توسعه آبزی‌پروری در استان مرکزی سبب کاهش مصرف کود شیمیایی می‌شود

چهار‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۹۷ بازدید

توسعه آبزی‌پروری در استان مرکزی سبب کاهش مصرف کود شیمیایی می‌شود
مدیر شیلات و آبزی‌پروری جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: آبزی‌پروری در استخرهای کشاورزی استان در کاهش مصرف کود شیمیایی بسیار مهم و تاثیرگذار بوده و باید مورد توجه قرار گیرد.
حسن اکبری با اشاره به اینکه عناصر غذایی به منظور تولید محصول و غذای سالم برای جمعیتی که به صورت دائم در حال افزایش بوده ضروری است اظهار داشت: بنابراین عناصر غذایی بخشی حیاتی از کشاورزی پایدار به حساب آمده که برای رشد بهینه گیاه باید در مقدار مناسب و در حد متعادل در دسترس گیاه قرار گیرند.
وی افزود: خاک‌ها دارای ذخیره‌ای طبیعی از عناصر غذایی مورد نیاز گیاه هستند که خاک نمی‌تواند تمامی نیازهای گیاه را فراهم کند بنابراین کودها برای تامین عناصر غذایی که مقدار آن‌ها در خاک کافی نیست طراحی شده‌اند.
مدیرشیلات و آبزی‌پروری جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: طبیعت و خصوصیات کودهای شیمیایی، آلی و بیولوژیکی متفاوت بوده و هر نوع کود دارای اثرات مثبت و منفی از لحاظ تاثیر بر رشد گیاه و حاصلخیزی خاک بوده که باید مورد توجه قرار گیرد.

اکبری در مورد اثر پساب خروجی استخرهای پرورش ماهی بر اراضی کشاورزی و باغات گفت: افزایش جمعیت و نیاز روز افزون مردم به مواد غذایی و اشتیاق به مصرف ماهی و دیگر آبزیان و نیز محدودیت ذخائر طبیعی ماهی سبب شده تا کار تولید و پرورش ماهی بسیار مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: با توجه به برخی از نتایج طرح‌های تحقیقاتی انجام شده برروی پساب استخرهای پرورش ماهی و اثرات آن بر محصولات تولید شده در اراضی کشاورزی و براساس مطالعات و منابع معتبر تولید هر تن ماهی 250-150 کیلو گرم مواد غذایی مصرف نشده و 300-250 کیلو گرم مدفوع وارد آب و محیط می‌کند.

مدیرشیلات و آبزی‌پروری جهاد کشاورزی تصریح کرد: یک مزرعه سنتی با ظرفیت 5/1 تن تولید، درسال 350-225کیلو گرم مواد غذایی مصرف نشده وارد محیط می‌کند و همین مزرعه به میزان450-375 کیلو مدفوع وارد منبع پذیرنده پساب می‌کند این حجم از غذای مصرف نشده و فضولات ماهی تولید شده دارای مقادیر زیادی از عناصر غذایی به ویژه فسفر، نیتروژن و پتاسیم مورد نیاز گیاهان و باغات درختان میوه است.

اکبری با استناد به همین تحقیقات انجام شده گفت: بر اساس نتایج به‌ دست آمده حاصل از پژوهشی که در استان زنجان انجام شده است، در مزرعه معمولی یا سنتی میزان فسفر ، نیتروژن و پتاسیم به ترتیب به مقدار583/0 ، 39/2 و47/0 میلی گرم بر لیتردر اثر فعالیت آبزی‌پروری افزایش پیدا کرده است.

وی افزود: این مقادیر در افزایش پتانسیل عملکرد و میزان کمی و کیفی محصولات کشاورزی و میوه درختان نقش بسیار مهمی دارد در این تحقیق بر اساس درصد عناصرغذایی در فرمول کودهای شیمیایی میزان تولید کود حاصل از فعالیت آبزی‌پروری با توجه به ظرفیت تولید استخر به منظور اطلاع کشاورزان منطقه محاسبه شده که بر همین اساس کود حاصل ازفعالیت پرورش ماهی باظرفیت تولید 5/1 تن، ازتی معادل 8 کیسه مونو فسفات آمونیم، 4 کیسه دی آمونیم فسفات، 2 کیسه اوره، 4 کیسه سولفات آمونیم، 2 کیسه نیترات آمونیم و 4 کیسه سولفات نیترات آمونیم 50 کیلوئی برآورد شده است.

مدیر شیلات و آبزی‌پروری جهاد کشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: این مزرعه پتانسیل تولید کود از نوع فسفره معادل 2 کیسه سوپر فسفات تریپل، یک کیسه مونو آمونیم فسفات و 2 کیسه دی آمونیم فسفات 50 کیلوئی را دارد و کشاورزانی که از پساب تولیدی کارگاه‌های پرورش ماهی در آبیاری مزارع استفاده می‌کنند لازم است اطلاعات کامل و کافی در مورد میزان عناصر غذایی تامین شده از طریق مصرف پساب آبیاری داشته باشند تا از یک‌طرف صرفه جوئی لازم در میزان مصرف کود های شیمیایی و از طرف دیگر از افزایش بی رویه کودهای شیمیایی که سبب آثار زیست محیطی وکاهش کیفی محصولات کشاورزی می‌شود جلوگیری شود.

اکبری با اشاره به استفاده دومنظوره وبهینه از منابع آبی گفت: با انجام این مهم افزایش تولید گوشت سفید در کشور و زمینه اشتغال برای جذب افراد بیکار و تحصیل کرده در رشته‌های شیلات، کشاورزی و دامپروری نیز ایجاد می‌شود.
منبع: تسنیم

دیدگاه خود را بیان کنید