پرورش ماهی تیلاپیای نر در گرو توافق سازمان محیط زیست و شیلات

دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۹۳ بازدید

پرورش ماهی تیلاپیای نر در گرو توافق سازمان محیط زیست و شیلات
رئیس سازمان شیلات ایران گفت: تولید ماهی تیلاپیای تک جنس نر در محیط های محصور و استخری بلامانع است و هم اکنون در حال مذاکره با مسئولان سازمان شیلات ایران برای پرورش این ماهی در کشور هستیم.
حسن صالحی روز دوشنبه درباره اختلاف نظر سازمان حفظ محیط زیست و سازمان شیلات ایران بر سر پرورش ماهیان تیلاپیا در ایران، افزود: متاسفانه پرورش ماهی تیلاپیا در ایران نگرانی هایی را برای مسولان سازمان حفاظت محیط زیست ایجاد کرده که برای رفع نگرانی موجود به دنبال چارچوب و دستورالعملی هستیم تا با سازمان حفاظت محیط زیست به توافق برسیم.
وی اظهار داشت: البته نگرانی سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ گونه های ارزشمند آبزیان و ماهیان ایران امری طبیعی است، چرا که مسئولان این سازمان بر این باورند که گونه تیلاپیا به دلیل تکثیر بالا و سریع رشد بودن در صورت ورود به آبهای آزاد ممکن است حیات گونه های ارزشمند آبزیان ایرانی را به خطر بیندازد.
وی با اشاره به اینکه سازمان شیلات ایران نیز بر حفظ گونه های ارزشمند آبزیان ایران تاکید دارد، گفت: معتقدیم طبق دستورالعمل خاصی می توانیم پرورش ماهی تیلاپیای ابرنر را در محیط های محصور و استخری استان هایی که راهی به آبهای آزاد و رودخانه ندارند، را داشته باشیم، البته تولید این ماهی به هیچ وجه نباید به منابع طبیعی و رودخانه های آزاد راه پیدا کند.

وی تصریح کرد: نتایج تحقیقات محققان موسسه تحقیقات علوم شیلات ایران نشان می دهد که بکارگیری از تک جنس نر بچه ماهی تیلاپیا (ماهی نری که امکان تکثیر ندارد) به احتمال 96 تا 97 درصد در آب های محصور و استخری قابلیت پرورش دارد و مشکلی ایجاد نمی کند.

رئیس سازمان شیلات ایران افزود: در حالی که سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است؛ باید از روش های 100 درصد ژنتیکی برای تولید مولد بچه ماهیان نر(ماهیان تیلاپیای ابرنر) بکار گرفته شود تا احتمال تکثیر این گونه ماهی به صفر برسد.

وی ادامه داد: در این راستا سال گذشته پروژه تولید تیلاپیای تمام نر (ابرنر)تعریف و مطرح شد که هم اکنون توسط محققان موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران در دست مطالعه و پیگیری است.

صالحی، مدت زمان اجرا و دستیابی به نتایج مثبت این پروژه را حداقل سه سال دانست و افزود: به دلیل طولانی بودن مدت زمان اجرای این پروژه، به سازمان محیط زیست پیشنهاد شد؛ تا مجوز واردات بچه ماهیان نر تیلاپیا برای پرورش در استان هایی مثل یزد، سمنان و قم که به آبهای آزاد و رودخانه راهی ندارند، از کشورهای معتبر دنیا انجام شود.

وی افزود: در ابتدای امر سازمان حفاظت محیط زیست با این موضوع موافقت کرد اما این درخواست پس از مدتی به طور مجدد به دلیل نگرانی های برخی مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست مورد مخالفت قرار گرفت.

وی اظهار داشت: به دلیل استقبال مردم از مصرف گوشت ماهی تیلاپیا و حجم بالای واردات این محصول دریایی به کشور، امیدواریم با توافق با سازمان حفاظت محیط زیست بتوانیم پرورش این گونه ماهی را در آب های محصور و استخری کشور داشته باشیم تا ارز کمتری از کشور خارج شود.

به گزارش ایرنا، بنابر اظهارات مسئولان سازمان شیلات و موسسه تحقیقات علوم شیلات ایران حدود 4 سال گذشته با موافقت و مجوز قانونی صادره از سوی سازمان حفاظت محیط زیست دو گونه ماهی تیلاپیا به منظور فعالیت های تحقیقاتی به مرکز علوم شیلاتی بافق واقع در استان یزد منتقل شد.

چندی پیش معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست مخالفت جدی خود را با پرورش ماهی تیلاپیا در ایران و اینکه تاکنون مجوز قانونی برای فعالیت های تحقیقاتی روی گونه ماهی تیلاپیا در ایران از سوی این سازمان صادر نشده است؛ اعلام کرد اما علیرغم این مخالفت ها هم اکنون ماهی تیلاپیا در چندین استخر پرورش ماهی محصور استان یزد در حال پرورش است.

این در حالیست که طبق آمارها، ماهی تیلاپیا در بیش از 120 کشور جهان در حال تولید و پرورش است.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی

دیدگاه خود را بیان کنید