخانه کم همتا در چهارمحال و بختیاری شرایط بسیار بدی دارد و در طی یک سال گذشته پس از بازدید مدیران دستگاه های متولی و مقامات قضائی محلی، بدون کمترین ممانعتی تعداد این مزارع تقریبا" دو برابر شده و حتی تعداد این مزارع در خط مرزی منطقه حفاظت شده هلن از عدد 20 هم گذشته است و جالب اینکه دادگستری منطقه، مقابله با این تجاوزات به بستر و حریم رودخانه را بر اساس قانون در حیطه وظایف وزارت نیرو و شرکت آب منطقه ای استان دانسته و شکایت سازمان حفاظت محیط زیست در منطقه حفاظت شده را فاقد موضوعیت اعلام کرده است.

وی ابراز امیدواری کرد: فرماندار به عنوان عالی ترین مقام اجرایی منطقه، مدیران و مسئولین نهادهای متولی در حوزه های آب و گردشگری استان چهار محال بختیاری و حتی دستگاه قضائی به عنوان مدعی العموم ، هرچه زودتر نسبت به ساماندهی این رودخانه زیبا، کم‌نظیر و ارزشمند در طبیعت بختیاری اقدام کنند

دیدگاه خود را بیان کنید