بیماری VHS پس از ۳ سال در مزارع پرورش ماهی همدان ریشه‌کن شد

چهار‌شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۹۶ بازدید

بیماری VHS پس از ۳ سال در مزارع پرورش ماهی همدان ریشه‌کن شد
ویروس بیماری وی اچ اس به همراه محموله‌های قاچاق بچه ماهی و ورود غیرقانونی تخم چشم زده ماهی که از کشور فرانسه وارد و به جان قزل آلاهای همدان افتاده بود، پس از گذشت سه سال این بیماری به صورت کامل از مزارع پرورش ماهی همدان ریشه‌کن شد
بیماری وی اچ اس از اواخر اسفند ماه سال 92 وارد مزارع و رودخانه های پرورش ماهی استان همدان شده که میزان شیوع این بیماری بیشتر در شهرستان نهاوند بوده و میلیاردها ریال خسارت به واحدهای پرورش ماهی همدان وارد کرده است.
571 مزرعه پرورش ماهی فعال در استان همدان وجود دارد و سالانه 5 هزار تن ماهی در آن تولید می‌شود که با ورود این ویروس بخش زیادی از تولیدات استان از بین رفت.
بیماری وی اچ اس یا تخم چشم زده ماهی مختص ماهی‌های قزل آلای سردآبی بوده و فاقد هرگونه تهدید برای انسان است و این بیماری ویروسی درمان نداشته و تنها از طریق ایجاد قرنطینه ورود تخم چشم زده ماهی قابل پیشگیری است.

کارشناسان شیلات بیماری وی اچ اس را یک بیماری غیربومی معرفی می‌کنند که بومی فرانسه و کشور چک و اسلواکی است و تخم حامل این بیماری به نام تخم فرانسوی شهرت دارد.

بر اساس گزارشات سازمان دامپزشکی استان همدان تلفات بیماری وی اچ اس به دلیل ویروسی بودن برخلاف بیماری‌های باکتریایی در مزارع پرورش ماهی استان در طول 3 سال گذشته بسیار سنگین بوده به شکلی که مزارعی که این بیماری در آنها وارد شد به صورت کامل از وجود ماهیان مبتلا به این بیماری پاکسازی شد.

مدیرکل دامپزشکی استان همدان در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: در استان همدان 571 مزرعه پرورش ماهی فعال است که سالانه حدود پنج هزار تن ماهی در آن تولید می شود.

محمد رضا رسولی افزود: سالانه 82 میلیون قطعه بچه ماهی قزل آلا تکثیر و 25 میلیون قطعه نیز در استان همدان تولید می‌شود و این واحدهای پرورش ماهی به طور قطع تاثیر زیادی در سود آوری و ارز آوری به استان همدان دارد.

وی افزود: با تشخیص بیماری وی اچ اس در مزارع پرورش ماهی قزل آلا در استان همدان کانون‌های آلوده استان شناسایی تخلیه و خشک شدند و عملیات ضد عفونی، سم پاشی استخرها و همچنین خشک کردن مزارع پرورش ماهی در این استان به صورت کامل انجام شد.

مدیرکل دامپزشکی استان همدان مبارزه و ریشه کنی این بیماری از سطح استان را کار سختی دانست که این ویروس از بستر رودخانه‌های استان باید از بین برد و مزارع را خشک کرد و پس از ضدعفونی رودخانه‌ها دوباره با بچه ماهی سالم فعالیت را آغاز کرد.

رسولی این بیماری ویروسی درمان نداشته و تنها از طریق ایجاد قرنطینه ورود تخم چشم زده ماهی قابل پیشگیری بود که با تمهیدات اندیشیده شده این بیمار به صورت کامل از مزارع همدان پاکسازی شده است.

وی تصریح کرد: امروز پس از 3 سال تلاش مداوم بیماری وی اچ اس یل تخم چشم زده ماهی به صورت کامل از مزارع پرورش ماهی استان همدان ریشه کن شده است.

مدیرکل دامپزشکی استان همدان افزود: انسان عامل مکانیکی انتقال این بیماری است که برای کنترل شیوع آن اقدامات بسیاری با هزینه‌های سنگین انجام شده و امیدواریم پرورش دهندگان ماهی با رعایت اصول و قوانین از بروز مجدد این بیماری در مزارع پیشگیری کنند.
منبع: تسنیم

دیدگاه خود را بیان کنید