صنعت آبزی پروری این روزها حال و روز خوشی ندارد /گ

یک‌شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۷۵ بازدید

صنعت آبزی پروری این روزها حال و روز خوشی ندارد
مزرعه طرح های آبزی پروری علاوه بر تولید و توسعه صادرات و بهبود وضعیت اقتصادی مردم موجب اشتغالزایی و تغذیه سالم و تأمین پروتئین مورد نیاز مردم و به تبع آن سلامت جامعه می شود اما این روزها این صنعت حال و روز خوشی ندارد .
از مهر ماه دو سال پیش ویروس کشنده ای به نام وی اچ اس به صورت جسته و گریخته در مزارع استان مشاهده شد تا اینکه در سال گذشته به اوج خود رسید و نه تنها بازار فروش ماهی را راکد کرده بلکه موجب بیکاری بسیاری از کارگران این مزارع و ایجاد مشکلات عدیده ای برای دارندگان این مزارع شده است .
عارفی درباره دارندگان مزارع ماهی در استان گفت: این در حالی است که اقساط وام بیش از دومیلیارد ریالی برای ساخت فضای فیزیکی و سرمایه در گردش این استخر نیز سر رسیده و هیچ درآمدی برای پرداخت معوقات نداریم و با تعطیلی محل کار، شش نفر بیکار شده‌اند.

صاحبان دو استخر پرورش ماهی در منطقه منتنگون و منجگون بویراحمد از خسارات میلیونی و تعطیلی چند ماهه کارگاه‌هایشان سخن گفتند و همچنان در انتظار اقدامی کارساز از سوی مسئولان اجرایی و متولیان امور هستند.

مدیر شیلات استان با بیان اینکه میزان تولید ماهیان سردآبی استان از 7 هزار تن در سال 89 به 13 هزار 400 تن در سال 92 شد گفت: این میزان تولید موجب شد تا این استان در زمره 5 تولید کننده ماهی سردآبی کشور شود اما این ویروس باعث کاهش حدود 4 هزار تنی در سال گذشته شد این در حالی است که برآورد برای تولید ماهی سردابی در سال گذشته 15 هزار تن بود .

غلامعباس موسوی‌نژاد با اشاره به کاهش میزان تولید و کم‌شدن عرضه ماهی در بازار گفت: در استان کهگیلویه و بویراحمد 170 مزرعه پرورش ماهی وجود دارد که هم اکنون 60 مزرعه به طور کامل به دلیل بروز این بیماری تعطیل است و برخی هم با رکود تولید روبرو هستند و این امر موجب گران شدن ماهی در بازار و گاهی به دو برابر و نیم شدن قیمت نسبت به گذشته شد .

کورش یزدان‌پناه کارشناس شیلات استان با بیان اینکه بیشترین خسارات مربوط به دو شهرستان بویراحمد و دنا بوده است گفت: تاکنون افزون بر چهارصد نفر در اثر راکد ماندن طرح‌های پرورش ماهی بیکار شده‌اند.

وی با اشاره به فرآیند تولید و انتقال این ویروس هولناک و غیربومی و آلوده‌کردن استخرهای پرورش ماهی در استان گفت: آغاز بروز این بیماری از کشور فرانسه است ولی بررسی‌ها نشان می‌دهد انتقال آن به این استان از راه ترکیه و از طریق برخی دلالان و سودجویان این صنعت بوده است.

یزدان‌پناه با اشاره به اینکه دانش ناکافی و نبود تخصص لازم از سوی برخی صاحبان و دلالان عرصه شیلات کهگیلویه و بویراحمد نیز در شیوع این ویروس کشنده دخیل بوده است گفت: در یکی از جایگاه‌های پرورش ماهی در سی‌سخت در یک شبانه‌روز بیش از سیصد هزار بچه‌ماهی تلف شد و از مهم‌ترین علایم این بیماری در ماهیان قزل‌آلا بیرون‌زدگی و خونریزی چشم ماهی است.

غلام‌عباس موسوی‌نژاد مدیر شیلات استان با اشاره به اینکه در راستای جبران خسارت مزارع پرورش ماهی آلوده به بیماری وی.اچ.اس رایزنی‌های لازم با مسئولان استانی و کشوری صورت گرفت، گفت: براساس برآوردهای به عمل آمده از سوی کارشناسان بیش ازبیست و چهار میلیارد تومان به مزرعه‌داران پرورش ماهی در کهگیلویه و بویراحمد خسارت وارد شد.

مدیر شیلات جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: یکی از راه های مبارزه با این بیماری خشک و ضد عفونی کردن مزارع با حضور کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان است و مزرعه داران باید با هم هماهنگ باشند و سعی کنند در یک بازه زمانی یکسان مزارع خود را تعطیل و خشک و ضد عفونی کنند تا این ویروس نتواند از مزرعه ای به مزرعه دیگر سرایت کند .

مدیر شیلات استان با اشاره به اینکه مزرعه‌داران هرگونه تلفات ماهی را در اسرع وقت به مدیریت شیلات استان گزارش دهند، گفت: بر اساس گزارشات آزمایشگاه دامپزشکی استان هم اکنون در حال ریشه کنی این بیماری هستیم و آنچه موجب نگرانی مردم شده است شایعاتی مبنی بر تاثیر این ویروس بر انسان و ایجاد بیماری است که اصولاً این بیماری در بچه‌ ماهی‌ها شیوع دارد و بچه‌ ماهی‌هایی که به این بیماری دچار می‌شوند به هیچ وجه به بازار نمی‌رسند و مردم از این جهت هیچ‌گونه نگرانی نداشته باشند.

کارشناسان شیلات استان می گویند : این بیماری در دنیا هنوز درمان نشده چون راهی برای کنترل این ویروس گزارش نشده است فعلا تنها داروی موثر برای شیوع بیماری، پیشگیری از ورود ویروس به مزرعه است.

مدیر شیلات استان گفت : با توجه به هماهنگی‌های انجام‌شده و ارائه آموزش‌های لازم مزارع آلوده به این ویروس از ابتدای خردادماه امسال به مدت دو ماه خشک و ضد عفونی خواهد شد و هیچ‌گونه عملیات رهاسازی و پرورش ماهی در این مزارع انجام نمی شود و با ضدعفونی کردن و شعله‌دهی مستقیم سعی می کنیم این ویروس را از بین ببریم .

کورش یزدان پناه کارشناس شیلات هم به انتقال آسان این ویروس به وسیله احشام و کارگران پرورشی و ماشین‌های حمل ماهی به بازار، هشدار داد و گفت: براساس بررسی‌های انجام‌شده امکان زنده‌ماندن و انتقال این ویروس بدون حضور در بدن میزبان تا سی روز وجود دارد.

وی با بیان اینکه اکنون لبه تیغ این ویروس بیشتر متوجه مزارع اجاره‌ای است، می‌افزاید: شیلات کهگیلویه و بویراحمد اکنون تصمیم دارد با ارائه مکانیسم‌ها و راهکارهای جدید جلوی هرگونه اجاره به افراد غیرمتخصص و آموزش ندیده را بگیرد و کسانی که متولی مزارع هستند حتما باید آموزش‌های لازم را دیده باشند.

موسوی‌نژاد مدیر کل شیلات استان هم مهم‌ترین دلایل ورود و دامنه وسیع این ویروس خارجی به مزارع پرورش ماهی استان را نبود قرنطینه در ورودی استان‌ها، تراکم بالای ماهی در مزارع، افزایش تعداد بچه ماهی در مزارع، رعایت نکردن مسائل بهداشتی و ساماندهی نشدن حمل‌ونقل بین مزارع و اجاره دادن مزارع به افراد غیرکارشناس و ناآگاه دانست.

گفتنی است : شرایط اقلیمی مطلوب و بسترهای طبیعی مناسبی از جمله یکصد رودخانه دائمی و فصلی، وجود بیش از هفتصد چشمه، یک هزار حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق ، دهها سد، داشتن دو نوع آب و هوای گرمسیری و سردسیری طی یک دهه اخیر موجب شد تا تعداد زیادی از سرمایه گذاران به ایجاد مزارع پرورش ماهی روی بیاورند
منبع: باشگاه خبرنگاران

دیدگاه خود را بیان کنید