‌مرغابی شانه‌به سر؛ مهمان جنوبی‌ترین بخش تالاب‌انزلی /گ

یک‌شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۹۵ بازدید
‌مرغابی شانه‌به سر؛ مهمان جنوبی‌ترین بخش تالاب‌انزلی
مرغابی‌های شانه‌به سر یا سیاه کیشم مهمانان ارزشمند جنوبی‌ترین بخش تالاب انزلی هستند
مرغابی شانه‌به‌سر گونه‌ای پرنده از راستهٔ کشیم‌سانان است.اعضای این راسته پرندگانی شیرجه‌زن هستند که پیرامون آب‌های شیرین زندگی می‌کنند. این راسته تنها یک تیره دارد که کشیمیان نامیده می‌شود

کیشم شکارچی ماهر آبی

کشیم‌ها توانایی بسیاری در شکار در آب و زندگی در محیط آبی دارند. بر روی پوست آن‌ها نزدیک به ۲۰هزار پر وجود دارد که سطح بدنشان را از برخورد با آب دور نگاه می‌دارد.

پاهای آن‌ها در منتهای پشتی بدن قرار گرفته‌اند و دمشان به بخشی کوچک و رو به پایین کاهش پیدا کرده است. آن‌ها انعطافی استثنایی در دو بخش قوزک پا و سر انگشتان پا دارند که باعث می‌شود پاهایشان در هر جهتی توانایی ایجاد پیش‌رانش داشته باشند و همچون یک پدال عمل کنند. پاهای آن‌ها امکان شنا با سرعتی برابر با ۲ متر بر ثانیه و چرخیدن سریع را به این پرندگان داده است.

کشیم‌ها اغلب از ماهی و حشرات تغذیه می‌کنند ولی گاه اقدام به خوردن صدف و سخت‌پوستان نیز می‌کنند. پرندگان با جثهٔ بزرگتر در درون آب به تعقیب ماهیان می‌روند و گونهٔ غربی کشیم آمریکای شمالی با منقار دراز خود ماهیان را به سیخ می‌کشد. بعضی از گونه‌های کشیم با جثهٔ بزرگتر در آب‌های آزاد شکار می‌کنند و ماهی‌های نزدیک به سطح آب دریا را می‌خورند. گونه‌های با جثه متوسط اغلب در دریاچه‌ها شکار می‌کنند تا ناچار نباشند با گونه‌های بزرگتر رقابت کنند. کشیم‌های با جثه کوچک نیز در مرداب‌ها و آبگیرهای با سطح پوشیده از گیاهان آبزی به سر می‌برند.

کشیم‌ها به شدت قلمروخواه هستند

بیشتر کشیم‌ها به شدت قلمروخواه هستند، ولی بعضی نیز در دسته‌های بزرگ تخم‌گذاری می‌کنند. زمان گذاشتن تخم‌ها بیشتر به میزان غذای موجود بستگی دارد تا فصل خاصی در سال.

آن‌ها آشیانه‌های خود را از علف‌ها و گیاهان آبزی می‌سازند و جوجه‌ها پس از به دنیا آمدن بر پشت مادر و پدرشان سوار می‌شوند. آن‌ها حتی هنگامی که مادر یا پدر به زیر آب شیرجه می‌زنند نیز بر پشتشان می‌مانند.

این پرندگان زیبا در گیلان نیز همواره دیده می شود و گفته می شود با توجه به مشابهت واژه گیشه با نام کشیم عنوان سیاه کشیم برای این منطقه انتخاب شده است. ‎

کیشم نام بهشت زیبا در تالاب انزلی

منطقه حفاظت شده سیاه کشیم در استان گیلان واقع شده است و جنوبی‌ترین بخش تالاب انزلی را شامل می‌شود.

با توجه به این که ایستم مورد نظر از هیچ نقطه دیگری با مرداب انزلی ارتباط ندارد، لذا می‎توان آن را به صورت ایستم جدایی در نظر گرفت. تالاب سیاه کشیم بین دو طول خاوری 49 درجه و 17 دقیقه و 49 درجه و 25 دقیقه و عرض‎های شمالی 37 درجه و 22 دقیقه و 37 درجه و 27 دقیقه قرار گرفته است.

این پهنه آبی محدود است از شمال به خشکی ماه روزه – که به صورت شبه جزیره‏ای میان سیاه کشیم و مرداب انزلی استقرار یافته است – از خاور به تالاب انزلی و رودخانه سیاه درویشان، از جنوب به محدوده روستاهای لاکسار، نرگستان، چومثقال، گاو کده، کلسر، اسفند و مزارع شمالی چکوور و بالاخره از مغرب به مزارع ضیابر، مازران محله بهمبر و مزارع جنوبی ویشکاقرار دارد.

کیشم و سلکه بزرگترین از بزرگترین خایر ‍ژنتیکی کشور

حمزه عشوری رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان صومعه سرا با بیان اینکه با وجود منطقه حفاظت شده سیاه کشیم و پناهگاه حیات وحش سلکه از بزرگترین منابع و ذخایر ‍ژنتیکی و اکوبیولوژیکی کشور و منطقه محسوب می‌شود و دارای چهار فصل زیبا و گردشگر پذیر است، گفت: در فصل بهار ورود انواع ماهی به‌ ویژه کپور به تالاب حوزه صومعه‌سرا، شکفتن گل نیلوفر آبی در تابستان‌، آغاز مهاجرت پرندگان در فصل پاییز و طبیعت زیبای تالاب در زمستان از جمله جذابیت‌های گردشگری ‌سیاهکیشم، تالاب اسپند‌، سلکه و سیاه درویشان صومعه‌سرا‌ است.

منطقه‌ حفاظت شده سیاه کشیم باید برای آیندگان بماند

وی حفاظت از تالاب‌ها را بسیار مهم دانست و افزود : مناطق تالابی شهرستان صومعه‌سرا دارای قابلیت‌های طبیعی هستند که به دلیل عمق آب و شرایط مناسب آب و هوایی و نیز داشتن انواع مواد مغذی برای مهاجرت پرندگان وحشی به خصوص کیشم‌ها‌، شرایط ویژه‌ای را برای تخم‌ریزی انواع ماهیان و رویش زیاد گل نیلوفر آبی فراهم می‌کند.

عشوری از دوستداران محیط زیست تشکر کرد و گفت: تالاب‌ها با دارا بودن قابلیت‌های جالب و دیدنی محیطی، وجود انواع آبزیان و پرندگان و با وسعت و زیبایی ویژه یکی از مهم‌ترین بخش‌های گردشگری هستند و ما باید در حفظ و حراست از آن کوشا باشیم تا این میراث بزرگ برای آیندگان همچنان باقی بماند

منبع : ایسنا

دیدگاه خود را بیان کنید