ماهی آغشته به شن و ماسه فاقد ویژگی‌ها بهداشتی لازم

سه‌شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۱۴۳ بازدید

ماهی آغشته به شن و ماسه فاقد ویژگی‌ها بهداشتی لازم
یک کارشناس آبزیان گفت: ماهی آغشته به شن و ماسه فاقد ویژگی‌های بهداشتی لازم هستند
غلامحسین اکبری افزود: در برخی از موارد، از لحاظ نوع مواد مغذی موجود در ماهی‌ها و کیفیت پروتئینی، تفاوت‌هایی بین ماهی‌های مختلف دیده می‌شود، مثلاً ماهی‎‌های آب‎های جنوب، از نظر میزان مواد معدنی و به خصوص ید، غنی‌تر از ماهی‌های دریای خزر هستند، همچنین ماهی‌های پر چرب از نظر مقدار اسیدهای چرب امگا- ۳ غنی‎‌تر از ماهی‌های کم چرب هستند
وی اظهار کرد: اما تمام گونه‌های ماهی، از نظر نوع و میزان ترکیبات بافت، دارای شاخصه‌های مناسب برای معرفی‎شان به عنوان غذای سلامت هستند، در واقع همه آن‌ها ویژگی‌های لازم برای ارتقای سطح سلامت افراد را دارا هستند.

این کارشناس تصریح کرد: قیمت ماهی در بازار، تابع کیفیت آن نیست، یعنی الزاماً یک ماهی گران‎قیمت دارای خواص تغذیه‎‌ای بهتری نسبت به یک ماهی ارزان قیمت نیست و می‌‎‌توان آبزیانی را یافت که با قیمت کمتر از ۱۵۰۰ تومان، ارزش غذایی بیشتری نسبت به انواع با قیمت بیش از ۳۰۰۰ تومان داشته باشند.

اکبری اضافه کرد: برای شناسایی ماهی تازه راه‌های زیادی وجود دارد، اما بهترین راه، شناسایی از طریق چشم و عضلهٔ ماهی است.

وی گفت: چشم ماهی تازه باید محدب بوده و کاملاً براق و مردمک آن کاملاً به رنگ سیاه و عاری از کدورت یا رنگ‌های شیری و سفید باشد.

اکبری افزود: با ماندن ماهی در شرایط نامناسب و یا در اثر کهنه شدن، حالت محدب چشم به تدریج از بین رفته و در شرایط فساد، کاملاً در حدقه فرو رفته و حتی از بین می‌‎‌رود، مردمک از رنگ سیاه به رنگ شیری و سفید در آمده و براقیت و تلالو چشم نیز از میان می‌‎‎رود.

این کارشناس آبزیان اظهار کرد: در مورد عضله نیز، عضله ماهی تازه، دارای خاصیت ارتجاعی بوده و بعد از وارد کردن فشار انگشت و برداشتن آن، سریعاً جای انگشت را پر می‌‎‌کند و به خالت اول بر می‌‎گردد، در ماهی کهنه این خاصیت بسیار ضعیف شده یا اصلاً وجود ندارد.

وی با اشاره به بهترین مکان برای تهیه ماهی، تصریح کرد: به طور کلی هر مکانی که مجوز عرضه آبزیان را داشته باشد و اصول نگهداری آن‌ها را رعایت کند، برای تهیه آبزیان مناسب است.

او اضافه کرد: در حال حاضر اماکن دارای مجوز عرضه آبزیان به طور مرتب به وسیله همکاران ما در بهداشت و دامپزشکی کنترل می‌‎‌شوند و در مکان‌های عرضه، ماهی تازه باید در زیر پوشش مناسبی از یخ و ماهی منجمد در فریزر نگهداری شوند.

اکبری گفت: آماده سازی ماهی هم پیش از درخواست مشتری ممنوع بوده و تکه‌های باقیماندهٔ ماهی‌های بزرگ مثل ماهی شیر که احتمال فروش تمامی آن‌ها در یک نوبت به یک مشتری نمی‌رود، باید در معرض هوای آزاد قرار نگیرد.

‌وی با بیان اینکه خریداری آبزیان از فروشندگان دوره‎گرد و دست‎‌فروشان و خودروهای فاقد سردخانه و مجوز عرضه نیز، توصیه نمی‌‎‌شود، افزود: سازمان شیلات ایران با توجه به تغییر روند کارش، از چند سال گذشته هیچ فروشگاه عرضه یا توزیع محصولی در سطح کشور نداشته است و مواردی از عرضه آبزیان که با نام شیلات در کشور صورت می‌گیرد، غیرمجاز بوده و پیگرد قانونی دارد.

مسئول شیلات بروجرد اظهار کرد: ماهی تازه حتماً باید زیر پوشش یخ نگهداری شود و خرید ماهی آغشته به شن و ماسه (که در مورد ماهی کفال و سفید دیده می‌‎شود) اصلاً توصیه نمی‌‎‌شود و این ماهی‌ها فاقد ویژگی‌های بهداشتی لازم هستند.

اکبری تصریح کرد: ماهی‌های منجمد باید در فریزر نگهداری و عرضه شوند و در هنگام طبخ بدون هر نوع بوی بد باشند.

وی اضافه کرد: مردمک چشم ماهی منجمدی با کیفیت مطلوب، دارای یک نقطه سفید رنگ است، در حالی که در ماهی منجمدی که از ماهی با کیفیت نامناسب به دست آمده، چشم کاملاً کدر یا شیری رنگ است.

اکبری گفت: در مورد ماهی بسته‌ بندی نیز، باید ماهی‌هایی را خریداری کرد که دارای پروانه بهداشتی از دامپزشکی بوده و تاریخ تولید و انقضای مشخص داشته باشند.

منبع : خبرگزاری ایسنا

دیدگاه خود را بیان کنید