شیلات ایران به روسیه می رود /گ

سه‌شنبه ۶ بهمن ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۱۱۳ بازدید
شیلات ایران به روسیه می رود
ارتباط تجاری و اقتصادی ایران با روسیه در فضای پساتحریم بسیار گسترده تر از قبل شده و با شتاب بسیاری به سمت جلو حرکت می کند حال هم خبرها حاکی از آن است که صادرات محصولات شیلات به این کشور آغاز شده است.
ارتباط تجاری و اقتصادی ایران با روسیه در فضای پساتحریم بسیار گسترده تر از قبل شده و با شتاب بسیاری به سمت جلو حرکت می کند؛ شتابی که اختلاف میان روسیه و ترکیه باعث شدت آن شده است و باعث شده که صادرات محصولات کشاورزی و دامی ایران به این کشور بیش از قبل شود. حال هم خبرها حاکی از آن است که صادرات محصولات شیلات به این کشور آغاز شده است. عیسی گلشاهی، مدیر کل دفتر بهبود و کیفیت آبزیان شیلات در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرده است: "مجموع صادرات انواع آبزیان به سه ماهه سوم سال به روسیه 973 تن به ارزش 5 میلیون دلار بوده است در واقع پتانسیل تولید اگر قبل از شروع فصل تولید به ایران داده شود تا زمانی که در فصل تولید هستیم بسیار متفاوت است و گفتنی است که با سفارش قبل از فصل تولید امکان صادرات 5 تا 10 هزار تن محصولات شیلات امکان پذیر است. با توجه به اینکه عمده صادرات محصولات شیلاتی به روسیه شامل دو گروه میگو و قزل آلا است باید گفت که بر اساس برنامه هدفگذاری پیش بینی شده بود که 5 هزار تن میگو در سال جاری به روسیه صادر شود اما به سبب بحث مجوزها و تنظیم مجوزهای قانونی تامراحل قانونی آن انجام شود تنها در یک دوره سه ماهه هزار تن میگو صادر شده است. در حال حاضر در اماکن عمده فروش روسیه تعدادی از فعالان بخش خصوصی سر غرفه محصولات شیلاتی و کشاورزی گرفتند و در آن مستقر شوند و به نظر می‌رسد که تا پایان سال تعداد غرفه‌ها به 5 تا برسد."
در همین رابطه حسن صالحی، معاون وزیر جهادکشاورزی نیز در گفتگویی با مهر بیان کرده است که: "در ۹ ماهه امسال ۱۰۰۰ تن محصولات شیلاتی به روسیه صادر شده است. برآورد می‌شود میزان تولید در مزارعی که تاکنون برداشت در آنها انجام شده، نزدیک به ۱۶ هزارتن میگو است. پیش‌بینی می‌شود میزان کل تولید در سال‌جاری بین ۱۷ تا ۱۸ هزار تن باشد. روسیه متقاضی تمام محصولات شیلاتی و انواع آبزیان دریایی، پرورشی ما از جمله میگو، ماهیان خاویاری و غیره است، ضمن اینکه در حال حاضر مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد متاسفانه کاهش قیمت روبل روسیه، در سال‌جاری تمایل صادرکنندگان را برای صادرات برخی محصولات که در کشورهای دیگر متقاضی دارند تاحدودی تحت تاثیر قرار داد. در کل با توجه به تنوع محصولاتی که تاکنون به روسیه صادر شده‌اند، نزدیک به هزار تن محصولات شیلاتی در ۹ ماهه امسال به این کشور صادر شده است. در حال حاضر نمی‌توان این موضوع را پیش بینی کرد."

این گزارش می افزاید: افزایش صادرات محصولات شیلات کشورمان به روسیه در حالی صورت می گیرد که رئیس سازمان شیلات خبر از افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بخش شیلات داده است. پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشاورزی به نقل از حسن صالحی، رئیس سازمان شیلات نوشته است که: "با لغو تحریم‌ها و اجرای برجام، پیش‌بینی می‌‌کنیم در حوزه پرورش ماهیان خاویاری، پرورش ماهی در قفس، زنجیره‌های صنعت آبزی‌پروری میگو و صنایع شیلاتی، جاذبه‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری خارجی وجود داشته باشد. لغو تحریم‌ها، انجام سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بخش شیلات ایران را تسهیل می کند. امکان نقل و انتقالات منابع مالی سرمایه‌گذاران با اجرای برجام بستر خوبی برای تولید و صادرات محصولات شیلاتی به کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی است. از زمان توافق ایران با گروه 1+5 تا قبل از اعلام آغاز اجرای برجام، هیات‌‌های زیادی از کشورهای مختلف برای شناسایی ظرفیت‌‌های شیلاتی و سرمایه گذاری‌ مشترک به ایران سفر کرده‌اند.

امسال بیش از 100 میلیون یورو در زمینه تجهیزات قفس با کشورهایی مانند نروژ، ایتالیا، فرانسه و چین قرارداد منعقد کردیم که بخشی از آن مربوط به ساخت قفس از طریق مشارکت شرکت های ایرانی و خارجی است. ما با توجه به موضوع توسعه، کشورهای درجه اول را انتخاب کرده ایم و به طور مثال برای پرورش ماهی در قفس در حوزه زنجیره قفس‌ها به ویژه تجهیزات در دریا، نروژی ها برای ما در اولویت قرار دارند و سپس ایتالیایی‌ها، ترک‌ها و چینی‌ها را انتخاب کرده‌ایم. در زمینه بی‌نیازی کشور از واردات تخم چشم‌زده قزل‌آلا نیز با کشورهایی مانند فرانسه، ایتالیا، انگلیس و نروژ که صاحب دانش، فناوری جدید و تجربه هستند، به دنبال همکاری و سرمایه‌گذاری مشترک هستیم. از طریق سرمایه‌‌گذاری‌‌های مشترک ایران با کشورهای پیشرو در زمینه تولید تخم چشم زده قزل آلا، 70 تا 80 درصد نیاز ایران به واردات این نوع تخم کاهش می‌یابد.

کشورهایی که بتوانند ارزش افزوده در این صنایع ایجاد کنند برای ما در اولویت هستند و اخیرا کشورهای ایسلند، فنلاند و دانمارک برای همکاری و سرمایه‌گذاری در این صنعت، ابراز تمایل کرده‌اند. میزان سرمایه گذاری های خارجی در بخش شیلات ایران تا پیش از تشکیل دولت یازدهم، نزدیک به صفر بود و خوشبختانه در دو سال اخیر، بستر لازم برای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در بخش شیلات فراهم شده که از جمله می توان به مشارکت شرکت‌های چینی در صید فانوس ماهیان و فرانسوی‌ها در پرورش ماهی در قفس در منطقه قشم اشاره کرد. در سه ماهه گذشته نیز برداشت پرورش ماهی در قفس در بندر آفتاب استان هرمزگان را داشتیم که با سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور انجام شده است."

منبع : شبستان

دیدگاه خود را بیان کنید