مرگ رودخانه‌های آستارا بر اثر ورود فاضلاب‌های انسانی

چهار‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۱  ۰ نظر   ۹۸ بازدید

مرگ رودخانه‌های آستارا بر اثر ورود فاضلاب‌های انسانی

ورود روزانه 10 هزار متر مکعب فاضلاب انسانی به رودخانه‌های جاری آستارا مرگ آنها را رقم زد

خبرگزاری فارس از آستارا، اهمیت محیط زیست و ضرورت حفظ آن بر کسی پوشیده نیست و با توجه به توصیه‌های مجامع بین‌المللی و مسئولان محیط زیست هنوز برنامه‌های جامعی برای حفظ آن صورت نگرفته است.

خطرات تخریب و آلودگی محیط زیست و لزوم ارائه راهکارهای عدم ایجاد آلودگی محیط زیست باید به عنوان یک دغدغه مهم و ملی تبدیل شود ضمن اینکه منشا برخی سهل‌انگاری‌های مشهود در ضعف فرهنگ عمومی و نبود اعتبارات کافی در حفاظت از محیط زیست عنوان می‌شود.

حفظ محیط زیست در مبانی و معارف اسلامی بارها از طرف انبیا و امامان تاکید شده و در حدیثی آمده است که «گوارایی زندگی به سه عامل هوای پاک و آب گوارا و زمین حاصل‌خیز بستگی دارد» و بیان چنین احادیثی نشانه اهمیت ویژه حفظ محیط زیست است که همواره انبیا و امامان مردم را دعوت به بهداشت محیط زیست و بهداشت انسانی کردند.

پیامبر اکرم (ص) از ریختن سم حتی در زمین مشرکان نهی می‌فرمود و امیر مومنان علی (ع) در زمان حکومت خود از سرریز شدن آب ناودان‌های منازل به معابر عمومی مردم جلوگیری می‌کرد و تمام این توصیه‌ها نشان دهنده نگاه ویژه این بزرگان نسبت به حفظ محیط زیست و حقوق مردم بود.

حفاظت از محیط زیست هم‌اکنون به یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین دغدغه‌های بشر در جهان تبدیل شده است و این زمینه مجامع بین‌المللی بیش از 200 کنفرانس برگزار کرده است.

آستارا یکی از شهرستان‌های توریستی و گردشگری مهم گیلان است که سال‌هاست به دلیل نبود سیستم فاضلاب شهری از معضلی به نام تخریب محیط زیست رنج می‌برد.

فاضلاب‌های انسانی و پساب‌های کشاورزی شامل سموم و کودهای کشاورزی مهم‌ترین عوامل آلودگی زیست‌محیطی هستند که مجموعه این موارد موجب شده تا رودخانه‌های آستارا به شدت آلوده شوند که مسئولان باید این مسئله را یک خطر زیست محیطی بدانند و آن را جدی بگیرند.

*ریزش روزانه 10 هزار متر مکعب فاضلاب انسانی به رودخانه‌های جاری آستارا

رئیس اداره حفاظت محیط زیست آستارا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به مشکلات ناشی از آلودگی شدید رودخانه‌های جاری این شهرستان اظهار کرد: آبزیان دریای خزر گونه‌ای نادر و بسیار ارزشمندی هستند که دلیل آلودگی بیش از حد رودخانه‌هایی که به دریای خزر سرازیر می‌شوند در معرض خطر انقراض قرار گرفته‌اند.

ساسان اکبری‌پور، حیات آبزیان دریای خزر را وجود رودخانه‌های عاری از آلودگی عنوان کرد و افزود: نبود سیستم فاضلاب شهری و سرریز شدن آن به رودخانه‌ها و دریای خزر منجر به آلودگی شدید و از بین رفتن آبزیان شده است.

وی با بیان اینکه سطح آب‌های زیر زمینی در سطح شهرستان آستارا بالا است، تصریح کرد: بیشتر منازل مسکونی به ویژه آپارتمان‌های چند طبقه به دلیل نبود سیستم فاضلاب از سیستم سپتیک و چاه‌های جاذب استفاده می‌کنند.

این مسئول، تخلیه فاضلاب انسانی با تانکرهای حمل فاضلاب در حاشیه شهر را غیر قانونی دانست و بیان کرد: در صورت مشاهده این افراد طبق قانون به شدت با آنها برخورد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه جاری شدن به طور متوسط روزانه 10 هزار متر مکعب فاضلاب انسانی هشدار جدی به مسئولان در بحث آلودگی زیست‌محیطی آستارا است، متذکر شد: مسئولان باید برنامه ویژه‌ای برای برطرف کردن این معضل داشته باشند در غیر این صورت شاهد از بین رفتن کامل محیط زیست خواهیم بود.

*اداره آب و فاضلاب شهری آستارا متولی اجرای سیستم فاضلاب است

شهردار آستارا نیز در باره معضل آلودگی زیست‌محیطی در این شهر اظهار کرد: متولی اجرای سیستم فاضلاب شهری اداره آب و فاضلاب شهری است و شهرداری با تمام وجود آماده همکاری برای برطرف کردن این معضل است.

علی کوهی با بیان اینکه در راستای اجرای طرح سیستم فاضلاب شهری شهرداری آستارا زمینی را در ضلع غربی برای ایجاد ایستگاه پمپاژ در اختیار آب و فاضلاب قرار داده است، افزود: پروژه اجرای سیستم فاضلاب شهری از سال 75 آغاز شده که پس از گذشت چندین سال این طرح به اتمام نرسیده و همچنان زیر خاک مدفون شده است.

وی از همکاری همه جانبه در اجرای این پروژه ملی و مهم شهرداری آستارا که چندین سال است شهروندان از آن رنج می‌برند و موجب تخریب محیط زیست می‌شود خبر داد.

*اداره آب و فاضلاب شهری آستارا مسئول پاسخگویی در قبال ورود فاضلاب به رودخانه‌ها نیست

مدیر آب و فاضلاب شهری آستارا نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه در مکان‌هایی که شبکه جمع‌آوری فاضلاب شهری وجود ندارد این اداره از نظر قانونی هیچ‌گونه مسئول پاسخگویی در قبال ورود فاضلاب به رودخانه‌ها نیست، اظهار کرد: ورود روزانه 10 هزار متر مکعب فاضلاب به رودخانه‌های شهری یک برآورد است.

کاظم لطفی ادامه داد: اکنون فاضلاب خانگی آستارا به صورت سپتیک و چاه‌های جاذب انجام می‌شود و هرگونه ورود فاضلاب به رودخانه‌ها ممنوع است.

وی افزود: مسئولیت برخورد با ورود فاضلاب به رودخانه‌ها با شهرداری و اداره محیط زیست آستارا است و اداره آب و فاضلاب شهری هیچ‌گونه مسئولیتی در این زمینه ندارد.

این مسئول، با اشاره به اینکه طرح ملی اجرای فاضلاب شهری آستارا هم‌اکنون با 10 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است، تصریح کرد: ایستگاه اصلی پمپاژ این طرح در بلوار معاد در حال احداث است و مقدمات ایجاد تصفیه‌خانه آن نیز با خریداری و محصور کردن زمین در روستای ویرمونی و احداث سوله آغاز شده است.

وی، خاطرنشان کرد: در فاز یک این طرح ملی مسکن مهر و در فازهای نخست و دوم شهرک عباس‌‌آباد آستارا زیرپوشش قرار می‌گیرند که هم‌اکنون اسناد مناقصه آن آماده انتقال به پیمانکار است.

لطفی یاد آور شد: در برنامه اجرایی شش ماهه دوم سال جاری بخشی از شبکه جمع‌آوری فاضلاب شهر آستارا نیز به مرحله اجرا در می‌آید

دیدگاه خود را بیان کنید