پرورش ماهی تیلاپیا در استان یزد

چهار‌شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۴  ۰ نظر   ۹۶ بازدید
پرورش ماهی تیلاپیا در استان یزد

معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست، از آغاز طرح پرورش ماهی تیلاپیا به‌صورت پایلوت در استان یزد خبر داد و گفت: در صورتی که این طرح با موفقیت همراه باشد، ممکن است برای سایر استان‌هایی که به دریا راه‌ ندارند نیز این طرح اجرایی شود

پروین فرشچی معاون محیط‌ زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌ زیست در نشست خبری که در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد، آخرین اقدامات انجام‌شده در حوزه معاونت محیط‌ زیست دریایی را تشریح کرد.

وی در خصوص اقدامات انجام‌شده برای حفاظت از برخی رودخانه‌ها مانند رودخانه ارس، گفت: برای حفاظت از برخی رودخانه‌ها مانند رودخانه ارس که مرز میان چند کشور است، باید زمینه همکاری میان کشورها فراهم شود. در سال‌های قبل این همکاری‌ها برای مدت کوتاهی قطع شد، اما هم‌اکنون قرار است با کشورهای بالادستی این همکاری ایجاد شود تا در بخشی از گرجستان، ارمنستان و آذربایجان زمینه‌های همکاری ایجاد شده، اما هنوز برنامه مدونی برای حفاظت از رودخانه ارس تهیه نشده است

وی در خصوص طرح‌های تحقیقاتی که در معاونت محیط‌زیست دریایی در حال انجام است، گفت: دفاتر آلودگی دریایی، زیست‌بوم‌ها و سواحل هرکدام برنامه‌های خاص خود را در این زمینه دارند. در خصوص طرح‌های مطالعات آلودگی دریاها، 4 نوع آلودگی عمده معمولا دریاها را تهدید می‌کند که شامل آلودگی فعالیت‌های نفتی، فلزات سنگین، آلودگی‌های ناشی از پساب‌های انسانی و آلودگی مواد مغذی و فعالیت‌های کشاورزی است.

معاون محیط‌ زیست دریایی ادامه داد: برای هر 4 دسته برنامه‌های مطالعاتی و پایشی مخصوصی تدوین شده است، به‌عنوان‌مثال پایش میکروبی در سواحل شمالی و جنوبی در حال انجام است. برنامه‌هایی برای پایش مواد آلی پایدار اجرا شده و در سال‌های آینده نیز اجرا خواهد شد، در حوزه آلودگی‌های نفتی، منشأیابی و کنترل آلاینده‌ها در حال انجام است.

فرشچی ادامه داد: حفاظت از 3 دریای خلیج‌فارس، دریای عمان و دریای خزر برعهده دفتر زیست بوم‌های دریایی است و تاکنون نیز طرح‌های متعددی برای حفاظت و پایش محیط‌زیست این استان‌ها انجام شده است و ازجمله طرح حفاظت و پایش لاک‌پشت‌ها در سیستان،‌ بوشهر و هرمزگان و طرح دیگری در ارتباط با حفاظت از پستانداران دریایی در دستور کار دفتر زیست‌بوم‌های دریایی است که در این راستا طرح‌هایی را با مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد در حال اجرا داریم. در استان‌های شمالی کشور برنامه‌هایی برای حفاظت از فک خزری در حال انجام است و اطلاع‌رسانی و آموزش به مردم محلی و مدیران استانی در دستور کار قرار دارد.

وی افزود: طرح مدیریت زیست‌محیطی پارک نخیلو نهایی شده است و طرح‌های دیگری نیز برای پهنه‌بندی برخی سواحل مانند سواحل مکران، در دستور کار قرار دارد.

معاون محیط‌زیست دریایی سازمان محیط‌زیست اظهار داشت: برنامه‌های محیط‌زیست دریایی برای کاهش آلایندگی دریاها به دو مرحله بازمی‌گردد، یکی جانمایی صنایع است که باید پهنه‌بندی‌ها قبلا صورت گرفته باشد و برای استقرار صنایع ارزیابی اثرات زیست‌محیطی باید حتما انجام شود و در مرحله بازدید زیست‌محیطی و حسابرسی زیست‌محیطی باید ارزیابی‌های دقیقی صورت گیرد و صنایعی که آلاینده تشخیص داده می‌شوند،‌فعالیت‌شان متوقف می‌شود.

فرشچی افزود: در استان‌های ساحلی در منطقه خزر چند مورد ساخت‌وساز وجود داشت که مجبور شدند آن‌ها را متوقف کنند و در مورد آب‌شیرین‌کن‌ها ابتدا باید طرح‌های خود را مطرح کنند و سپس اقدام به راه‌اندازی و اجرای طرح‌های خود کنند.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از شهرهای کوچک شامل لیست ارزیابی زیست‌محیطی نمی‌شوند، اما بازهم برای شروع کار حتما باید محیط‌زیست را در جریان قرار دهند.

معاون محیط‌ زیست دریایی سازمان محیط‌زیست در خصوص تقاضا برای پرورش ماهی در قفس، گفت:‌ پرورش ماهی در قفس ازجمله طرح‌هایی است که تهدید زیست‌محیطی محسوب می‌شود و در این راستا با سازمان شیلات مذاکراتی را داشتیم تا نظارت دقیقی بر انجام این طرح‌ها داشته باشند.

فرشچی همچنین به پرورش ماهی تیلاپیا اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون به‌عنوان پایلوت در استان یزد با پرورش ماهی تیلاپیا موافقت شده است و درصورتی‌که این طرح با موفقیت همراه شود و هیچ‌گونه‌ای وارد دریا نشود، در سایر استان‌هایی که به دریا راه نداشته باشند مانند کرمان نیز ممکن است مجوزهای این‌چنینی برای پرورش تیلاپیا داده شود.

وی با انتقاد از درخواست‌های زیاد برای پرورش ماهی در قفس، گفت: متأسفانه برخی فعالیت‌ها وقتی آغاز می‌شود، به‌نوعی مد می‌شود و هم‌اکنون تقاضا برای پرورش ماهی در قفس نیز این‌چنین است. درخواست‌ها به‌قدری برای این موضوع زیاد است که قرار شد شیلات بر جانمایی، فضا دهی و استقرار آن‌ها نظارت کند. این طرح‌ها هم‌اکنون در حال بررسی است، اما بر اساس هدفی که در برنامه ششم توسعه به آن اشاره شده است، تولید ماهی در قفس باید 200 هزار تن در سال باشد.

فرشچی به موضوع گردشگری دریایی نیز پرداخت و گفت: گردشگری دریایی پتانسیل خوبی برای کشور است و می‌تواند آورد اقتصادی و اشتغالزایی زیادی داشته باشد. بنابراین باید به این موضوع بها دهیم؛ چراکه پتانسیلی است که آلودگی کمتری دارد.

وی به طرح‌های گردشگری نیز اشاره کرد و ادامه داد: هم‌اکنون در چند جزیره طرح‌هایی مطرح است، مانند طرح گردشگری جزیره هندورابی که با نام جزیره آرامش در حال بررسی است و بنده فکر می‌کنم اگر منطقه آزاد این موضوع را حمایت کند و نیازهای لازم برای حفظ محیط‌زیست را برآورده سازد، می‌توانیم با این طرح آنجا را به یک جزیره گردشگری تبدیل کنیم، اما برای جزایر دیگر هنوز پروپوزال‌هایی داده نشده است.

معاون سازمان محیط‌زیست به لزوم شناسنامه‌دار شدن جزایر اشاره کرد و گفت: تا زمانی که برای جزایر شناسنامه زیستی در نظر گرفته نشود، به‌سختی می‌توان متوجه شد که اهم فعالیت‌های انجام‌شده در جزایر چه مواردی است و امیدواریم در سال 95، جزایر ایران صاحب شناسنامه زیستی شوند.

فرشچی ادامه داد: تهیه گزارش زیست‌محیطی 3 دریا انجام شده است که کار بسیار بزرگی بود و طرح دیگری که باید به‌صورت لایحه تقدیم دولت شود، بازنگری قوانین و مقررات حاکم بر سواحل و دریاست؛ چراکه قوانین و مقررات ما برای کل کشور یکسان است، ولی با توجه به اینکه مناطق ساحلی از شکنندگی زیادی برخوردارند، این بازنگری باید در قوانین صورت گیرد.

وی افزود: عوارض و مالیات سبز نیز بخشی از فعالیت‌های اقتصادی و تجاری است که باید بخشی از درآمدهای خود را به‌صورت مالیات سبز ارائه دهند که این مالیات‌ها در راستای توسعه و حفاظت از مناطق استفاده خواهد شد.

معاون محیط‌زیست دریایی سازمان محیط‌زیست در خصوص گشت‌های دریایی گفت: امیدوار هستیم در سال 95 بتوانیم گشت‌های دریایی را راه‌اندازی کنیم تا وضعیت محیط‌زیست دریایی را مشخص کنیم. در دریای خزر نمی‌توانیم وعده دهیم که سال آینده گشت دریایی را در خزر راه‌اندازی کنیم؛ چراکه دبیرخانه کنوانسیون تهران از ژنو به آذربایجان(باکو) در حال انتقال است و در ماه آوریل جلسه ششم کشورهای عضو کنوانسیون برگزار خواهد شد که ممکن است پس از به نتیجه رسیدن بتوانیم گشت دریایی را برای دریای خزر نیز در دستور کار قرار دهیم.

فرشچی در خصوص فرابخشی عمل کردن ارگان‌های دریایی گفت: برای اولین بار در برنامه توسعه ششم ردپای توسعه دریا و توجه به مدیریت سواحل و توسعه صنایع دریایی را شاهد هستیم، سه دستاورد دیگری که برای ما بسیار اهمیت دارد تدوین 3 سند است، سند توسعه صنایع دریایی، سند توسعه فناوری دریایی و سند گردشگری دریایی که این 3 سند درنهایت تا اردیبهشت 95 نهایی خواهند شد و در این اسناد به بسیاری از مسائلی که تاکنون توجه نشده است، پرداخته می‌شود.

معاون محیط‌زیست دریایی سازمان محیط‌زیست گفت: فعالیت‌های معاونت دریایی در پساتحریم ازجمله موضوعاتی است که باید به آن توجه داشت. شب گذشته وزیر فنلاند علاقمندی خود را برای همکاری‌های مشترک ابراز کرد، همکاری دیگری با کشور ژاپن آغاز شده است که در این برنامه طرح جامع حفاظت از محیط‌زیست هرمزگان امسال شروع می‌شود و در سال‌های آینده ادامه پیدا می‌کند تا در سال‌های آینده بتوانیم 7 استان ساحلی کشور را شامل این طرح کنیم.

فرشچی گفت: روز شنبه قرار است طرحی در بندرعباس رونمایی شود که در این طرح از فاضلاب جهت تولید انرژی بهره‌برداری می‌شود که به‌عنوان یک پایلوت می‌تواند طرح مناسبی باشد.

وی در خصوص انتقال فاضلاب سکوهای نفتی به دریاها، با تأیید این موضوع گفت: تا جایی که ما بتوانیم از این اتفاق جلوگیری می‌کنیم، اما متأسفانه به‌صورت موقت متوقف می‌شود و دوباره پس از چند ماه فاضلاب‌ سکوها در دریا رها می‌شود. یکی از دلایلی که بازنگری قوانین در مناطق ساحلی را الزامی می‌کند، همین مسائل است.

معاون محیط‌زیست دریایی سازمان محیط‌زیست در خصوص آلودگی شناگاه‌ها همزمان با نزدیک شدن به ایام عید نوروز گفت: طرح مسیر سبز، ساحل پاک ازجمله طرح‌هایی بود که در دو سال گذشته انجام شد، اما گزارشی مبنی بر اینکه برخی از شناگاه‌ها به‌قدری آلوده باشند که امکان شنا کردن در آن‌ها وجود نداشته باشد، تاکنون به دست‌مان نرسیده است.

وی همچنین در خصوص تأثیر گازهای گلخانه‌ای بر دریاها و اقیانوس‌ها، گفت: ما هم‌اکنون در خلیج‌فارس و عمان شواهد اسیدیته شدن دریاها را شاهد هستیم و این می‌تواند تهدیدی برای زیست‌بوم دریایی باشد، بنابراین برنامه کاهش اثرات گازهای گلخانه‌ای باید به‌شدت دنبال شود

منبع : فارس

دیدگاه خود را بیان کنید