نتیجه تلفات ماهی ها در سد فشافویه ، هیچ کس مقصر نیست ؟؟؟!!!!!

سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۹۲ بازدید

نتیجه تلفات ماهی ها در سد فشافویه ، هیچ کس مقصر نیست ؟؟؟!!!!!
واکنش ابتکار به مرگ ماهی‌های "فشافویه"
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه مرگ دو میلیون ماهی در دریاچه سد فشافویه ارتباطی به سازمان محیط زیست ندارد، گفت: مسئولیت برخورد با خاطیان این امر بر عهده سازمان شیلات و وزارت جهاد کشاورزی است.

به گزارش فارس، معصومه ابتکار در مراسم دیدار هیأت مجلس سنای فرانسه که در محل سازمان محیط زیست برگزار شد در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه چه سازمانی مسئولیت پیگیری مرگ دو میلیون ماهی در دریاچه سد فشافویه را دارد و چه کسی مسئول برخورد با خاطیان است، اظهار داشت: مرگ دو میلیون ماهی ربطی به محیط زیست ندارد چرا که این تعداد ماهی در یک استخر پرورش بودند و این امر بسیار جالب است که مرگ و میر استخرهای پرورش ماهی را به محیط زیست ربط می‌دهند.

رئیس سازمان محیط زیست افزود: در این دریاچه بیش از حد ماهی ریخته شده بود و پرورش می‌یافت و ورود فاضلاب در نهایت منجر به مرگ و میر دو میلیون ماهی شد.

وی ادامه داد: در فشافویه یک حوضچه بزرگ پرورش ماهی بوده و ماهیان مربوط به محیط زیست نبودند ضمن آنکه اینگونه مجتمع‌های پرورش ماهی در کشور زیاد است و تحت نظارت و مسئولیت سازمان شیلات و وزارت جهاد کشاورزی هستند.

ابتکار بیان داشت: استفاده از آب آلوده برای پرورش ماهی بدون شک تخلف محسوب می‌شود و سازمان محیط زیست پیش از این تذکرات لازم را داده بود.

رئیس سازمان محیط زیست یادآور شد: طرح‌های فاضلاب مجتمع‌های پرورش ماهی به خوبی اجرا نمی‌شود به طوری که بسیاری از مجموعه‌های مسکونی نیز از جمله مسکن مهر، سیستم تصفیه آب و فاضلاب ندارد و بر همین اساس این امر مورد تأکید سازمان محیط زیست بوده است.

وی گفت: این تصور که ماهی‌ها مربوط به دریاچه طبیعی بوده و از دست رفته‌اند غلط است که در برخی رسانه‌ها مطرح شده است.

ابتکار بیان داشت: سازمان محیط زیست تذکرات لازم را برای جلوگیری از پرورش ماهی با استفاده از آب فاضلاب داده بود اما متأسفانه این امر اجرایی نشد.

رئیس سازمان محیط زیست درباره همکاری ایران و فرانسه برای احیای دریاچه ارومیه گفت: برای احیای دریاچه ارومیه برنامه‌های متعددی پیش‌بینی شده است البته کار گروه دریاچه ارومیه نیز برنامه‌هایی را مد نظر دارد که مصوبات نهایی آن اعلام می‌شود.

وی بیان داشت: آنچه که مهم است تغییر الگوی کار و کشت، آبیاری، تغییر روش برداشت از آب‌های زیرزمینی، اصلاح روش‌ها و برنامه‌های کشاورزی و تغییر الگوی کشاورزی نه تنها در ارومیه بلکه در کل کشور است.

به گفته ابتکار تحقق این مهم بدون شک مستلزم بهره‌گیری از تجربیات جهانی و استفاده از تجربیات بین‌‌المللی و سایر کشورها بوده که خوشبختانه در این زمینه کشور ژاپن همکاری‌های خود را با ایران آغاز کرده است و مرحله اول کار نیز شروع شده است.

رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به فرا رسیدن سالروز شوراها، گفت: نیازمند همکاری شوراها برای ارتقاء سطح محیط زیست هستیم چرا که در این زمینه به ملاحظات زیست محیطی توجه بیشتری می‌شود.

رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه تشکیل کمیته و کمیسیون محیط زیست در شوراها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، گفت: شوراها نقش کلیدی برای مدیریت آلودگی هوا و همچنین حفاظت از منابع آب، بحث ریزگردها و سایر مباحث زیست محیطی دارند و باید در این زمینه یک حرکت ملی را در شوراها شاهد باشیم.

وی درباره بهبود شرایط معیشت محیط‌بانان خاطر نشان کرد: در این باره تاکنون گام‌های مؤثری برداشته شده است به طوری که 400 محیط‌بان اخیرا تبدیل وضعیت یافته‌اند.

ابتکار با بیان اینکه امسال برنامه‌های متعددی را برای پیگیری وضعیت حقوقی محیط‌بانان داریم، خاطر نشان کرد: خوشبختانه دو محیط‌بان شب عید از زندان آزاد شدند و پیگیری وضعیت حقوقی سایر محیط‌بانان نیز ادامه خواهد داشت
منبع : تابناک

اختلاف نظر کارشناسان درباره مرگ ماهی‌ها
ما تصفیه فاضلاب را به روش دستی و پالایشی انجام می‌دهیم که پساب خروجی آن برای کشاورزی مناسب است اما آب بالادست که از تهران وارد فشافویه می‌شود برای پرورش ماهی مناسب نیست.
گوشت ماهی همه جور آلودگی را به خود می‌گیرد و آب سد فشافویه هم مناسب پرورش ماهی نبوده و گوشت این ماهیان کپور پرورشی تلف شده حاوی انواع فلزات، ازت و هیدروکربن‌های آروماتیک بود؛ غلظت آزبست این آب هم بالا بوده، بنابراین اگر این همه ما‌هی در بازار مصرف توزیع می‌شد، سلامت مردم بطور جدی به خطر می‌افتاد.

این گفته‌ها بخشی از اظهارنظر محمد پرورش مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در حاشیه کارگروه بررسی علت مرگ و میر ماهیان در فشافویه بود.

وی در پاسخ به این‌که یکی از دلایل مرگ ماهی‌ها آلودگی فاضلاب بوده یا خیر، گفت: ما تصفیه فاضلاب را به روش دستی و پالایشی انجام می‌دهیم که پساب خروجی آن برای کشاورزی مناسب است اما آب بالادست که از تهران وارد فشافویه می‌شود برای پرورش ماهی مناسب نیست.

وی افزود:‌ شخصی که از سد فشافویه بهره‌برداری شیلات می‌کرده اخطارهایی هم دریافت کرده بود اما همچنان به کار خود ادامه داده است.

پرورش اظهار کرد: یکی از مشکلات سد فشافویه بحث مدیریت بهره‌برداری است. ما باید قبول کنیم که سال‌های خشکی را می‌گذرانیم و یکی از مشکلات پیش روی ما بحث آب شرب است و من از همین جا اطلاع‌رسانی می‌کنم بهره‌بردار سد فشافویه 10 سال پیش مجوز گرفته که در آن زمان میزان آب سد در وضعیت خوبی بوده ولی امسال فقط 10درصد ظرفیت آب داشته و واضح است که میزان پرورش ماهی باید متناسب با حجم کنونی می‌بود اما بیشتر از یک میلیون بچه ماهی رهاسازی شده و این فاجعه به خاطر خفگی ماهی‌ها اتفاق افتاده است.

حوزه آب و فاضلاب باید هر چه سریعتر طرح تصفیه فاضلاب اسلامشهر را به بهره‌برداری برساند و تمام مستندات ما موجود است که حتی شرکت آب و فاضلاب استان تهران از منابع خود طرح را تا 65 درصد پیش برده و 35 درصد آن باقی مانده است.

وی از پایان این پروژه تا پایان سال آینده خبر داد و گفت: با اتفاق پیش آمده و نگرانی مردم درباره ورود فاضلاب به طبیعت و نبود نظارت از سال 1355 (سال ساخت سد فشافویه) باید گفت که فاضلاب به صورت خام وارد طبیعت نمی‌شده، بلکه از 25 هکتار نیزار عبور و خودپالایشی می‌کرده است و مردم نباید نگران شوند.

بهره‌بردار مقصر است

محمدهادی حیدرزاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران مهمترین دلیل تلف شدن ماهی‌های سد فشافویه را ضعف مدیریت بهره‌برداری و نبود تناسب بین میزان آب ورودی به آنجا و میزان تخم‌ریزی ماهیان اعلام کرد و افزود: در اواخر هفته گذشته مرگ دو میلیون ماهی در سد فشافویه دستگاه‌های اجرایی و متولی را برای حل بحران مجبور به تشکیل جلسه‌ کرد، دستگاه‌های اجرایی محیط زیست، آب و فاضلاب، آب منطقه‌ای جهاد کشاورزی موضوع را بررسی کردند و نسبت به رفع بحران تدابیری اندیشیدند.

وی گفت: براساس گزارش تیم کار‌شناسی، مهم‌ترین علت تلف شدن ماهیان سد فشافویه ضعف مدیریت بهره بردار و عدم تناسب بین میزان آب ورودی به آنجا و میزان تخم‌ریزی ماهیان در آنجا بوده است.

حیدرزاده اظهار کرد: با توجه به این‌که حجم آب دریاچه ۲۰۰ هکتار است و در حال حاضر حجم آب ۵۰ هکتار است این میزان آب حتی کمتر از حجم مخزن و کمتر از تخم‌ریزی است که در آنجا صورت گرفته است. وی تصریح کرد: البته ورود فاضلاب‌های صنعتی و خانگی در آلودگی آب سد فشافویه بی‌تأثیر نبوده است که نتایج قطعی آن تا پایان هفته با جلساتی که به منظور حل موضوع تشکیل می‌شود بررسی خواهد شد.

نباید پروانه پرورش آبزی صادر می‌شد

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تهران در پاسخ به سؤال ایران که چرا با وجود مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به پرورش ماهی در فشافویه،‌ این اقدام انجام شد، توضیح داد: در مدت پرورش ماهی در فشافویه مشکل این چنینی پیش نیامده بود.
در جلسات شورای برنامه‌ریزی استان، مکاتباتی با جهاد کشاورزی داشتیم ولی مسئولیت صدور مجوز با ما نیست. وی افزود: دوستان باید در حوزه شیلات و دامپزشکی پاسخگو باشند. در همه جای دنیا این اتفاق‌ها می‌افتد. مهم این است که دلایل شناسایی شود و بر اساس آن اقداماتی انجام شود تا چنین اتفاقی تکرار نشود.

نظارتی بر پرورش ماهی‌ نبوده است

حیدرزاده در پاسخ به این‌که چرا پیش از وقوع این حادثه اقدام قضایی برای توقف پرورش ماهی انجام نشد،‌اظهار کرد: دستور قضایی برای وقتی است که اتفاقی بیفتد. ما می‌توانستیم به دستگاه متولی اعلام کنیم که از نظر زیست محیطی مورد تأیید است یا نه، که نبود.
جهادکشاورزی باید وارد قضیه شود. این در حالی است که فرماندار اسلامشهر در جلسه اعلام کرد که در آذرماه سال گذشته در بخشی از سد فشافویه در نزدیکی شهرک سینمایی تلفات ماهی داشتیم اما توجهی به آن نشد. آخرین آزمایشی که از سلامت آب و ماهیان فشافویه انجام شد،‌ فروردین سال 92 بوده است.

ممنوعیت بهره‌برداری از ماهیان فشافویه

در جلسه بررسی علت مرگ ماهیان فشافویه که با حضور مدیرکل محیط زیست تهران، مسئولان شرکت آب و فاضلاب،‌ دامپزشکی، شیلات، مسئولان اسلامشهر، شهرری و مدیریت بحران استانداری تهران برگزار شد، حیدرزاده مدیرکل محیط زیست تهران هرگونه بهره‌برداری از ماهیان این دریاچه را ممنوع اعلام کرد و گفت: اگر پس از این،‌بهره‌برداری صورت گیرد، از طریق مراجع قضایی اقدام خواهد شد.

وی همچنین دستور تشکیل یک تیم کارشناسی ویژه متشکل از نمایندگان محیط زیست، شیلات، دامپزشکی، فرمانداری ری، مدیریت بحران استان، دانشگاه علوم پزشکی، شرکت آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب استان را داد و خواست تا گزارشی شفاف از علت اصلی این اتقاق تا هفته آینده به مردم ارائه شود.

لازم به یادآوری است که ارائه گزارش مستند و منظم به نتایج آنالیز آب و نمونه کالبدشکافی ماهیان دریاچه توسط محیط زیست و دامپزشکی، بررسی مجوزهای صادره جهت بهره‌برداری از کارگاه پرورش ماهی و حقآبه توسط آب منطقه‌ای نیز از دیگر موضوع‌هایی بود که در این جلسه مصوب شد.

حیدرزاده پس از پایان جلسه در جمع خبرنگاران در مورد نتیجه نهایی کارگروه گفت: کمیته بررسی لازم را انجام می‌دهد و کارشناسی‌های انجام شده نشان دهنده این است که منطقه قابلیت آبزی‌پروری را ندارد. این یک پیام بود که خشکسالی پدیده جدی است و این پدیده با توجه به گرم شدن هوا، حساس‌تر می‌شود، بنابراین بحران‌های زیست‌محیطی بیشتر می‌شود و باید مدیریت بحران داشته باشیم
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی

توضیحات محیط زیست استان تهران درباره مرگ 2میلیون قطعه ماهی در دریاچه سد فشافویه
با توجه به اهمیت موضوع و حساسیت های ایجاد شده در جامعه، کمیته ویژه متشکل از سازمان دامپزشکی - اداره شیلات - شرکت آبفا - شرکت آب منطقه ای - فرمانداری های ری و اسلامشهر- دانشگاه علوم پزشکی تهران- بخشداری فشافویه- مدیریت بحران استان- اصحاب رسانه – ادارات محیط زیست ری و اسلامشهر در اداره کل محیط زیست استان تشکیل شد که نکته نظرات ونتیجه بررسی های اولیه دستگاه و نهادهای ذیربط در این جلسه طرح و پس از بحث و تبادل نظر موارد زیر به تصویب حاضرین رسید.
اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران در پاسخ به درج مطلبی با عنوان "چه کسی در دولت راستگویان دروغ می گوید" در سایت تحلیلی خبری عصرایران، جوابیه ای منتشر کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، در این جوابیه آمده است: بررسی های اولیه نشان می دهد که عوامل مختلفی در بروز این حادثه دخالت داشته است و مطالب ارائه شده از سوی نماینده محیط زیست مبنی بر ورود فاضلاب خام شهرک مسکونی واوان به دریاچه از طریق رودخانه کرج بر کسی پوشیده نیست و شرکت آبفای استان نیز بر این موضوع تاکید دارد لیکن اظهارات ایشان در خصوص تقلیل بار آلودگی فاضلاب در اثر فعل و انفعالات فیزیکی و عبور از نی زارهای مسیر ، موضوعی پذیرفته شده و قابل اثبات است، اما اینکه کیفیت آن در حد استانداردهای ملاک عمل برای پرورش ماهی است، نتایج آنالیز سازمان دامپزشکی استان در تاریخ 07/01/92 نشان دهنده مطلوبیت آن بوده و براین اساس پروانه بهداشتی در تاریخ 28/01/92 صادر شده است ولی متاسفانه بدلیل کاهش نزولات، آبهای سطحی و جداسازی آب کانال نواب که جهت آبیاری اراضی کشاورزی صورت گرفت تقلیل بار آلودگی ورودی که در گذشته بر اثر اختلاط آب های سطحی با فاضلاب ایجاد می شد، بدلیل افزایش سهم فاضلاب اتفاق نیفتاده و در نتیجه دریاچه با غلظت آلودگی مواجه شده است.
از طرفی رهاسازی بچه ماهی در اردیبهشت ماه 92 همزمان با کاهش حجم آب دریاچه باعث افزایش تراکم بچه ماهی بیش از 8 برابر ظرفیت زیستی دریاچه شده و این امر موجب ایجاد شرایط نامناسب برای حیات آبزیان و در نتیجه اتلاف آنها شده است .
موضوع دیگر ، در خصوص آلودگی آب چاههای اطراف است که به آن پرداخته شده است، لازم به توضیح است پیشگیری از وقوع چنین حوادثی شرط عقل بوده و هشدار به موقع مسئولان در خصوص احتمال آلودگی منابع آب منطقه (که عمدتا" مصارف کشاورزی دارند) از وظایف این سازمان است تا با اتخاذ راهکارهای مدیریتی و اجرایی از تکرار چنین حوادثی جلوگیری به عمل آید.
مع الوصف مرور اخبار رسانه ها، نشان می دهد که در دولت تدبیر و امید اصل بر شفافیت و رفتار صادقانه با مردم است ، چرا که مردم به عنوان ولی نعمت ، این حق را دارند که از این گونه مسائل اطلاع یابند.
بدیهی است، حساسیت جامعه نسبت به موضوعات حوزه محیط زیست می تواند ما را در بهبود کیفیت محیط زیست و ارتقاء مطلوبیت زندگی یاری دهد و پر واضح است که رسانه ها با انتقال صحیح و به موقع اخبار می توانند در ترویج فرهنگ زیست محیطی جامعه بسیار موثر واقع شوند.
خوشبختانه با توجه به روحیه پاسخگویی در نزد مسئولان، مقامات عالی رتبه سازمان ها و نهادهای مسئول ، به طور جدی پیگیر موضوع بوده که نتایج بررسی های نهایی متعاقبا" به اطلاع عموم خواهد رسید.
گزارشهای مقدماتی آلودگی سد فشافویه و اقدامات انجام شده
دلایل احتمالی اتلاف ماهیان دریاچه:
• افزایش غلظت آلودگی و رشد جلبک های سبزآبی، موجب کاهش اکسیژن محلول در آب گردیده و با توجه به تعداد ماهیان و حچم پایین آب دریاچه، کمبود اکسیژن باعث تلف شدن ماهیان شده است.
• عدم پایش مستمر کیفیت آب دریاچه و نبود نظارت دقیق بر عملکرد کارگاه به ویژه در زمان رهاسازی بچه ماهی، توسط نهادهای ذیربط (سازمان دامپزشکی و شیلات)
• بی مبالاتی بهره بردار سد(شرکت دام گستر) در رعایت اصول فنی
• استفاده از فاضلاب بهداشتی در پرورش ماهی
• تاخیر در اجرای شبکه جمع آوری فاضلاب و بهره برداری از تصفیه خانه فاضلاب و رهاسازی فاضلاب خام شهرک مسکونی واوان در رودخانه کرج
• هدایت آب کانال نواب به اراضی کشاورزی رباط کریم و در نتیجه افزایش غلظت آلودگی آب دریاچه و کمبود اکسیژن محلول در آب
اقدامات انجام شده:
• بازدید میدانی از دریاچه و آبگیر شهرک سینمایی و ورودی آب دریاچه
• تخلیه آهک در آب، جهت تقلیل بار آلودگی
• جمع آوری ماهیان تلف شده از سطح دریاچه
• دفن لاشه ماهیان تلف شده در محل مناسب تحت نظارت محیط زیست
• نمونه برداری از آب دریاچه جهت بررسی کیفیت آب (توسط محیط زیست و دامپزشکی)
• نمونه برداری و کالبد شکافی از لاشه ماهیان مرده و ماهیان زنده جهت بررسی نوع مسمومیت و آلودگی(توسط دامپزشکی)
• تشکیل فوری گروه بررسی کننده در اداره کل، جلسه با مسئولین شرکت بهره بردار(دام گستر) و بازدید میدانی
• تشکیل جلسه با مسئولین و نهادهای ذیربط محلی و استانی در تاریخ 7/2/93 در اداره کل
مصوبات جلسه تاریخ 7/2/93 در خصوص بررسی ابعاد قضیه آلودگی آب دریاچه فشافویه:
با توجه به اهمیت موضوع و حساسیت های ایجاد شده در جامعه، کمیته ویژه متشکل از سازمان دامپزشکی - اداره شیلات - شرکت آبفا - شرکت آب منطقه ای - فرمانداری های ری و اسلامشهر- دانشگاه علوم پزشکی تهران- بخشداری فشافویه- مدیریت بحران استان- اصحاب رسانه – ادارات محیط زیست ری و اسلامشهر در اداره کل محیط زیست استان تشکیل شد که نکته نظرات ونتیجه بررسی های اولیه دستگاه و نهادهای ذیربط در این جلسه طرح و پس از بحث و تبادل نظر موارد زیر به تصویب حاضرین رسید:
موضوعات مطروحه:
• رهاسازی بچه ماهی مازاد بر ظرفیت در دریاچه(استاندارد معمول به ازای هر هکتار 1000 قطعه ماهی می باشد که طبق برآورد اولیه یک میلیون 670 هزار قطعه در اردیبهشت 92 رهاسازی گردیده که با احتساب ماهیان مولد و سطح 276 هکتاری و کاهش سطح آب ، شرایط زیستی لازم حداکثر برای200 تا 250 هزار قطعه فراهم بوده است در حالی که بیش از 8 برابر توان زیستی، ماهی در دریاچه وجود داشته است.
• اداره شیلات و دامپزشکی علیرغم ابلاغ دستورالعمل های فنی به بهره بردار، نظارت و پایش مستمر را جهت رعایت اصول فنی انجام نداده است.
• در گذشته با توجه به آب ورودی دریاچه که ترکیبی از فاضلاب بهداشتی شهرک مسکونی واوان و آب کانال نواب و رودخانه کرج بوده است، بار آلودگی فاضلاب در اثر اختلاط، تقلیل یافته و مشکلی برای آبزیان ایجاد نمی نموده ولیکن به دلیل کاهش حجم آب های سطحی و جداسازی آب کانال نواب جهت آبیاری اراضی کشاورزی منطقه، آب دریاچه ضمن کاهش سطح ، با افزایش غلظت و افزایش تعداد بچه ماهی مواجه گردیده و در نتیجه از شرایط مناسبی برای زیست و پرورش ماهیان برخوردار نبوده است.
• شرکت آبفای جنوب غرب استان علیرغم پیشرفت فیزیکی حدود 60 درصدی، به دلیل کمبود اعتبار و تعدد مشکلات اجرایی در سطح استان، نتوانسته به موقع به تعهدات خود در جهت ساماندهی فاضلاب شهرک مسکونی واوان عمل کند.
مصوبات جلسه:
• تعلیق بهره برداری از ماهیان دریاچه تا اطلاع ثانوی و بررسی امکان لغو پروانه بهره برداری کارگاه پرورش ماهی - دستگاه های مسئول: شیلات و دامپزشکی
• تشکیل گروه کارشناسی، متشکل از دستگاه های ذیربط جهت تهیه و ارائه گزارش فنی مستند از ابعاد قضیه به کارگروه - با مسئولیت اداره کل حفاظت محیط زیست
• بررسی مجوزهای صادره در خصوص حق بهره برداری از آب رودخانه کرج و آب های سطحی توسط شرکت دام گستر- دستگاه مسئول: آب منطقه ای
• بررسی کیفیت آب های ورودی کانال انتقال آب نواب و کن و... و رودخانه کرج و دریاچه سد- دستگاه مسئول: آب منطقه ای و محیط زیست
• پرهیز از ارائه و انتشار اطلاعات متناقض و غیر فنی در جامعه- دستگاه مسئول اطلاع رسانی: اداره کل حفاظت محیط زیست استان
منبع : پایگاه اطلاح رسانی دولت
تناقض نظر کارشناسان بر سر علت تلفات میلیونها ماهی در سد فشافویه
کوتاهی بخش دولتی و اقدام غیر کارشناسی بخش خصوصی عامل تلفات ماهیهای سد فشافویه
مقصر تلفات ماهی های فشافویه پیدا نشد بهره برداری از سد فشافویه تعلیق شد

دیدگاه خود را بیان کنید