مقابله با قاچاق سمندر لرستانی در ایام نوروز

یک‌شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۹۲ بازدید

مقابله با قاچاق سمندر لرستانی در ایام نوروز
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان لرستان با اشاره به اهمیت حفاظت از سمندر کوهستانی لرستان گفت:با هرگونه قاچاق سمندر لرستانی در ایام نوروز برخورد می شود.
مهرداد فتحی با اشاره به اینکه سمندر کوهستانی لرستان گونه آندمیک ( بومی ) این استان است افزود: سمندر از جمله دوزیستان کمیاب و ارزشمند است که در سال های اخیر با توجه به افزایش عوامل تهدید کننده طبیعی و انسانی همچون خشکسالی و خرید و فروش توسط افراد فرصت طلب و سودجو در ایام قبل از نوروز در بازارهای داخل و خارج از کشور، شرایط زیستی و جمعیتی آن را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
وی تصریح کرد:این گونه از سوی اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست ( IUCN ) در فهرست قرمز و کنوانسیون حمایت از گونه های نادر و کمیاب جهان (CITES) در ضمیمه 1 که تجارت و خرید و فروش را ممنوع می کند، قرار گرفته است.
فتحی با تاکید بر اینکه این اداره کل در راستای جلوگیری از قاچاق این گونه تدابیری اتخاذ کرده است، گفت:با توجه به کوهستانی بودن زیستگاه ها و برخی مشکلات اجرایی امر حفاظت، گاهی مواردی چند از این گونه در بازارهای فروش آبزیان تزیینی و آکواریوم های نگهداری ماهیان ایام نوروزی در سراسر کشور مشاهده شده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان لرستان از شهروندان خواست تا در صورت مشاهده هر گونه تخلف در این زمینه با شماره 1540 که به صورت شبانه روزی پاسخگوی مسایل محیط زیستی است، تماس بگیرند.

سمندر کوهستانی لرستان (سمندر خالدار قیصری، قمصری، خالدار امپراتور) با نام علمی Neurergus kaiseri گونه ای سمندر رنگی است که در جنوب رشته کوه های زاگرس در نزدیکی شهبازان لرستان زندگی می کند.

سمندر کوهستانی لرستان دارای بدنی به طول ۱۴ سانتیمتر و پوست آن در قسمت پشت قهوه ای رنگ با خال ها یا نوارهایی زرد یا نارنجی بوده که ظاهری زیبا به این دوزیست بومی ایران بخشیده است.

سمندر کوهستانی لرستان نخستین بار در سال ۱۹۳۸ از شمال منطقه شهبازان استان لرستان یافت شد. این گونه به عنوان یک گونه بومی منحصرا درمرزهای جنوبی استان لرستان در بخش پاپی و شمال استان خوزستان یافت می شود.

سمندر لرستانی از حشره ها، تخم و لارو آنها، کرم خاکی و بند پایان کوچک تغذیه می کند.

تخمین زده می شود که کل جمعیت بالغ سمندر کوهستانی لرستان کمتر از ۱۰۰۰ عدد باشد،رنگ بندی متفاوت و زیبایی این جانور سبب شده تا سود جویان به منظور فروش آن با قیمتی بالا در بازارهای آسیایی و اروپایی اقدام به شکار بی رویه این دوزیست کنند و آن را در خطر انقراض جدی قرار دهند.

مردم محلی نیز که آنرا به جای سمندر، ' مارمولک رنگی ' می نامند که سالانه تعداد زیادی از آنها را برای فروش در جشن های سال نو شکار می کنند.

تغییر اقلیم و بروز خشکسالی در منطقه نیز در کنار عوامل انسانی یاد شده سبب شده است تا اندک جمعیت باقیمانده از سمندرهای کوهستانی لرستان به سن تولید مثل نرسیده و تعدادشان در طبیعت روزبه روز کاهش یابد.
منبع: ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید