صادرات ۱.۵ تن خاویار پرورشی

پنج‌شنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۵  ۰ نظر   ۱۰۳ بازدید
صادرات ۱.۵ تن خاویار پرورشی
دریای خزر به عنوان بزرگ‌ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تأمین می‌کند و در حال حاضر کشورمان بیش از یک تا ۱.۵ تن خاویار پرورشی به کشورهای متقاضی صادر شده است.

تخم ماهیان خاویاری و از گرانترین غذاهای جهان است. دریای خزر به عنوان بزرگ‌ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تأمین می‌کند. کرانه‌های شرقی دریای خزر بویژه سواحل بندر ترکمن (از خلیج حسنقلی تا میانکاله) مهم‌ترین محل صید ماهیان خاویاری است که به تنهایی نیمی از خاویار ایران در آنجا استحصال می‌شود. کشورمان سالانه در حدود ۲۰ تا ۲۲ میلیون بچه ماهی خاویاری از گونه قره برون را در دریا رها می‌سازد.

علی اکبر خدایی، دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان آبزیان اسفندماه سال گذشته در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرده بود: "۴۰ کشور؛ مقصد خاویار ایران است." و در حال حاضر نیز ایرنا به نقل از حسن صالحی، رییس سازمان شیلات ایران نوشته است: "سال گذشته نزدیک 2 تن خاویار پرورشی در کشور تولید و بیش از یک تن آن به کشورهای هدف صادر شد. امسال نیز بیش از یک تا 1.5 تن خاویار پرورشی به کشورهای متقاضی صادر شود."

این گزارش می افزاید: در سال 2010 براساس توافق صورت گرفته بین رییسان جمهوری کشورهای خزر مقرر شد به منظور بازسازی و حفظ ذخایر، صیدتجاری ماهیان خاویاری به مدت پنج سال در دریای خزر متوقف شود که ایران نیز تاکنون به تعهدات خود در این زمینه پایبند بوده است. آمار سال 2010 نشان می دهد، مجموع صید و برداشت مجاز ماهیان خاویاری پنج کشور حوزه دریای خزر 989 تن ماهی خاویاری نر و ماده و حدود 86 تن سهمیه صادرات خاویار از کل دریای خزر بوده که سهم مجاز ایران در صید تجاری ماهیان خاویاری 403 تن ماهی نر و ماده (41 درصد) و 39 تن صادرات خاویار (45 درصد) بوده است. در همین مدت ، روسیه از صید ماهیان خاویاری 268 تن و صادرات خاویار 23 تن و کشور آذربایجان نیز در صید ماهیان خاویاری 84 تن و صادرات خاویار 6 تن سهم داشته است. ایران در سالهای 1376 یک هزا رو 300 تن، 1387 حدود 178 تن، 1388 حدود 131 تن،1389 حدود 93 تن و 1390 حدود 80 تن برداشت ماهیان خاویاری از حوزه خزر داشته است.

یادآور می شود: گمرک ایران در انتهای سال 94 اعلام کرده بود: "ژاپن یکی از مشتریان خاویار ایرانی است همچنانکه در یازده ماهه سال جاری، نزدیک به سه کیلوگرم معادل دو هزار و 725 دلار خاویار ایرانی از مجاری رسمی ایران به کشور ژاپن صادر شده است. کشور آلمان یکی دیگر از وارد کننده‌های خاویار به ایران است. در یازده ماهه امسال 209 کیلوگرم خاویار، معادل 270 هزار و 269 دلار خاویار به این کشور صادر شده است. افغانستان از دیگر کشورهای مشتری خاویار ایرانی است. همچنین در این مدت 20 کیلوگرم خاویار ایرانی معادل 44 هزار و 966 دلار خاویار به این کشور صادر شده است. امارات متحده عربی از دیگر کشورهایی است که خاویار ایرانی به آن کشور صادر می‌شود. از ابتدای سال جاری تا انتهای بهمن ماه، نزدیک به 243 کیلوگرم معادل 408 هزار و 155 دلار خاویار از ایران به امارات متحده عربی صادر شده است. انگلستان از دیگر کشورهای مشتری خاویار ایرانی است. از خاویار ایرانی در یازده ماهه نخست سال، 202 کیلوگرم معادل 455 هزار و 970 دلار خاویار از ایران به کشور انگلستان صادر شده است. همچنین ایتالیا نیز مشتری خاویار ایرانی است. در یازده ماهه سال جاری 74 کیلوگرم معادل 91 هزار و 981 دلار خاویار از ایران به این کشور صادر شده است.

بلژیک نیز در این مدت اقدام به واردات خاویار ایرانی به کشور خود کرده است. در یازده ماهه نخست سال جاری نزدیک به 152 کیلوگرم معادل 102 هزار و 142 دلار خاویار ایرانی به این کشور صادر شده است. جمهوری کره نیز از دیگر مشتریان وارد کننده خاویار ایرانی به کشور خود است، در یازده ماهه امسال ، نزدیک به 0.30 کیلوگرم معادل 262 دلار خاویار ایرانی به جمهوری کره صادر شده است. نروژ از دیگر کشورهای مشتری خاویار ایرانی است که 33 کیلوگرم معادل 89 هزار و 633 دلار خاویار ایرانی از ایران به نروژ صادر شده است. همچنین از خاویار ایرانی 17 کیلوگرم معادل 43 هزار و 468 کیلوگرم خاویار به «سایرکشورهای خارجی»، صادر شده است."

منبع : شبستان

دیدگاه خود را بیان کنید