گارد ساحلي براي حفاظت از محيط زيست دريا ايجاد شود

یک‌شنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۱۱۸ بازدید
گارد ساحلي براي حفاظت از محيط زيست دريا ايجاد شود
معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از کشورها به منظور حفظ محیط‌زیست دریایی گارد ساحلی دارند ، گفت: متأسفانه در ایران به این مهم توجه لازم نشده است و باید ایجاد گارد ساحلی حتماً در برنامه ششم توسعه مدنظر قرار گیرد.
خانم پروین فرشچی افزود: متأسفانه محیط‌بانان و کارشناسان سازمان محیط زیست به دلیل نداشتن تجهیزات لازم و محدودیت نیروی‌انسانی در مناطق ساحلی حضور مستمر ندارند.
وی تصریح کرد: از نگاه مسئولان تنها محیط ساحل به عنوان محیط‌زیست دریایی شناخته شده است در حالی که محیط‌زیست دریایی باید شامل سواحل، آب‌های سرزمینی و منطقه انحصاری و اقتصادی باشد تا حفظ شود.
فرشچی خاطرنشان کرد: در حالی که در دنیا تنها یک تا دو هکتار از محیط‌زیست هر کشوری به منظور حفظ و نگهداری در اختیار نیروی انسانی محیط‌زیستی برای کنترل قرار می‌گیرد اما در ایران در حال حاضر هر محیط‌بان 13 تا 15 هکتار را برای حفاظت در اختیار دارد که همین کمبود نیروی‌انسانی مشکلات بسیاری را به همراه دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در کشور محیط‌بان دریایی وجود ندارد گفت: اکثر دانش‌آموزان از مشاغل دریایی تنها با مشاغل مرتبط با نفت ، نیروی‌دریایی و کشتیرانی آشنا هستند در حالی که بخش دریا در زمینه اشتغال‌زایی می‌تواند بسیار کارآمد باشد. صدها شغل مرتبط با دریا وجود دارد که نگاه تخصصی تبلیغی برای آنها وجود ندارد
فرشچی خاطرنشان کرد: در کنار دیگر آموزش‌هایی که به محیط‌بانان داده می‌شود مباحث حفاظت از دریا هم آموزش داده می‌شود اما پیشنهاد ما ایجاد گارد ساحلی است. در حال حاضر ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان شیلات ایران و سازمان میراث فرهنگی هر کدام دارای یگان حفاظت جداگانه‌ای هستند.
وی افزود: در همه کشورها گارد ساحلی ابتدا با اهداف نظامی ایجاد شده‌است اما با توجه به اهمیت اقتصاد محیط‌زیست مناطق ساحلی آنها مسائل حفاظت از محیط‌زیست دریایی و امنیت را با هم ادغام کرده و گارد ساحلی تشکیل داده‌اند. در حقیقت مجموعه‌ای از نهادهای مختلف، گارد ساحلی مجزایی را ایجاد کرده‌اند.
وی با اشاره به اقدامات معاونت دریایی برای تشکیل گارد ساحلی خاطرنشان کرد: معاونت محیط‌زیست دریایی ایجاد گارد ساحلی را پیشنهاد کرده است و این موضوع در پیش‌نویس قانون برنامه ششم و سند توسعه دریایی مطرح شده است.
فرشچی با بیان اینکه وزارت نیرو به وعده‌های خود درباره تصفیه فاضلاب‌ها در برنامه پنجم عمل نکرده است ، گفت: وزارت نیرو ادعا کرد که اقداماتی را در این زمینه انجام داده است اما تاکنون انسجامی در خصوص تصفیه فاضلاب‌ها به خصوص در شهرهای بزرگ انجام نشده است و فاضلاب‌ها همچنان به رودخانه‌ها و دریا ریخته می‌شود.
وی یادآور شد: هشدار سازمان حفاظت محیط‌زیست به عنوان یک سازمان حاکمیتی و نظارتی تا حدی است که مانع فعالیت شود و بتواند کنترل کند. حتی پس از اجازه فعالیت بتواند بازدید و ارزیابی‌های لازم را انجام دهد. برای مثال این سازمان با دفتر همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایکا) در فاز دو بندر انزلی که مدیریت تالاب را مطرح می‌کند همکاری دارد و در حال حاضر بسیاری از فعالیت‌ها به بهانه اشتغال‌زایی و توسعه انجام می‌شود.
وی با اشاره به نداشتن ارزیابی اقتصادی از انجام توسعه در کشور گفت: اگر ارزش اقتصادی و زیست‌محیطی تالاب انزلی با ارزش اقتصادی ایجاد یک کارخانه مقایسه شود، به این نتیجه می‌رسیم که اگر محیط‌زیست تالاب از بین برود نه تنها احیا نمی‌شود بلکه هزینه گزافی هم باید برای جبران آن پرداخته شود.
معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست خاطرنشان کرد: در صورتی که توسعه کشور مطابق با آمایش سرزمین و بر اساس اسناد بالادستی انجام می‌شد شاید به نتایج مطلوبی می‌رسیدیم اما متأسفانه اهداف توسعه‌ای به قیمت از بین رفتن محیط‌زیست صورت می‌گیرد.
وی با بیان اینکه در برنامه های چهارم و پنجم توسعه، محیط‌زیست تا حدودی جای خود را باز کرده است، افزود: اما متاسفانه محیط‌زیست دریایی همچنان مظلوم واقع شده است و با توجه به اینکه برنامه ششم توسعه، دریامحور است فضا باز می شود تا نقش مهمی در تدوین برنامه توسعه فناوری دریایی، صنایع دریایی و برنامه ششم توسعه ایفا کنیم
منبع: واحد مرکزی خبر

دیدگاه خود را بیان کنید