با امریکا مراودات شیلاتی نداریم

چهار‌شنبه ۶ تیر ۱۳۹۷  ۰ نظر   ۱۱۶ بازدید
با امریکا مراودات شیلاتی نداریم

مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه آبزیان سازمان شیلات کشور گفت: عملیات بومی سازی انجام شده و در بخش‌های باقی‌مانده هم در حال بومی‌سازی هستیم. در بخش‌های صید و صیادی هم ما کمترین میزان وابستگی را به شناورهای خارجی داریم و امکانات فنی لازم اعم از نیروی انسانی و امکانات فنی در کشور داریم و می‌توانیم از امکانات بومی برای رفع نیازهایمان استفاده کنیم.

عیسی گلشاهی مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه آبزیان سازمان شیلات کشور در خصوص موضوع تبعات خروج امریکا از برجام اظهار کرد: برجام برخی تسهیلات را اعم از بانکی، بیمه‌ای و حمل و نقل جاده‌ای برای کشور ایجاد کرد اما مواد غذایی هیچ وقت به صورت مستقیم با تحریم‌ها درگیر نبودند به خاطر مشکلات و تحریم‌های حمل و نقل جاده‌ای صادرات آن دست‌خوش تغییر می‌شد.

وی افزود: در این حوزه تا قبل از به ثمر نشستن برجام علی‌رغم محدودیت‌های زیادی که با آن مواجه بودیم و عمدتا معاملات به صورت نقل و انتقالات بانکی حاصل از صادرات به سختی انجام می‌شد اما تجارت کالاهای شیلاتی در این دوره همچنان رشد داشت و در تمام دوره‌های گذشته صادرات به میزان متناسبی رشد داشته و توانسته است به رشد ادامه دهد.

گلشاهی در ادامه تصریح کرد: یکی از عمده موفقیت‌ها در این زمینه این است که حتی شرایط فعلی برجام و خروج امریکا از آن تاثیر زیادی بر روی این حوزه نمی‌گذارد مگر اینکه هزینه‌های نقل و انتقال محصولات شیلاتی را تحت تاثیر قرار دهد که آن هم با کاهش هزینه‌ها می‌توان آن را مدیریت کرد.

وی گفت: کالاهای صادراتی در کشور مقصد انحصارا به عنوان کالاهای امنیت غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد به همین خاطر در این زمینه و با توجه به کیفیت مواد غذایی ایرانی دچار مشکل نخواهیم شد اما باید مسیرهای درستی را برای صادرات کالاها انتخاب کنیم تا با کمترین زیان صادر شوند.

وی عنوان کرد: خروج امریکا از برجام در یک یا دو ماه اول ممکن است کمی تاثیرگذار باشد اما مجددا مسیرهای مناسب را پیدا خواهیم کرد و نگرانی از این بابت نخواهیم داشت. کارهای واردات و صادرات کالاهای شیلاتی مثل قبل پررونق انجام خواهد شد و مشکلی نخواهیم داشت.

*عدم تاثیر خروج امریکا از برجام بر شیلات ایران

مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه آبزیان سازمان شیلات کشور در رابطه با انتقال تکنولوژی خاطرنشان کرد: در بحث انتقال تکنولوژی و منابع آن می‌توان گفت تمام این منابع که تکنولوژی‌های آن مورد استفاده قرار می گیرد اروپایی هستند و ما کمترین مراوده را با ایالت متحده امریکا داریم و این مورد هم می‌تواند از مواردی باشد که تاثیرگذاری امریکا را در مباحث شیلاتی کمتر می‌کند.

وی افزود: در خصوص تکنولوژی ما عموما از آسیای جنوب شرقی و اروپا استفاده می‌کنیم که اگر شرایط آنها به نحوی باشد که همچنان متعهدانه در برجام باقی بمانند ما مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت.

وی با بیان اینکه شرکت‌های کوچک همچنان تمایل خود را برای معاملات تجاری با ایران حفظ می‌کنند، گفت: نکته مهم در این بخش این است که عملیات بومی سازی انجام شده و در بخش‌های باقی‌مانده هم در حال بومی‌سازی هستیم. در بخش‌های صید و صیادی هم ما کمترین میزان وابستگی را به شناورهای خارجی داریم و امکانات فنی لازم اعم از نیروی انسانی و امکانات فنی در کشور داریم و می‌توانیم از امکانات بومی برای رفع نیازهایمان استفاده کنیم.

گلشاهی ادامه داد: هم در شمال و هم جنوب کشور امکانات برای تامین و ساخت کشتی و شناورهای مختلف داریم و این امکانات می‌تواند به ما کمک کند تا با کمترین دغدغه به مسیر خود ادامه دهیم.

*تولید تخم چشم‌زده ماهی در کشور و کاهش نیاز به واردات

مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه آبزیان سازمان شیلات کشور با اشاره به واردات تخم چشم‌زده و مولدها تشریح کرد: در بحث مولدین و تخم چشم‌زده هم با توجه به اینکه در شرایطی هم که برجام با تمام اعضای متعهد به آن در حال کار بود ما هماهنگی با بخش غیر دولتی انجام دادیم که بر مبنای آن الزاما علاوه بر واردات مولدین باید در کشور هم تولید آن انجام می شد که از سال گذشته انجام شده و در شرایطی هستیم که می‌توانیم تا حد زیادی نیازهای خود را تامین کنیم. شاید بتوان گفت با کمترین فشار می‌توانیم از این مخمصه عبور کنیم. البته این منابع ژنتیکی هم اروپا و آسیای جنوب شرقی است و به نظر نمی‌رسد به مشکل جدی بر بخوریم.

وی افزود: تنها بخش کوچکی از آن مربوط به امریکای جنوبی است اما مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت. در این زمینه هم ضریب خوداتکایی و خودکفایی ما بالا است و می‌توانیم نیازهایمان را تامین کنیم و به تدریج هم بر روی اصلاح‌نژاد ژنتیکی و تولید تخم چشم‌زده و مولدین عاری از بیماری که موسسه تحقیقات علوم شیلاتی آن را پیگیری می‌کند، کار کنیم و تامین نیاز داخلی را انجام دهیم.

گلشاهی با بیان اینکه امنیت غذایی با اتکا به صنعت بومی آبزی‌پروری، صید و صیادی انجام می‌شود، تصریح کرد: ما به جرات می‌توانیم بگوییم بحث امنیت غذایی شیلات و آبزیان با کمترین مخاطره در صورت خروج طرفین از برجام مواجه خواهد بود و تولیدات آبزی پروری همچنان به تولید و افزایش بهره‌وری برای امنیت غذایی مردم ادامه خواهند داد و نگرانی خاصی از این بابت نداریم.

*استانداردسازی با مؤلفه‌های اتحادیه اروپا

وی در رابطه با کشورهای هدف صادراتی گفت: کشورهایی که ما با آنها عمدتا معاملات خود را انجام می‌دهیم کشورهای همسایه کشور هستند که شامل؛ عراق، ترکیه، ارمنستان، روسیه، امارات، قطر، کویت، عمان و بخش کوچکی هم به افغانستان صادر می شود. بخش دیگری هم به کشورهای آسیای جنوب شرقی و عمدتا ویتنام، چین و کره جنوبی صادر می‌شود. بخش کوچکی هم به اتحادیه اروپا صادر می شود.

گلشاهی افزود: بحث مبادله با اتحادیه اروپا می‌تواند برای هر کشوری از بابت استانداردها و معیارهای کیفی و سایر موارد مهم محسوب شود اما نکته مهم این است که ما پایه ریزی بسیاری از صنایع شیلاتی بزرگ خود و بسیاری از بخش های مربوط به محصولات صادرات محور را از ابتدا بر محور استانداردهای اتحادیه اروپایی قرار دادیم بنابراین از بابت کم شدن کیفیت محصولات نگرانی نداریم. رونق صادرات به اتحادیه اروپا در یک یا دوسال اخیر شکل گرفته اما هنوز به شرایط قبل از تحریم ها برنگشته است.

وی در ادامه اذعان داشت: شاید اگر همه طرفین هم از برجام خارج شوند مشکل زیادی برای ما به وجود نیاورد اما وجود بازار اروپا به عنوان یک بازار خوب و توانا در خرید برخی محصولات مزیت تلقی می شود و ما هم امیدواریم اروپایی ها همانطور که متعهد شدند و قول دادند از برجام خارج نشوند اما در صورت عدم حضورشان هم مشکلی نخواهیم داشت.

*رکورد زنی در صادرات میگو

مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه آبزیان سازمان شیلات کشور در خصوص میزان صادرات شیلات و آبزیان اظهار کرد: میزان صادرات انواع محصولات شیلاتی در سال گذشته به حدود 137هزار و 581تن رسید که ارزش ریالی 507میلیون دلاری را برای کشور به همراه داشته است. این مقدار از نظر وزنی 24 درصد و از نظر ارزشی 22 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته، در صادرات میگو به رکورد جدیدی دست پیدا کردیم و 64 درصد از نظر وزنی و 67 درصد از نظر ارزشی رشد داشتیم و صادرات میگو به حدود 24هزار و 780 تن و به ارزش بیش از 116 میلیون دلار رسیده است.

وی افزود: در صادرات انواع ماهی هم به مزر 100 هزار تن رسیدیم که به ارزش 361 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شده که 23 درصد از نظر وزنی و 19 درصد از نظر ارزشی افزایش را شاهد بودیم.

گلشاهی با اشاره به صادرات خوراک آبزیان تصریح کرد: یکی از اتفاقات خوبی که در صنعت شیلات کشور رقم خورده صادرات خوراک آبزیان به کشورهای دیگر است که بازارهای خوبی را هم پیدا کرده‌ایم. سال گذشته ما 6هزار و 329 تن انواع خوراک آبزیان را به ارزش حدود 2 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر کردیم که 11 درصد رشد را تجربه کرده است.

مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه آبزیان سازمان شیلات کشور در رابطه با واردات بیان کرد: واردات انواع ماهی به 14 هزار و 111 تن در مجموع انواع ماهیان تجاری رسیده که حدود 66 میلیون دلار ارزش داشته و نسبت به مدت مشابه خود 38 درصد از لحاظ وزنی و 16 درصد از لحاظ ارزشی کاهش داشته است. میزان واردات تن ماهیان هم از نظر وزنی و ارزشی 33 درصد کاهش واردات را داشتیم. جمع کل واردات کشور در مجموع منابع شیلاتی 66 هزار و 534 تن رسیده که به ارزش 159 میلیون دلار است و نسبت به مدت مشابه خود تقریبا حدود 20 درصد از لحاظ وزنی و 17 درصد از لحاظ ارزشی کاهش داشته است.

وی در ادامه تاکید کرد: تراز تجاری ما هم مثبت 348 میلیون دلار بوده است و از کشورهای چین، فیلیپین، اسپانیا، کره جنوبی، فرانسه، دانمارک، بلژیک، مالزی و هندوستان واردات داریم که نزدیک 9 هزار و 700 تن تیلاپیا سال گذشته از چین وارد شده است اما طبق پیشنهاد ما در صورتی که تولید کنندگان داخلی بتوانند تامین ماهی قزلآلا برای کارخانجات صنایع شیلاتی را انجام دهند واردات این نوع ماهی صورت نگیرد و ما امیدواریم بتوانند این تامین نیاز را به انجام برسانند

منبع : ایلنا

دیدگاه خود را بیان کنید