همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
شوربختانه، این روزها هامونها با وضعیتی متفاوت رو به رو هستند. آبهایی درخشان که زمانی مآوا مرغان مهاجر و منبع ماهیان فراوان بودند، از میان رفتهاند. بسترِ خشک و خالی دریاچه گورستان قایقهای واژگون و بلااستفاده و رها شده است. | |
گری لوییس، هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران طی یادداشتی به سلامت نیوز نوشت: "نزدیک به ده سال پیش همه چیز بسیار متفاوت بود." این را حسن از ساکنان هامون، واقع در استان سیستان و بلوچستان در جنوبشرقی ایران می گوید. او ادامه می دهد: "قایقها در آب بالا و پایین میرفتند. ماهیگیران به صید روزانۀ خود دست مییافتند. تا چشم کار میکرد همه جا اب بود و سرسبزی. هامونها زنده بودند | |
شوربختانه، این روزها هامونها با وضعیتی متفاوت رو به رو هستند. آبهایی درخشان که زمانی مآوا مرغان مهاجر و منبع ماهیان فراوان بودند، از میان رفتهاند. بسترِ خشک و خالی دریاچه گورستان قایقهای واژگون و بلااستفاده و رها شده است.
"تالابها برای آینده ما" موضوع امسال روز جهانی تالابها است. هنگامی به کسانی مانند حسن گوش فرا میدهیم، به پذیرش مسوولیت جمعی اجتماعیمان برای نگاهبانی از این گنجینههای ضروری و غالباً کمتر- شناختهشده زیست محیطی ناگزیریم. بسیاری از مردم بی خبرند از اینکه تا چه اندازه تالابها در حراست از ما کمک می کنند: تالابها وجود آب آشامیدنی برای همۀ ما را تضمین میکنند. پسماندهای مضر را از آب جدا کرده و آن را تصفیه می کنند. محل زاد و ولد ماهیان به شمار میآیند، و از این راه به تغذیۀ ما کمک می کنند. از راه ماهی گیری و شیلات به معیشت کمک می کنند. تالاب ها که سرشار از گوناگونی زیستی هستند، در صورت مدیریت پایدار، میتوانند منابع مهمی برای درآمدزایی از طریق گردشگران به شمار آیند.
کوهستانها، جنگلها، آبها و تالابهایی را دیدهام که هوش ازسر انسان میربایند. من تصاویری از زیباییهایِ نفَسبُر را به چشم خود دیدهام. تجلی امید را دیدهام. اما، شوربختانه، تصاویری از استیصال هم دیدهام: بیشتر آنها به چالش ِآب، که با آن رودررو هستیم، مربوط میشدهاند. داستانهایی که در اینجا بازگو میکنم از ایرانیانی نقل میشود که معیشتشان، در نتیجۀ فشارِ تحمیل شده بر تالابها به دلیل مدیریت منابع آبی، آلودگی – و تا اندازهای – پیامد تغییرات اقلیمی مورد تهدید واقع میشود.
یکی از ساکنان محلی به نام عبدالرحمان می گوید: "در چهار، پنج سال گذشته، شاهد کاهش گوناگونی زیستی بودهایم. آلودگی آب را در تالابهایمان میتوانیم به چشم خود ببینیم که در پی نشتِ گازوییل از باکِ لنجها روی داده است. آنچه زمانی خانۀ ماهیان گوناگون بود، اکنون یکی از آلودهترین تالابهای ایران است."
این داستان منحصر به حسن، عبدالرحمان، عادل نیست: با توالیِ هشداردهندهای در سراسر سرزمینی تکرار می شود که تالابهایش زمانی گنجینۀ خاورمیانه به شمارمیآمدند. فرسایش تالابهای ایران خسارات انبوهی به بارآوردهاست؛ هم به گوناگونی زیستی، و هم به زندگی مردم. زیرا، آنگاه که کشاورزی و ماهیگیری در تهدید باشند، معیشت مردمان نیز در معرض خطر قرار میگیرد. آنگاه که مردم نمیتوانند از پایداری اقتصادی برخوردار شوند، اگر بتوانند مهاجرت میکنند؛ به جاهایی که دیگر مردمان پیشتر از آنها زندگی میکردهاند. پیامدها میتوانند تند و ناگوار باشند. بیجاشدگان آسیبپذیرند. تنش در جوامعی که مهاجران به آنها میپیوندند پدید میآید. فشار بیشتری بر محیط زیست اعمال می شود، و این چرخۀ باطل میپاید. این داستانها همه شوماند و ما آنها را از بیم مخاطره نادیده می انگاریم. از این رو، هرگاه چنین افکاری را میشنوم، نگران زیستبوم و توسعه میشوم. اما آنچه مرا بیش از همه نگران میکند چالشهای انسانی و انساندوستانه است که احتمالاً با آنها رودررو خواهیم شد. شاید دههها بگذرد. اما شاید این چالشها تنها چند سال با ما فاصله داشته باشند. با اینهمه، در میانۀ این نگرانی، داستانهایی حقیقی از موفقیت و دلگرمی هم هست. برای نمونه، در آبان 1392، وقتی که از دریاچۀ اورمیه دیدار می کردم، نخستین تصویری که از آن داشتم ویرانم کرد. آنچه در گذشته یک دریاچه پررونق به شمار میآمد – و بزرگترین دریاچۀ آب شور ِخاورمیانه بود – با بستری خشک، نمکی و خالی جایگزین شدهبود. باد نمک را بلند میکرد و بر کشتزارهای لبۀ دریاچه میوزاند و صدمات جبرانناپذیر بر زمینهای کشاورزی وارد میآورد. با اینهمه، برای دریاچۀ اورمیه امیدهایی پدیدآمدهاست. طی سال گذشته، دولتهای ایران و ژاپن به همراه سازمان ملل متحد به هم پیوستهاند تا به این چالش زیست محیطی بپردازند. برنامه آن است که با بهبود شیوۀ مدیریت آب در برخی از اراضی کشاورزی واقع در حوزۀ آبگیردریاچۀ اورمیه، میزان بیشتری از این آبهای ذخیرهشده را به سوی دریاچه برگردانند. هدف آن است که – طی زمان – آب بیشتری به سوی دریاچه بازگردانده شود تا صرف پایداری زیست بوم گردد.
او گفت: "می خواستم از شما به خاطر کمک به ما سپاسگزاری کنم." او ادامه داد: "پدرم دربارۀ روش تازۀ آبیاری تعلیم دیده که در مدت زمان طولانی به احیای بخشهایی از دریاچۀ اورمیه کمک خواهدکرد. حالا، پدرم لازم نیست ما را در جست وجوی کار رها کند و به جاهای دیگر برود. من هم وقت بیشتری با او صرف میکنم. خوشحالم."
صدمات واردشده به تالابها یکشبه پدید نیامدهاند. سالها طول کشید تا چنین شوند. دلایل بسیاری هم سبب آنها شده است. از همینرو، بازسازی آنها زمان بسیار نیاز دارد. لازم است نخست بدانیم که مشکل وجود دارد. تنها در این صورت خواهیم توانست به حل آن بپردازیم. همین حالا هم میتوانیم رخ دادن تغییر را در اظهارات و اقدامات جناب آقای دکتر روحانی، ریاست محترم جمهور و معاون ایشان، سرکارخانم دکتر ابتکار شاهد باشیم. آنها- و دیگر راهبران و مقامات بلندمرتبه - به صراحت دربارۀ تهدید نسبت به محیط زیست و عواقب آن سخن گفتهاند. آنها به درستی از پرداختن به این چالشها به عنوان اولویت ملّی یاد کرده، و دانستهاند که علم مدتی است دست بهکار شده و لازم است سیاست خود را به آن برساند.
بر این باور هستم که آموزش جوانانمان– مانند اسفندیار جوان - مهم است تا محیط زیست را نگاهبانی و حفاظت کنیم. از این رهگذر، امید می رود آنان اشتباهات کمتری از آنچه نسل من در سرتاسر دنیا مرتکب شدند انجام دهند. اشتباهاتی که دیگر نمیتوانیم شاهد رخ دادنشان باشیم. و در تمامی اینها، سازمان ملل متحد حضور دارد تا همچون شریکی ایران را در دستیافتن به راهحلها یاری کند. و با ایرانیان همکاری کند تا این راه حل را اجرا نمایند. گرامی باد روز جهانی تالابها! منبع: سلامت نیوز |