همکاران میتوانند از اینجا مشکلات و تنگناهای فعالیت های شیلاتی شخصی و منطقه ای خود را جهت اطلاع مسئولین مربوطه ارسال نمایند
کلیه فعالان شیلاتی از اینجا میتوانند تصاویر و ویدئو های جالب شیلاتی را ارسال کنند که به نام خودشان ثبت و در معرض تماشای همکاران گذاشته شود.
حضور شما در پایگاه اینترنتی ایران آکوا iranaqua.ir
از اینجا رایگان فعالیت های شیلاتی خود را به همکاران و علاقه مندان بیشتر معرفی کنید
کارشناسان و متخصصین محترم علوم شیلاتی از اینجا میتوانند نسبت به معرفی و ارتباط بیشتر با همکاران شیلاتی اقدام کنند
همکاران شیلاتی میتوانند از اینجا اخبار صنف شیلاتی خود را ارسال و منتشر کنند
ایران آکوا iranaqua.ir اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران
هر ساله صدها کشتی صیادی با تورهای از نوع گوشگیر از بنادر سند و بلوچستان فاصله میگیرند تا ماهیان باارزشی مثل تن ماهیها، ارهماهی و ماکرل را صید کنند. |
هر ساله صدها کشتی صیادی با تورهای از نوع گوشگیر از بنادر سند و بلوچستان فاصله میگیرند تا ماهیان باارزشی مثل تن ماهیها، ارهماهی و ماکرل را صید کنند. نظر به طبیعت این نوع تورها که اغلب هم کیلومترها درازا دارند، گاه و بیگاه دیده میشود که گونههایی غیرهدف همچون کوسهها، دلفینها، نهنگها (شامل نهنگ گوژپشت) و حتی لاکپشتها هم به دام افتاده و تلف شدهاند در اقیانوس هند، صیادان عمده آنهایی هستند که ماهیان تن را صید میکنند. متوسط صید سالانه ماهی تن و گونههای مرتبط در اقیانوس هند در حد فاصل سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲میلادی (۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ ه.ش.) تنها بیش از ۱.۵ میلیون تن تخمین زده شد و از این میزان هم تقریبا ۱.۱ میلیون تن (۷۱ درصد) از نواحی غربی و مرکزی اقیانوس هند صید شد.
|
اندازه نهنگ یک جمعیت منحصر به فرد برخی از جمعیتها، ایزوله یا از سایرین جدا شدهاند. حتی میتوان گفت که از نظر ژنتیکی نیز با جمعیتهای دیگر نقاط جهان متفاوت هستند. آنها توانستهاند خود را با شرایط محلی سازگار کنند و همه اینها سبب شده که برخی ویژگیهای متفاوت نیز شکل بگیرد. به عنوان مثال جالب است که جمعیت گونه نادری مانند نهنگ گوژپشت دریای عرب در منطقه تغذیه و زادآوری میکند. این جمعیت از الگوی مهاجرتهای طولانی بین مناطق به منظور فعالیتهایی نظیر تغذیه و زادآوری تبعیت نمیکند، در حالی که سایر جمعیتهای همین گونه در دیگر نقاط جهان این کار را به طور منظم انجام میدهند. نهنگ های گوژپشت دریای عرب یکی از معدود گونههایی در منطقه هستند که از آنها یکسری دادههای ژنتیکی در اختیار است و این دادهها به محققان نشان داده که این جمعیت به طور مشخص انشقاقی از ذخیره ژنتیکی شناخته شده نیمکره جنوبی است اما حدود ۷۰ هزار سال است که ایزوله و از جمعیت اصلی جدا شده است. تورهای گوشگیر بلای جان آبزیان غیرهدف
اکثر کشورهایی که آبهای آنها به نوعی جزئی از قلمرو یا زیستگاه نهنگ های گوژپشت دریای عرب است مانند ایران، هند، سریلانکا، پاکستان، عمان و یمن از تورهای گوشگیر استفاده میکنند. این تورها یک روش متداول صیادی هستند که اغلب توسط صیادان تجاری و صیادان ماهر در اقیانوسها، آبهای شیرین و حوضههای مصبی مورد استفاده قرار میگیرند. این تورها از یکسری صفحات عمودی توری تشکیل شدهاند که معمولا در یک خط مستقیم پهنشان میکنند. وقتی که ماهی به داخل تور شنا میکند، تنها میتواند بخشی از تور را طی کند. زمانی هم که تلاش میکند تا خودش را از آن رها کند، صفحه ریسمانی پشت تور بسته میشود و مانع فرار ماهی میشود. در حال حاضر معاهده سازمان ملل و کمیسیون ماهیان تن اقیانوس هند(Indian Ocean Tuna Commission, IOTC) به عنوان یک راهحل، استفاده از تورهای گوشگیر را در مقیاس وسیع ممنوع کرده است اما متاسفانه این روش کماکان به صورت غیرقانونی در برخی کشورها کاربرد دارد. در نتیجه ضروری است که این مساله هرچه سریعتر توسط نهادهای مسوول در کشورهای مختلف ضمانت قانونی و اجرایی پیدا کند تا بتواند از توسعه رو به گسترش تورهای گوشگیر در منطقه تا حدامکان جلوگیری کند.
شمایی از تورهای کیسهای و نحوه استفاده از آنها در زمان صید
به هر شکل پایش و مدیریت صید ضمنی در اقیانوس هند به شکل گسترده، پروژهای شکست خورده خواهد بود لذا به جای آن میبایست معیارهایی جهت کاهش احتمال گرفتار شدن نهنگها و در عین حال ارتقاء این روشها فراهم شود. ظرفیت عظیم و کماکان رو به رشد تورهای گوشگیر در این منطقه نیز یک نگرانی مهم است که باید جدی گرفته شود. در عین حال لازم است که پوشش نظارتی بیشتری هم در مورد کلیه روشهای صید اعمال شود و ضمنا از طریق پایشهای الکترونیکی هم آنها را تکمیل کرد.
لازم به ذکر است که این پروژه به طور مشخص بر مرگ اعضای راسته نهنگها متمرکز شده است و تخمین زده شده که در حدود ۱۱ هزار نهنگ اعم از نهنگهای بالن بزرگ هر ساله به طور اتفاقی در تورهای صید ماهی تن میمیرند. این یافتهها به پیشبرد سریع برنامه عمل نهنگها که با کمک جمعی از ذینفعان تنظیم و مورد بحث قرار گرفت، نیز کمک کرد.
اطلاعات جمعآوری شده از طریق این ارزیابی مرتبط با صید ضمنی به نوعی زمینه را برای تنظیم یک استراتژی با هدف حفاظت از پستانداران دریایی در معرض خطر پاکستان مهیا کرد.
|