نگين زيباي هرمزگان خشکيد! /گ

شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۱۱۶ بازدید

نگين زيباي هرمزگان خشکيد!
اکنون در حالي روزهاي پاياني ماه امرداد را پشت سر مي گذاريم که غم انگيزترين روزهاي يکي از طولاني ترين و بزرگ ترين رود هاي شور هرمزگان نيز فرار رسيده، هر چند که خشکسالي سالهاي اخير در هرمزگان را نمي توان تنها دليل وقوع اين تراژدي تلخ دانست اما يقينا سوء تدبير مسئولان بخش مديريت منابع آب نيز در شکل گيري اين معضل بي تاثير نيست.
اين رود که از به هم پيوستن رودخانه رودبال داراب، ده شيخ و گلزار حاجي آباد و گنبد نمکي سرچاهان تشکيل شده از اوايل تابستان امسال حجم آب آن کاسته و طي روزهاي اخير نيز بطور صد در صد خشک شده است.

رودخانه شور هرمزگان که از سه شاخه متفاوت از ارتفاعات جنوبي استان فارس، جنوب استان کرمان و کوههاي شمالي استان هرمزگان سرچشمه مي گيرد به عنوان يکي از طولاني ترين رودهاي شور در حوضه هاي آبريز جنوبي ايران نيز شناخته مي شود.
*شاخه نخست اين رود بزرگ که از کوههاي بش، چاه چک، گاسير، زندان، جرکي و پنج شاه در دهستان تنگ رودبال در40 کيلومتري شمال داراب سرچشمه مي گيرد، پس از عبور از روستاهاي بخش مرکزي داراب وارد دهستان آبشور از توابع بخش فورگ مي شود. اين رود پس از عبور از روستاي قلاتوئيه در حوالي روستاي طاشکوئيه وارد مرزهاي جغرافيايي هرمزگان شده و سرانجام با سيراب کردن گونه هاي شور پسند منطقه چاه باغ و گله گاه در دشت طارم به دو رود ديگر مي پيوندد.

*شاخه دوم نيز که از ارتفاعات ده شيخ در جنوب شهرستان ارزوئيه استان کرمان سرچشمه گرفته پس از طي دهها کيلومتر و عبور از روستاهاي تنب شناگ، آشکارا، شميل، جائين و سيروئيه در محدوده اي موسوم به «دو رودي» با رودخانه منطقه گلزار و نيزار که از کوههاي حاجي آباد جاري شده ادغام و در منطقه اي موسوم به «تله بر و غارغاري» در قسمت باختري روستاي شهدادي واقع در دشت حفاظت شده طارم به رودخانه رودبال فارس وصل مي شود.

*شاخه سوم نيز که از گنبد نمکي سرچاهان در جنوب شهرستان حاجي آباد سرچشمه گرفته در همين منطقه (تله بر و غارغاري) به دو رود فوق مي پيوندد و از اينجا به بعد رود بزرگ شور شکل مي گيرد. رود شور هرمزگان با عبور از محدوده ي باختري بخش فين، پس از طي بيش از 120 کيلومتر و عبور از روستاهاي قلات، نيمه کار و گچين، به خليج فارس سرازير مي شود.

حضور خبرنگار آواي خليج فارس در محل تلاقي اين رودها در محدوده «تله بر و غارغاري» در ضلع باختري روستاهاي سرچاهان و شهدادي در جنوب شهرستان حاجي آباد و تهيه تصاويري غم انگيز از اين رود، سرنوشت تراژيک و بسيار تلخ آن به وضوح نمايان تر مي شود.

بر اساس اين گزارش، رود شور هرمزگان علاوه بر سيراب کردن گونه هاي مختلف شورپسند به عنوان يکي از مهمترين زيستگاههاي گونه هاي در معرض خطر انقراض و گونه هاي حمايت و حفاظت شده از جمله ماهيان منحصر بفرد به شمار مي آيد. پرندگاني نادر نظير هوبره و کبک و ديگر جانوران دشتي همچون آهو و جبير در منطقه حفاظت شده طارم و طاشکوئيه (جنوب شهرستان حاجي آباد) از مهمترين زيستمندان حاشيه اين رودخانه محسوب مي شوند
نکته پاياني اينکه: اميد است زنگ خطري که اکنون در پي بي خبري مسئولان! براي نخستين بار توسط يک رسانه محلي استان بصدا در آمده، از عميق تر شدن زخمي که بر پيکره طولاني ترين رود شور استان وارد شده و به نوعي اکوسيستم اين منطقه را به مرز نابودي کشانده، جلوگيري شود. البته نشريه آواي خليج فارس به عنوان صداي مردم هرمزگان جهت درج پاسخ منطقي و قانع کننده ي دستگاههايي همچون شرکت آب منطقه اي استان و بويژه اداره کل حفاظت محيط زيست هرمزگان (که بر اساس قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست مصوبه 28/3/1353 حفاظت، بهبود و بهسازي محيط زيست، پيگيري و محافظت از هر گونه آلودگي و هر اقدام مخربي که موجب برهم خوردن تعادل، تناسب محيط زيست و همچنين کليه امور مربوط به جانوران وحشي و آبزيان آبهاي داخلي را بعهده دارد) و همچنين با هدف برون رفت از وضعيت فعلي و برطرف ساختن نگراني هاي مردم منطقه و دوستداران محيط زيست، آمادگي خود را بطور ويژه اعلام مي نمايد.
منبع : آوای خلیج فارس

دیدگاه خود را بیان کنید