استان یزد می‌تواند کل نیاز ماهی کشور را با تولید تیلاپیا تامین کند

دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۱۱۷ بازدید
استان یزد می‌تواند کل نیاز ماهی کشور را با تولید تیلاپیا تامین کند

رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران میزان بهره‌وری پرورش ماهی تیلاپیا را مناسب دانست و گفت: کل نیاز کشور به ماهی را می‌توان در استان یزد با وجود کمبود منابع آبی در فضای گلخانه‌ای و با کمک پرورش ماهی تیلاپیا تامین کرد

محمد پورکاظمی در نشست خبری در محل سازمان تحقیقات شیلات ایران درباره ماهی تیلاپیا اظهار کرد: براساس معیارهای جهانی درباره ماهی‌های مهاجم،ماهی کپور در ردیف سی‌ام، گامبوزیا سی و نهم و قزل‌آلا شصت و سوم و تیلاپیای گونه موزامبیک در ردیف شصت و ششم و گونه‌ای از قزل‌آلا که برای پرورش در ایران مدنظر است در میان ماهیان مهاجم قرار ندارد.

وی افزود: در حالی که برخی با اظهاراتی کیفیت ماهی تیلاپیا را پایین می‌دانند و آن را در حیطه ماهیانی با تهاجم زیاد می‌دانند باید در نظر گرفت که در لیست 100 گونه مهاجم قرار ندارد و ماهیانی که در داخل ایران پرورش داده می‌شوند رتبه‌های بالاتری از تهاجم دارند.

رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران ادامه داد: در بافق یزد به صورت گلخانه‌ای دو واحد پرورش ماهی تیلاپیا ایجاد شده است، اما اجازه توسعه و پرورش این آبزیان در کشور داده نشده است.

پورکاظمی تصریح کرد: نیاز کل کشور (ماهی) را می‌توانیم با پرورش ماهی تیلاپیا در یزد تامین کنیم و این گونه عملکرد مناسبی برای تولید دارند و با توجه به اینکه در در محیط گلخانه‌ای پرورش داده می‌شود تبخیر و نفوذ آب در زمین ندارد.

وی گفت: به 10 کارگاه مجوز پرروش مالی تیلاپیا در کشور داده شده است اما با گذشت 6 سال اکنون در حال درجا زدن هستیم.

* پرورش غیرمجاز ماهی تیلاپیا در اکثر استانهای کشور

رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران تصریح کرد: براساس تجربیات به دست آمده اکنون می‌توانیم 99.5 درصد بچه‌ماهی تیلاپیا را به صورت نر تکثیر کنیم و در آینده نزدیک قابلیت تکثیر صددرصدی نر در کشورمان وجود دارد که این امر منجر به از بین رفتن نگرانی فعالان زیست‌محیطی بابت به خطر افتادن گونه‌های دیگر ناشی از تهاجم احتمالی گونه تیلاپیا می‌شود.

وی در ادامه همچنین ضمن رد بالا بودن امگا6 تیلاپیا که برای سلامتی مفید نیست گفت: در فضای مجازی مطرح می‌شود که ماهی تیلاپیا برای سلامت زنان باردار و کودکان مفید نیست اما براساس تحقیقات انجام شده این ماهی کیفیت مناسبی برای کودکان و زنان باردار داشته و توصیه به مصرف آن می‌شود.

پورکاظمی اضافه کرد: ماهی تیلاپیا در دمای کمتر از 9 درجه سانتیگراد از بین می‌رود به هیمن منظور اگر در آبهای کشور ورود کند نگرانی بابت تهاجم آن نداریم زیرا به به صورت خودکنترلی از بین می‌رود.

وی با بیان اینکه واردات ماهی تیلاپیا به صورت غیرمجاز در کشور در حال انجام است گفت: علاوه بر اینکه این ماهی به صورت غیرمجاز به کشور وارد می‌شود به صورت غیرمجاز در حال پرورش و اکثر استانهای شمالی، مرکزی و... است.

* 3 ارگان مسئول کنترل ورود غیرمجاز تیلاپیا به بازار هستند اما نتیجه نداشته

رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران با بیان اینکه ماهی تیلاپیا بازارهای جهانی دارد و می‌توان با پرورش آن صادرات داشت، گفت: هنوز به طور رسمی تولید تیلاپیا در کشور شکل نگرفته است و تنها در دو بخش بافق یزد این پرورش به صورت محدود انجام می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال تسنیم که چه ارگان و سازمانی مسئولیت نظارت بر تولید غیرقانونی ماهی تیلاپیا دارد که طبق گفته شما در اکثر استانها به صورت غیرمجاز در حال پرورش است، اظهار داشت: محیط زیست و سازمان دامپزشکی و حتی وزارت بهداشت باید جلوی تولید و عرضه ماهی تیلاپیایی که به صورت غیرقانونی در کشور تولید می‌شود را بگیرند.

وی افزود: اگر امکان پرورش قانونی ماهی تیلاپیا در کشور فراهم شود افراد به سمت پرورش غیرقانونی آن نمی‌روند باید توجه داشت که با توجه به کسب درآمد مناسب از پرورش ماهی تیلاپیا علاقه زیادی میان افراد برای تولید این محصول در کشور وجود دارد.

رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران در ارتباط با سوال دیگر تسنیم گفت: مصوبه پرورش تیلاپیا از سوی سازمان محیط زیست در سال 90 برای ایجاد 10 کارگاه در بافق یزد داده شد ولی به دلایل نامعلوم محیط زیست بعد زا گذشت یک سال هنوز اجازه این مراکز را نداده است.

بنابراین گزارش حسین عبدالحی معاون آبزی‌پروری سازمان شیلات ایران نیز درباره نحوه تغذیه این گونه آبزی گفت: نوع تغذیه ماهی تیلاپیا تاثیر بالایی در کیفیت لاشه آن دارد و تیلاپیایی که در ایران تولید می‌شود به مراتب کیفیت و سلامت بالاتری از ماهی‌های وارداتی دارد.

وی افزود: برخی از کشورها شرایط پرورش ماهی تیلاپیا را از لحاظ دمایی حتی در گلخانه ندارند و ممکن است پرورش این ماهی برای آنها صرفه اقتصادی مناسبی نداشته باشد.

عبدالحی گفت: آمریکا سالانه 250 هزار تن مصرف ماهی تیلاپیا دارد که حدود 25 هزار تن آن را از کشورهای مانند چین و تایلند وارد می‌کند و یکی از بزرگترین وارد کنندگان این محصول است

منبع : تسنیم

دیدگاه خود را بیان کنید