خطر انقراض یک نوع ماهی در کارون

چهار‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۱  ۰ نظر   ۹۸ بازدید

واحد مرکزی خبر - ماهی "صبور" یکی از ماهی هایی که عصاره آن باعث کاهش چربی ،پیشگیری از تجمع پلاکت ها وانعقاد خون می شودماهی صبور است که از ماهی های پر مصرف مردم جنوب بخصوص خوزستانی ها است اما این آب زی اکنون در معرض انقراض است.

صبور نوعی ماهی مهاجر از ماهیان بومی ایران و عراق است که در آبهای شیرین رودخانه ،در مناطق ساحلی ومصب های که آب لب شور دارند یافت می شود که با وجود خاصیت های فراوانی که دارد چند سالی است از سفره های مردم جنوب رخت بر بسته است

این نوع ماهی مهاجر برای رشد وزیست در دریای آب شور وبرای تخم ریزی باید به رودخانه آب شیرین ( رودخانه های اطراف آبادان و اروندکنار ) مهاجرت کنند که به دلیل ساخت سد برروی رودخانه ها این نوع ماهی برای ورود وتکثیر در آبهای شیرین رودخانه با مشکل رو به رو است .

ماهر بوعذار از ماهی فروشان بازار کاوه اهوازمی گوید : بیش از 6سال است که روند کمبود ماهی صبور شروع شده واززمان کاهش این ماهی روند افزایش قیمت آن نیز بالا رفته به طوریکه قیمت این ماهی با افزایش دوبرابری امسال به کیلویی 12 تا 14 هزار تومان رسیده است.

رحیم مغینمی مدیر کل شیلات و آبزیان خوزستان با تائید احتمال انقراض ماهی صبور ، احداث سدها بر روی رودخانه و جلوگیری از ورود این ماهی به رودخانه ها را از عوامل کاهش شدید این نسل از ماهی ها اعلام کرد .

عبدالله کعبی نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی هم مهمترین دلایل افزایش نابودی این گونه ماهی را آلودگی های پایداررودخانه های بهمنشیر، اروند وکارون عنوان کرد.

عادل مولا معاون محیط زیست استان خوزستان معتقد است : آلودگی های ناشی از پالایشگاه آبادان ، شرکت های صنعتی ودیگر آلاینده ها در رود خانه های استان از قبل وجود داشته ولی تاکنون باعث نابودی یا انقراض این گونه از ماهی ها نشده است .

مدیر کل شیلات و آبزیان خوزستان گفت : روند کاهش صید ماهی صبور از سال 83 آغاز شد به طوری که در آن سال 1 هزار و 646تن ماهی صید شد ودر سه ماه اول امسال 977 تن صید شد که نسبت به سه ماهه سال گذشته 31 درصد کاهش یافته است .

با وجود کاهش صید این گونه ماهی در سالهای اخیر یکی از مسائل نگران کننده که باعث خطر انقراض این آبزی وحذف آن از سفره های مردم گردیده ، شوری آب است .

معاون صید وصیادی شیلات استان خوزستان می گوید: این ماهی برای تخم ریزی باید از آب های شور وارد آب های شیرین شود ولی هم اکنون بدلیل شوری آب رودخانه ها این ماهی کمتر در رودخانه ها دیده می شود .

رئیس شیلات استان خوزستان با اشاره به کوچک بودن و کاهش کیفیت ماهی صبور می گوید : به دلیل تقاضای زیاد ؛ صیادان قبل از رسیدن این ماهی به اروند و بهمنشیر ماهی صبور را صید می کنند و این مسئله باعث بی کیفیتی وطعم نا مطلوب این ماهی شده است.

حسن زاده معاون صیدوصیادی شیلات خوزستان با اشاره به اینکه از دیگر عوامل خطر انقراض ماهی صبور صید غیر مجاز صیادان عراقی بدون در نظر گرفتن فصل تخم گذاری و زادو ولد ماهی ها است ، می گوید : در رودخانه اروند نا مشخص بودن محدوده ماهیگیری ، صیادان عراقی وارد آب ها می شوند وصید بی رویه آن باعث انقراض این نسل از ماهی است .

مغینمی ریس شیلات استان خوزستان به خرید و فروش ماهی صبور بروی آب توسط صیادان ایرانی و عراقی اشاره کرد وگفت : این کار غیر قانونی است ویگان حفاظت شیلات که وظیفه کنترل وبرخورد با شناورهای داخلی ومدیریت ذخایر استان خوزستان را دارد برای جلوگیری از صید غیر مجاز با صیادان داخلی برخورد می کنند .

وی گفت : مذاکرات مقدماتی با مقامات عراقی در باره جلوگیری از صید بی رویه ماهی انجام شده است و امیدواریم پس از امضای تفاهم نامه شاهد افزایش ذخایر آبی در اروند باشیم .

سرهنگ حمید هداوند فرمانده مرزبانی استان خوزستان با اشاره به صید غیر مجا ز صیادان عراقی در آبهای استان خوزستان گفت : پاسگاه های خطوط مرزی استان تمام تلاش خود را برای نگهبانی از آبهای استان انجام می دهند ولی به دلیل نبود نظارت درست بنادر استان صیادان عراقی با استفاده از تورهای پلاستیکی بیشتر ماهی های استان خوزستان را صید می کنند که باعث کاهش ذخایر استان می شود .

این تورها قابلیت صید تعداد بیشتر ماهی نسبت به دیگر تورهای ماهیگیری دارند .

باقری مسئول واحد تغذیه بهداشت مرکز اهواز یکی از ویژگی های خاص ماهی را چربی موجود در آن اعلام کرد و گفت : مصرف ماهی 2 بار در هفته به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان نقش بسزایی در پیشگیری سرطان ؛ سکته قلبی ؛ بیماری های التهابی ، کاهش افسردگی ، افزایش حافظه روماتیسم وتسکین دردهای ناشی از بیماری های التهابی دارد .

مجدم یکی از صیادان می گوید : در سالهای گذشته ماهی صبور که صید می کردیم 3 تا 4 کیلوگرم وزن داشتند ولی الان هم وزن آن پایین آمده هم صیدش کم شده است .

یک کارشناس شیلات گفت : این گونه ماهی به دلیل شرایط بیولوژی وتغذیه قابلیت پرورش در مکان محصور شده را ندارد ،لذا در صورت تداوم آلودگی آب های استان و صید بی رویه منقرض خواهد شد.

رئیس پژوهشکده آبزی پروری جنوب در باره نحوه مقابله با مشکلاتی که این ماهی را تهدید می کند می گوید : اگر حداقل آبی در فصل معینی از سال رهاسازی شود ،روی کاهش آلودگی بیشتر کار شود و همچنین ممنوعیت ها وضوابط حمایتی بیشتری صورت گیرد این مشکلات از بین می رود .

آقای مرمضی افزود : از آنجا که شاخص های بیولوژِی وجمعیتی این ماهی کاهش شدیدی را نشان می دهد ، در صورت ادامه این روند در آینده شاهد مشکلات بیشتری برای صبور ودیگر ماهی ها خواهیم بود و امیدواریم با انجام راهکارهای موثر جلوی خطر انقراض این ماهی خوش طعم گرفته شود

دیدگاه خود را بیان کنید