از جمله فعالیتهایی که سببايجاد بیشترین سهم تخریب و آلودگی در رودخانه هراز شده بهطور عمده دو نوع فعالیت است: معدنکاری و پرورش ماهی. اولی بیشترین سهم تخریب زیستگاهها، تخلیه باطلههای معدنی، قطع درختان جنگلی، تخلیه فاضلابهای معدنی به رودخانه و افزایش شدید کدر بودن آب را داشته و دوميبه علت تخلیه انواع فاضلابهای حاوی مواد مغذی، فسفر، نیترات، انواع ترکیبات آلی و نیز آلایندههای نوظهور و ناشناخته و همچنین خطر انتقال و انتشار تخم آبزیان غیربوميو خطرناک (مانند تیلاپیا) نقش مهميدر به خطر افتادن گونههای بوميموجود دراين رودخانه مانند قزل آلای زیبای خال قرمز که یکی از منحصربفردترین گونههای ماهی در کشور است ،ميشود.
آلودگي بيش از 30 معدن غير قانوني
اجرای برنامههای توسعه نیازمند مصالح دانهاي از قبیل شن وماسه و آسفالت وبتن است. برآوردها نشانگراين امر است که تا پیش از پایان دهه 50 نیاز سالانه مصالح دانهاي در حوضه آبریز هراز در سال رقميبالغ بر 300 هزارتن در سال بوده است، درحالیکه تا پایان سال 1390 میزان مصالح دانهاي به رقميحدود 11 میلیون تن انواع مصالح دانهاي از واریزه کوهی، پوکه معدنی، شن وماسه و مانند آن رسیده است. بررسیها نشاندهنده وجود بیش از 90 معدن دارای مجوز قانونی و تعداد نامعلومي(احتمالا بیش از 30 معدن) بدون مجوز قانونی است . معادن مصالح دانهاي چه آنهایی که در بستر رودخانهها قراردارند و چه آنهایی که در حریم رودخانه واقعند از یک سو باعث تخریب جنگل، خاک و پوشش گیاهی شده و از سوی دیگر با تخلیه دهها هزارمترمکعب فاضلابهای ناشی از شستوشوی ماسه و نیز به هم خوردن زهکشی رودخانه موجبات وارد كردن خسارات سنگین و بعضا غیرقابل برگشتی به ساختمان، ریخت، شیب طبیعی و اکولوژیکی رودخانه و آبزیان داخل آن ميشوند.
البته به فهرست معضل آفرین معادن مصالح دانهاي فوق، باید 30 معدن زغالسنگ را نیز اضافه کرد. معادن زغالسنگ واقع در آبریز هراز سالانه حدود حداقل 250 هزارتن زغالسنگ استخراج ميکنند. اغلباين معادن برای تامین چوب موردنیاز خود به صورت غیرقانونی و مخفیانه جنگلهای اطراف را ازبین برده، خاک شان فرسایش یافته و زمینهای بایر را برجای گذاشتهاند. در بازدیدهایی که سرزده از بسیاری ازاين معادن انجام شده کارگاههای چوب بری در کناراين معادن دیده ميشود که چوب آنها از درختان جنگلهای اطراف آورده شده اند. در محل استخراج هر معدن زغالسنگی که دراين منطقه وارد شوید تقریبا جنگلهای اطراف معدن را متاسفانه خالی خواهید دید! نتیجهاينکه فعالیتهای معدنکاری در آبریز هراز علاوه بر به هم زدن چشم انداز طبیعی زیبای البرز، سبب تخریب محیط زیست، جنگل تراشی، ازبین رفتن پوشش گیاهی، تخلیه انواع فاضلابها، افزایش رسوبات رودخانه، افزایش شدید بارآلودگی و افت شدید کیفیت آب رودخانه، تخلیه دهها هزار تن باطلههای سنگی از معادن زغال به محیط زیست و در نهایت بههم خوردن شدید تعادل هیدرولوژیکی رودخانه از جمله اثرات منفی معدنکاری در آبریز دره هراز است .
ورود آبزیان غیربوميو تخلیه فاضلاب
متاسفانه از میان دهها واحد پرورش ماهی (عموما ماهیان سردابی) تعداد محدودی واحدهای پرورش ماهی دارای مجوز قانونی بوده و تعداد زیاد دیگری بدون مجوز از مراجع قانونی مانند سازمان شیلات یا محیط زیست از سرشاخه تا پایین دست رودخانه مشغول انجام فعالیت هستند. متاسفانه اثرات منفی و آلودگیهای شدید ناشی ازاين فعالیتها بر رودخانه هراز تقریبا به طورکامل نادیده گرفته شده است! برای مثال ميتوان به احداث مزارع پرورش ماهی در اعماق جنگلها که معمولاً با قطع درختان همراه شده، اشاره کرد. از سوی دیگر پرورش غیرقانونی ماهیان غیربوميو ورود تخم آنها به رودخانه سبب بروز خطرات جدی روی گونههای بوميميشود. یکی از مهمترین مشکلاتاين واحدها تخلیه فاضلاباين مزارع به رودخانه هراز است.این فاضلابها حاوی آلودگیهایی مانند «مواد آلی»، «آمونیاک»، «فسفات»، «نیترات»، «موادمعلق»، «خزهها و جلبکها»، «مواد ضدعفونی کننده»، «افزایش شوری و تغییر در دما»ست. درنتیجه تخلیه آنها به رودخانه موجب آلودگی شدید ميشود . درعین حال یکی از آلایندههای مهم آبزی پروری وجود انواع «داروها و موادشیمیایی و آنتی بیوتیکهایی» است که برای درمان و تیمار بیماریهای موجود در ماهیان در استخرها مورد استفاده قرار گرفته و به علت پیچیدگی ترکیبات شیمیایی آن و عدم وجود شناخت کافی در مورد رفتار شیمیایی آنها در محیط رودخانه به «آلایندههای خطرناک نوظهور» معروفند.اين آلایندهها ميتوانند اثرات منفی کوتاه و بلند مدت روی آب و رسوبات رودخانه برجای گذاشته و بدون تصفیه به صورت خام به رودخانه هراز تخلیه ميشوند. تاکنون هیچگونه مطالعه دقیقی در مورد نحوه رفتاراين آلایندههای نوظهور صورت نگرفته و در نتیجه استفاده از آبهای پایین دست برای کاربریهای بهداشتی و شرب باید با انجام آزمایشهای دقیق و با احتیاط صورت گیرد. بحث فاضلاب مزارع ماهی در همه جای دنیا مطرح است و در کشورهای پیشرفته نیز با آن دست به گریبان هستند. امروزه در کشورهای توسعه یافته تأسیسات تصفیه فاضلابايجاد شده و هیچگونه آلودگی به آب تخلیه نميشود.
سخن آخر
برای نجات رودخانه هراز باید برنامههای دقیق و جامعی به منظور پیشگیری، کنترل و کاهش آلودگیها و تخریب حوضه آبریز تعریف و به اجرا درآید. با توجه بهاينکهايجاد شرایط متعادل در زیست بوم رودخانه مستلزم همکاری همه جانبه تماميبخشهای دولتی و مردم است ، لذا دراين زمینه ابتدا باید برنامههای مورد نظر با مشارکت حداکثری تهیه و به روزرسانی شده و سپس با اطلاع رسانی و مشارکت همگان به اجرا درآید. کلیه افراد حقیقی و حقوقی که از مواهب طبیعتاين منطقه بهره برداری ميکنند حق تخریب و آلودگی ندارند، در نتیجه بیشتر از همه آنها باید مراقبتهای لازم را به عمل آورند، از دامدارانی که مشغول چرای دام در مراتع و جنگلها هستند گرفته تا معادن و واحدهای آبزی پروری و شرکتها و ادارات دولتی ذیربط و بقیه، حفاظت محیط زیست و رودخانه هراز یک وظیفه همگانی است. علاوه براین دولت هم باید برای توسعه منطقه برنامههای دقیق مبتنی بر آمایش سرزمین را سرلوحه کلیه امور خود در منطقه قرار دهد
منبع : سلامت نیوز
|