باید به کمیت و کیفیت آب در آبزی پروری دقت شود

یک‌شنبه ۹ آذر ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۱۲۳ بازدید

باید به کمیت و کیفیت آب در آبزی پروری دقت شود
مدیر امور شیلات و آبزیان استان زنجان گفت: باید علاقه مندان به آبزی پروری به کمیت و کیفیت آب توجه جدی داشته باشند.
محمود صیاد بورانی افزود: کمیت به مقدار آب در دسترس به ازای هرلیتر در ثانیه و کیفیت آب به محدوده دمایی وضعیت اکسیژنی، PH 'خاصیت اسیدی یا قلیایی آب '، شوری، سختی، دی اکسید کربن، میزان ترکیبات نیتروژنی، فسفاته و مواد معدنی و املاح موجود در آب اطلاق می شود.
وی یادآورشد: علاقه مندان به آبزی پروری باید توجه داشته باشند که کمیت و کیفیت آب در مناطق مختلف متفاوت بوده و بوسیله فاکتورهای محیطی از قبیل کیفیت خاک و هوا تاثیر می پذیرد
مدیر امورشیلات و آبزیان استان زنجان گفت: آب های زیر زمینی ' چاه، چشمه و قنات' نسبت به سایر منابع آبی'دریاها، دریاچه ها و رودخانه ها ' به دلیل اینکه از آلودگی محیطی و انگلی کمتری برخوردار هستند، دامنه دمایی ثابت تری داشته و این مهم در آبزی پروری بسیار مطلوب و نتیجه بخش است.

صیادبورانی، با بیان اینکه می توان کیفیت و کمیت آب را با هم عوض کرد، خاطرنشان کرد: در مناطقی که کیفیت آب چندان مناسب نیست باید میزان آب بیشتری برای مزارع در نظر گرفت و یا در مکان هایی که کیفیت آب از حد استاندارد مناسب تر است، مقدار آب کمتری را نسبت به سایر مزارع، برای آبزی پروری در نظر گرفت.

وی ادامه داد: بطور معمول برای پرورش ماهیان سردآبی در روش های سنتی' بدون پمپ هواده، پمپ برگشت آب و غیره' به ازای هر تن تولید پنج تا 10 لیتر در ثانیه آب تازه و در سیستم های نیمه متراکم با بکارگیری انواع تجهیزات هواده و برگشت آب، رهاسازی ماهی در زمان های مختلف به ازای هر لیتر در ثانیه آب تازه ورودی یک تن تولید انجام می شود.

صیادبورانی، با اشاره به تولید آبزیان در سیستم های کاملا مکانیزه 'سیستم های مداربسته '، خاطرنشان کرد: در این سیستم انواع تجهیزات ارتقا اکسیژن به بالاتر از حد اشباع، فیلتر مکانیکی برای جداسازی فضولات جامد از آب، فیلترهای بیولوژیک' برای جداسازی ترکیبات نیتروژنی و CO2 که بصورت محلول در آب است' دستگاه ضد عفونی کننده ' اشعه ماورا بنفش و ازن ژنراتور ' وجود دارد که به ازای هر لیتر در ثانیه آب تازه ورودی 50 تن تولید پیش بینی می شود.

مدیر امورشیلات و آبزیان استان زنجان گفت: در پرورش ماهیان گرم آبی علاوه بر اینکه سازه ها معمولا خاکی هستند لذا به ازای هر هکتار استخر پس از آبگیری اولیه معمولا دو لیتر آب در ثانیه در طول دوره پرورش جهت جبران تبخیر و نفوذ آب تازه در نظر گرفته می شود.

صیادبورانی تاکید کرد: آبزیان به طور عموم به کیفیت پایین آب حساس هستند که با مهارت و تجربه بالای آبزی پرور در مدیریت کیفیت آب می توان بر آن غلبه کرد.

وی، با بیان اینکه آب در دسترس، نوع گونه قابل پرورش را مشخص می کند، افزود: ماهی برای زندگی، تغذیه، رشد و دیگر نیازهای بدن به آب وابسته است، بنابراین آبزی پروران برای موفقیت باید برنامه های اصول کیفی و مدیریت آب را رعایت کنند.

صیادبورانی تاکید کرد: در سال های اخیر جهت صرفه جویی در مصرف آب های زیر زمینی، عمده متقاضیان آبزی پروری به مجاورت رودخانه های قزل اوزن و زنجانرود هدایت شده اند تا آب ورودی' سطحی یا زیر قشری' به مزرعه پس از تامین نیازهای زیستی ماهیان و بعد از جداسازی فضولات مجدد به همان منابع آبی هدایت و هیچگونه کاهشی در دبی آب این منابع اتفاق نیفتد.

مدیر امورشیلات و آبزیان استان زنجان گفت: خوشبختانه در زمان حاضر بیش از 90درصد مزارع تولید ماهیان قزل آلای این استان با استفاده از این منابع فعالیت می کنند.

صیادبورانی اظهارکرد: به رغم کم آبی تابستان امسال و با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در خصوص بکارگیری انواع تجهیزات، رهاسازی و برداشت ماهی به صورت متناوب و قرارگیری آنها در کنار رودخانه های ذکر شده، تاکنون آبزی پروران استان زنجان طبق برنامه به تولید انواع آبزیان در مزارع مشغول هستند
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی

دیدگاه خود را بیان کنید