آذربايجان غربي، پيشرو در توليد شاه ميگو / گ

یک‌شنبه ۵ آبان ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۱۰۱ بازدید

آذربايجان غربي، پيشرو در توليد شاه ميگو
واحد مرکزی خبر:استان آذربایجان غربی با منابع عظیم آبی ، قابلیت و توانمندی قابل توجهی در پرورش آبزیان دارد بطوریکه این استان در میان هفده استان غیر ساحلی کشور ، مقام نخست پرورش محصولات شیلاتی را در اختیار دارد .
دریاچه پشت سد ارس در پلدشت به عنوان بزرگ ترین مرکز پرورش آبزیان این استان و به گفته کارشناسان شیلات با برخورداری از مولفه هایی همچون دمای مناسب و اکسیژن لازم به خاطر جریان باد و چرخش آبی از منابع مهم پرورش شاه میگو در کشور است .
آذربایجان غربی دومین استان پرآب کشور است و با داشتن هفده رودخانه دایمی و به همین تعداد رودخانه فصلی ، هشت دریاچه پشت سد و با بیش از هفت میلیارد مترمکعب آبهای سطحی و سه میلیارد ودویست میلیون متر مکعب آبهای زیرزمینی ، ظرفیت ویژه ای در توسعه بخش شیلات و پرورش آبزیان دارد .
میگوی آب شیرین (و یا شاه میگو) به دلیل دارا بودن ارزش بالای غذایی ، ارزش اقتصادی زیاد و بازار مناسب در دنیا از اهمیت اقتصادی و تجاری ویژه ای برخوردار است .
میگوی آب شیرین از سال 1372 وارد چرخه صنعت آبزی پروری و شیلات ایران شد و گونه ای میگو است که در مناطق گرمسیری و آبهای شیرین رشد می کند و بومی کشور مالزی و کشورهای جنوب شرقی آسیاست.
این گونه با رشد سریع ، قابلیت استفاده از غذای دستی و مقاومت در برابر بیماری های مختلف ، چند سالی است جای خود را در صنعت آبزی پروری باز کرده و بازار عرضه و تقاضای مناسبی را در کشورهای جهان به خود اختصاص داده است.
میگوی بزرگ آب شیرین به روش های تک گونه ای و چندگونه ای ، همراه با سایر ماهیان ، قابل پرورش است و همچنین امکان تولید و پرورش آن در آبهای طبیعی و نیمه طبیعی و استخرهای خاکی وجود دارد و دریاچه سد ارس از ویژگی های لازم برای پرورش این آبزی با ارزش غذایی بالا، برخوردار است.
مدیر کل امور شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: دریاچه پشت سدارس به عنوان بزرگترین مرکز پرورش این گونه ارزشمند شیلاتی است .
شیرولیلو میزان سالانه تولید شاه میگو در آذربایجان غربی را 280 تن اعلام کرد و گفت : بخش اعظم تولید شاه میگوی آذربایجان غربی به صورت زنده و از طریق ترانزیت هوایی به کشورهای اروپایی از جمله آلمان ، ایتالیا ، بلژیک و سوئیس صادر می شود .
او می افزاید : ارز آوری این محصول به صورت فله ای و بدون بسته بندی به ازای هر کیلو حدود 10 دلار است که بیش از دو میلیون و 800 هزار دلار برای کشور ارز اوری دارد.
اگر چه این محصول ارزشمند تا پانزده سال قبل در میان صیادان این استان ناشناخته بود اما آنان با آگاهی از جایگاه صادراتی میگو ، متوجه شدند که این آبزی در کشور های اروپایی به عنوان یک نوع غذای با ارزش است و در میان غذاهای گرانقیمت قراردارد و از این رو تولید آن در اذربایجان غربی در چند سال اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته است.
یکی از صیادان در پلدشت می گوید: در اوایل کارم در این دریاچه به عنوان صیاد این نوع آبزی تهدیدی برای تور های ماهیگیریم بود و گفته می شد که این موجود آبزی ، تورها را خراب می کند و بیشتر آنها یا تلف می شدند و یا به دام پرندگان می افتادند.
مدیر امور آبزیان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی به روند رو به رشد صید و صادرات شاه میگو به عنوان یک یافته جدیدآبزی پروری در استان اشاره می کند و می گوید: صادرات شاه میگوی آذربایجان غربی به کشورهای اروپایی از یک تن در سال هفتادو چهار به دویست و هشتاد تن در سال گذشته افزایش یافته است.
شیر ولیلو می افزاید: یکی از سیاست های شیلات در این استان در رابطه با توسعه پرورش شاه میگو ، حفظ ذخایر، توسعه ذخایر و ایجاد منطقه نمونه و مرکز تکثیر شاه میگو ی آب شیرین ارس و رها سازی این موجود ارزشمند درمنابع آبی استان بعد از مطالعه اکولوژیکی منابع آبی مورد نظر است که در این صورت ظرفیت ارزآوری و اشتغال به پنجاه برابر میزان کنونی خواهد رسید.
برزگر کارشناس ارشد آبزی پروری جهادکشاورزی در ارومیه با اشاره به ارزآوری قابل توجه و اهمیت بالای اقتصادی این آبزی می گوید: پرورش میگوی آب شیرین اگرچه در داخل کشور شناخته شده نیست و مصرف چندانی ندارد اما بسیار سود آور و مورد پسند بازار های جهانی است و در هر کیلو 13 الی 15 دلار ارز آوری برای کشورمان دارد.
او می افزاید: شاه میگو شاید از جمله تنها محصولاتی محسوب می شود که صادرات آن به کشور های اروپایی بصورت زنده صورت می گیرد و با گسترش و مکانیزه کردن صید و صیادی در دریاچه پشت سد ارس تولید و پرورش آن افزایش یافته و شاهد رونق تولید و صادرات آن خواهیم بود.
کارشناسان معتقدند که برای مصرف این محصول ارزشمند ، متأسفانه فرهنگ سازی نشده و اغلب مردم از ارزش غذایی آن بی اطلاع اند و اگرچه شاه میگوی آب شیرین حلال گوشت بوده و از ارزش غذایی فوق العاده ای برخوردار است ولی به دلیل نبود شناخت بازار داخلی هم اکنون قسمت اعظم تولیدات آن صادر می شود.
کارشناس ارشد شیلات در ارومیه هم گفت: این آبزی به عنوان بهترین غذا در رستوران های کشور های اروپایی به ویژه درآلمان ، فرانسه ، نروژ، سوئد و کشور های حاشیه خلیج فارس قرار گرفته است.
آقای غفاری افزود: متاسفانه کشورما از نظر میزان مصرف این محصول در مقایسه با دیگر کشورهای جهان در جایگاه خوبی قرار نگرفته است .
او گفت: مصرف شاه میگو به دلیل بالا بودن میزان اسیدهای چرب غیر اشباع امگا سه موجود در آن ؛ در پیشگیری و درمان بیماری آسم در دوران کودکی و در افراد دارای مشکل افزایش کلسترول خون ، موثر است.
در این میان با توجه به اینکه آذربایجان غربی از طبیعت بکر و آب و هوای مناسبی برخوردار است و در این استان زیست گاه های بومی زیادی برای انواع جانداران دریایی وجود دارد، شرایط مساعدی برای تولید انواع محصولات دریایی بویژه شاه میگوی آب شیرین فراهم است.
مدیر شیلات استان در مورد توسعه پرورش شاه میگو می گوید : با توجه به اینکه بازار مناسب و ثابتی برای این آبزی ارزشمند وجود دارد مراحل مطالعاتی برای توسعه در منابع آبی استان آغاز شده و این منابع آبی شامل آب پشت سدها و آب های روان ، از لحاظ زیست محیطی و اکولوژیکی مورد بررسی قرار گرفته است.
کارشناسان معتقدند که با اجرای این طرح ها می توان از تمام ظرفیت های آبی استان استفاده کنیم و اگر در کنار این امر بتوانیم صنایع بسته بندی را توسعه دهیم جهش قابل ملاحظه ای را شاهد خوایم بود.
با توجه به زودبازده بودن طرحهای شیلاتی بویژه شاه میگوی آب شیرین ، کارشناسان اقتصادی معتقدند جذب سرمایه های کوچک در این بخش می تواند نوید بخش آینده روشن این بخش مهم باشد و علاوه بر قرار گرفتن محصولات شیلاتی در سبد غذایی خانوارها ، ارز آورزی قابل توجهی هم عاید کار کنان این عرصه خواهد شد.
بنا به گفته مدیر کل امور شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ، چهار شرکت بسته بندی وجود دارد که در امر بسته بندی و صادرات شاه میگو به صورت انحصاری فعالیت می کنند.
شیری مسئول یکی از شرکت های بسته بندی شاه میگو می گوید: با توسعه پرورش میگو در دریاچه پشت سد ارس و برای بسته بندی با کیفیت شاه میگوی صادراتی این شرکت را تاسیس کردم و هم اکنون برای بیست و یک نفر به صورت مستقیم و پانزده نفر بصورت غیر مستقیم شغل ایجاد شده است

دیدگاه خود را بیان کنید