کار پایش سواحل لانه سازی لاکپشتهای دریایی در شهرستان چابهار آغاز شد

سه‌شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۱۱۵ بازدید

کار پایش سواحل لانه سازی لاکپشتهای دریایی در شهرستان چابهار آغاز شد

همزمان با فصل مونسون و متلاطم شدن دریا لاک پشت سبز جهت تخمگذاری به سواحل چابهار مراجعه می کند و در همین راستا کار پایش این گونه نادر دریایی صورت می گرد.
کارشناسان و مأمورین اجرایی چابهار به کمک همیاران محیط زیست بمنظور آماربرداری ، بررسی و ثبت مشخصات زیستی ، به پایش و گشت زنی در سواحل دریای عمان می پردازند.


در حین پایش و بازدید سواحل ، عملیات تگ گذاری لاکپشت ها در مناطق تخم گذاری و مناطق تغذیه ای و ثبت بیومتری بالغین، نوزادان و تخم ها، تقلیل عوامل تهدید لاک پشت های بالغ، بچه لاک پشت ها و زیستگاه آن ها و همچنین انتقال لانه ها و ایجاد زیستگاه های کنترل شده یا هچری سایت و نیز آموزش جوامع محلی توسط کارشناسان این اداره و سازمان حفاظت محیط زیست صورت می پذیرد.
لاک پشت های دریایی به عنوان گروهی از جانوران که معرف بخش قدیمی و متفاوتی از تنوع زیستی جهان به شمار می روند، رده بندی شده اند. از ۸ گونه لاک پشت دریایی که تاکنون شناسایی شده ۵ گونه لاک پشت دریایی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان دیده شده اند که اسامی لاک پشتان دریایی مشاهده شده در خلیج فارس و دریای عمان شامل : لاک پشت سبز Chelonia mydas ، لاک پشت منقار عقابی Eretmochelys imbricata ، لاک پشت زیتونی Lepidochelys olivacea، لاک پشت پشت چرمی Dermochelys coriacea و لاک پشت سرخ Caretta Caretta می باشد.
لاک پشت سبز دریایی در خطر انقراض
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان چابهار اظهار داشت: با توجه به اینکه لاک پشت های دریایی در رأس هرم غذایی دریایی قرار دارند، نقش اکولوژیکی بسیار حساسی را در شبکه غذایی دریاها ایفا می کنند، به طوری که با تغذیه از بسترهای علفی، لارو آبزیان، خرچنگ ها، صدف ها و نرمتنان وکنترل جمعیت آنان، باعث حفظ تعادل دیگر طبقات هرم می گردند.
حسینی افزود:لاک پشت سبز تنها گونه ای از لاک پشتان دریایی هست که در سواحل استان سیستان و بلوچستان تخمگذاری می کند.
وی ضمن اشاره به مکان و محدوده تخم گذاری لاکپشتها بیان کرد: لاکپشتها در سواحل چابهار (بریس،پسابندر ،رمین وتنک )بر روی سواحل شنی وماسه های نرم با شیب ملایم تخمگذای نموده ،در خلیج های کوچک ومناطق واجد علفهای دریایی وجنگلهای مانگرو ،(خلیج گواتر ،خلیج چابهار ،خور گالک و….) به تغذیه می پردازند.
لاک پشتهای دریایی در سطح جهان بدلیل بهره برداری بیش از حد و پایین بودن نرخ زنده مانی بچه لاک پشتها (حدود ۲ درصد) از جانوران در معرض خطر انقراض محسوب می گردند و امروزه مناطق تخمگذاری آنها تقریباً از سرزمین اصلی برچیده شده و محدود به سواحل شنی جزایر خصوصاً جزایر مسکونی گردیده است.
رئیس محیط زیست چابهار بیان کرد :لاک پشتان دریایی ایران همگی از جمله جانوران ذکر شده در فهرست ( CITES ) می باشند و صید و فروش جانور و اجزای آن از لحاظ قانونی ممنوع است و حفاظت از مناطق تخمگذاری آنها از وظایف سازمان حفاظت محیط زیست می باشد که همگی از نواحی حساس ساحلی محسوب می گردند.
حسینی فعالیت صیادان را تهدیدی برای لاکپشتها دانست و تصریح کرد:فعالیت های صید و صیادی خصوصاً صید بوسیله قایق های صیادی در اطراف اسکله ها و سواحل چابهار در این فصل تهدیدی جدی جهت ادامه حیات این گونه های نادر محسوب شده به طوری که لاک پشتهایی که در این فصل ( تولید مثل ) برای تخمگذاری به سمت سواحل شنی چابهار حرکت می کنند در تورهای ماهیگیری صیادان گرفتار شده و به راحتی از چرخه حیات خارج می گردند.
رئیس اداره محیط زیست از برخورد این اداره با عوامل سود جو خبر داد و اظهار داشت: بعضی از افراد نا آگاه در این فصل اقدام به جمع آوری تخم از لانه های ساخته شده توسط لاک پشتهای ماده می نمایند که به این افراد هشدار داده میشود که کار شناسایی آنها به کمک همیاران محیط زیست انجام شده و در صورت تکرار این اقدام در سال جاری ، ضمن دستگیر نمودن این اشخاص که اغلب بعلت عدم ـآگاهی از ارزشهای این خزنده مبادرت به این کار می کنند جریمه ناشی از ضرر و زیان به محیط زیست نیز از آنها اخذ خواهد گردید. که این مبلغ باستناد مصوبه شورایعالی حفاظت محیط زیست برای هرعدد لاک پشت سی میلیون ریال می باشد که قابل وصول از افراد خاطی از طریق مراجع قضایی می باشد
منبع خبرگزاری چهار بهاران

دیدگاه خود را بیان کنید